În Roma, promovând Energia Regenerabilă din România la târgul „Zero Emission”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Buongiorno de la Roma! Astăzi am ajuns în capitala Italiei pentru a participa la târgul „Zero Emission”, al doilea cel mai important târg al anului (în mai compania mea, „MORE Green Energy” a fost expozant și la „Solar EXPO”, la Verona, târgul de energie regenerabilă numărul 1 din Italia). De această dată nu voi fi singurul care reprezintă România. Camera de Comert Italiano-Română va fi și ea prezentă și acesta este un aspect foarte important. Sunt dinamici și bine pregătiți. Pe lângă acestea au legături strânse cu piața din Italia. Știu cum să vorbească cu investitorii și cum să promoveze țara. În plus, mă aștept să întâlnesc mulți jucători din piață aici, de la bancheri la avocați, etc.

A trebuit să iau avionul de 06:25 pentru că la 09:30 are loc o prezentare a României la sediul GSE (ANRE-ul italian). Printre profesioniștii care vor vorbi, se află și bine cunoscutul și apreciatul Dl. Giuseppe Ruggieri de la Unicredit Leasing și Adrian Dimache, Secretarul General al Camerei de Comerț Italiano-Română. Ce i-a lipsit întotdeauna României a fost o prezentare corectă și profesionistă, susținută în fața publicului adecvat. În acest caz, acești domni împreună cu ceilalți 2 vorbitori vor rezolva această problemă.

Ce le vom spune prietenilor noștri italieni

Piața italiană s-a închis oficial pe partea de Fotovoltaice. Așa vor sta lucrurile în curând și pentru biogaz și alte surse de Energie Regenerabilă. Deci există sute de investitori italieni dispuși să investească în străinătate. România reprezintă o posibilitate interesantă pentru ei, nu singura dar una dintre cele mai bune pe care le pot găsi în acest moment.

Sunt sigur că la acest târg vom vedea din nou persoane venite din România, plimbându-se de la o companie la alta, promițând profite imense dacă investesc. Însă oamenii pregătiți sunt și serioși. Italienii, ca orice alți investitori, nu sunt proști. Ar trebui să cunoască adevărul, astfel încât să se decidă pe baza faptelor, nu pe spusele persoanelor „drăguțe” care promovează proiecte îndoielnice.

Abordarea noastră include următoarele argumente:

·         Piața de Energie Regenerabilă din România este, într-adevăr, foarte interesantă.

·         Situația este mai clară acum, după promulgarea noii legi din iulie. Însă există încă probleme ce trebuie rezolvate.

·         Proiectele fotovoltaice și eoliene probabil nu vor avea contracte pe termen lung pentru certificatele verzi bazate pe prețul maxim prezentat în lege. Scenariul mediu este mai probabil, stabil și sănătos din punct de vedere economic.

·         Proiectele hidro, de biomasă și biogaz vor primi, probabil, oferte mai mari pentru certificate, datorită atractivității electricității produse.

·         Există foarte multe proiecte în România în acest moment, dar mai puțin de jumătate au documentele clarificate și parametrii atractivi. Există multe proiecte ce au fost construite doar pentru a fi vândute și un process corect de due-diligence va dovedi acest fapt.

·         Finanțarea este dificilă dar nu imposibilă. Însă nu este disponibilă „turiștilor”.

·         Dacă cineva vrea să intre pe piața din România, va trebui să o studieze cu atenție și să verifice toate detaliile, pentru că există foarte multe „capcane” și „găuri negre” ce îl așteaptă.

Italia este o piață importantă pentru Sectorul de Energie Regenerabilă din România. Să vedem ce se va întâmpla la acest târg!

Voi ce părere aveți? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?