Evenimentul RPIA, un mesaj pentru proprietarii de proiecte fotovoltaice?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Salut de la Roma. În timp ce târgul „Zero Emission” intră în cea de a doua zi, ieri în București a avut loc un eveniment interesant: Asociația Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA) a organizat un workshop numit „Echilibrul corect pentru afacerea ta”.

Nu vă voi spune foarte multe lucruri despre acest eveniment, lăsând anunțul oficial RPIA să vorbească de la sine. Aș vrea doar să vă spun că am contactat mai mulți participanți de la acest eveniment pentru a vedea care este targetul și care au fost rezultatele acestei discuții. Toate persoanele contactate mi-au spus același lucru: „Pacat că au fost foarte puțini proprietari de proiecte fotovoltaice la acest eveniment pentru a afla care sunt problemele. Ar înțelege provocările cu care se confruntă un investitor”.

Mai jos veți putea citi anunțul RPIA pentru acest eveniment. Eu sunt de părere că problema legată de tranzacționarea de energie pe piața centralizată ar trebui să se rezolve în această toamnă, în pofida perioadei din-naintea alegerilor. Dacă nu, toată lumea va pierde, inclusiv Statul Român.

Anunțul RPIA

„Pe 5 septembrie 2012, Asociatia Română a Industriei Fotovoltaice („RPIA”) a organizat workshop-ul „Echilibrul corect pentru afacerea ta”. Acesta este primul workshop dintr-o serie de evenimente ce vor fi organizate în perioada următoare. Scopul acestui workshop a fost acela de a oferi claritate importantei faze de operare și mentenanță a unei ferme solare. În acest scop, RPIA a invitat specialiști de la companii importante ce operează în România, precum și autorități publice relevante din domeniul de energie și tranzacționare de energie (e.g. ANRE, OPCOM).

Workshop-ul s-a dovedit a fi o oportunitate foarte bună pentru membrii RPIA de a fi informați în legătură cu cele mai noi schimbări legislative și de a primi explicații într-o manieră accesibilă și completă. Cum a fost de așteptat, principala problemă a membrilor noștri a fost imposibilitatea semnări de contracte PPA în-afara pieței centralizate controlate de OPCOM și înregistrări pe piața centralizată OPCOM pentru investitorii noi.

Piața fotovoltaică pare să aibă probleme de dezvoltare din cauza lipsei unei platforme de tranzacționare pentru electricitate care să ofere accesul investitorilor înainte de obținerea licenței de producție. Acest fapt este datorat faptului că instituțiile financiare nu sunt încă dispuse să ofere finanțare fără un contract PPA semnat.

Ca urmare a discuțiilor care au avut loc în cadrul workshop-ului RPIA, s-a ajuns la o concluzie unanimă în legătură cu regulile Legii energiei electrice si gazelor naturale 123/2012 („Legea 123/2012”), ce restricționează tranzacționarea de energie în-afara pieței centralizate, aceasta fiind că nu sunt recomandate și trebuie luate măsuri în această privință. Considerăm că aceasta este o concluzie pozitivă pentru că am observat disponibilitate din partea autorităților prezente de a colabora cu părțile implicate pentru a găsi soluții rapide și eficiente.

Deși discuția legată de PPA a impulsionat sesiunea de Q&A a acestui workshop, alte topice importante au fost dezbătute și au menținut interesul audienței precum taxarea certificatelor verzi, producția de electricitate și alocarea de certificate verzi în peerioada de testare, tranzacționarea de contracte bilaterale pe piața centralizată OPCOM și legislația secundară a Legii 123/2012. Considerăm că primul workshop de la RPIA a fost un eveniment necesar și a dovedit încă o dată că membrii noștri își doresc îmbunătățirea sectorului fotovoltaic din România. Într-o perioadă scurtă de timp, RPIA a reușit să reunească mai mult de 45 de companii locale și internaționale cu expertiză și cunoștințe în sectorul fotovoltaic. Acest eveniment a fost un exemplu excepțional despre cum această expertiză poate fi folosită pentru a găsi soluții practice și eficiente.

RPIA va continua să fie implicată activ în sectorul fotovoltaic și, astfel, va încerca să găsească cele mai bune soluții pentru un dialog constructiv între toate părțile implicate în industria fotovoltaică. Suntem siguri că sectorul fotovoltaic are un viitor în România și un rol foarte important de jucat în mixul de surse de electricitate.” 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?