România: Poate deveni liderul Europei de Sud-Est?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

* articolul a fost publicat initial pe 05.03.2012

Europa se schimbă mai repede decât ne-am da seama. Acum 6 ani, ESE (Europa de Sud-Est) avea un statut complet diferit. Grecia era lider regional, fiind singurul stat membru UE și cu o creștere a PIB-ului puternică. România și Bulgaria urmau să se alăture UE, în timp ce aderarea Croației era amânată și Serbia se confrunta în continuare cu diferite probleme. Turcia ieșea dintr-o criză economică majoră și Ungaria părea „atractivă”.

Astăzi situația este complet diferită:

·         Grecia are de parcurs un circuit lung prin „deșert” până să ajungă la statutul anterior.

·         Croația se pregătește să adere la UE, Serbia urmează. Însă suprafața țărilor nu le permite să devină lideri regionali.

·         Ungaria a devenit noua problemă a Europei. Din cauza celor mai recente probleme ale țării, pare că și-a pierdut avântul.

·         Există o mare probabilitate ca Turcia să își încetinească ascensiunea economică impresionantă ce a început acum 5 ani.

·         Bulgaria și alte țări din Sud-Estul Europei nu se pot diferenția.

„România are și ea probleme interne”, ați putea spune. Deși în teorie pare adevărat, nu cred că este statutul real al societății românești. Țara cu cea mai mare populație din Sud-Estul Europei a început anul 2012 cu un statut complet diferit față de trecutul recent:

·         Macroeconomia României este mai sănătoasă ca niciodată. PIB-ul a crescut în 2011, deficitul este preconizat să ajungă la 0 în 2013, consumul a crescut și exporturile continuă să se mențină într-o marjă crescătoare. Aceștia sunt doar unii dintre factorii care definesc o economie care pare să se redreseze.

·         Banca Centrală din România este probabil cea mai puternică din zonă, cu rezerve de peste 33 de miliarde de Euro. Guvernatorul este simbolul local al stabilității. A luat decizii dificile pentru a proteja viitorul țării.

·         Chiar și FMI a recunoscut că o parte a reformelor structurale necesare a fost implementată.

·         Diferite orașe din România sunt transformate în hub-uri locale, cu importanță internațională. Craiova este orașul Ford, la Pitești se află Dacia, Cluj și Timoșoara atrag investiții de milioane de Euro în segmentul IT și alte sectoare, Brașov și Constanța combină turismul, energia regenerabilă și agricultura, în timp ce Iași continuă să atragă investitori care doresc să investească în regiunea de nord a României și Republica Moldova.

·         Fondurile Europene sunt în continuare disponibile României. În pofida problemelor ratei de absorbție, o nouă procedură a fost creată pentru ca 10-15 miliarde de Euro să fie integrate în economia reală în următorii 3 ani.

Cele scrise mai sus nu înseamnă că România este un paradis. Mai sunt multe lucruri de făcut în următorii 2 ani. Dacă Europa iese din criză, economia României este așteptată să crească imediat. Asta datorită faptului că este legată de țările din Europa de Vest și, într-un scenariu pozitiv, PIB-ul este așteptat să se dubleze în următorul deceniu.

Nu este o coincidență că următoarele proiecte de retail din România sunt estimate la 2 miliarde de Euro. În plus, o a doua „generație” de proiecte rezidențiale este anunțată, în timp ce piața de birouri va deveni în curând din nou interesantă.

România are șanse reale de a deveni nou lider ESE. De aceea poate deveni încă o dată o opțiune de investiții pe termen lung.

(Acest articol a fost publicat pe blogul MIPIM, afiliat târgului imobiliar numărul 1 din lume)

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?