5 lecții pentru societatea românească extrase din noua investiție imobiliară a D-lui Isărescu

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

O nouă tranzacție a fost anunțată zilele acestea în media. O tranzacție ce nu a fost realizată de „oricine” ci de Guvernatorul Băncii Naționale a României, Dl. Mugur Isărescu. Omul ce, practic, susține stabilitatea financiară a țării și o protejează de certurile politicienilor, a făcut o alegere ce pare excelentă. Conform imopedia.ro, acesta a „cumpărat un apartament de 120 mp, în zona Arcul de Triumf, angajându-se la un împrumut de paorximativ 700.000 lei (circa 155.000 Euro). Acest apartament face parte dintr-un complex rezidențial al cărui proprietar este în faliment.”

Pentru mai multe informații, puteți găsi articolul aici.

5 lecții pentru societatea românească

Dacă informația publicată în media este corectă, investiția D-lui Isărescu spune multe si există câteva lecții ce pot fi extrase de aici. Să le verificăm împreună:

1. Când găsești o oportunitate bună, este întotdeauna momentul potrivit pentru a investi în imobiliare

Când proprietatea este bună, locația este cea potrivită și prețul este atractiv, să aștepți nu mai are sens. Dl. Isărescu a cumpărat o proprietate cu valoare reală și a încheiat tranzacția acum, nu a așteptat să vină iarna când au fost anunțate scăderi de prețuri.

2. Dacă venitul este în lei, și împrumutul trebuie să fie tot în lei

Salariu său este plătit în lei așa că a ales să investească în lei. Anunțul acestei investiții trimite un mesaj important populației. Nu este o coincidență  că în ultimul timp băncile sunt dispuse să ofere împrumuturi în lei (ce există în surplus în visteriile unora dintre aceste instituții) și nu în Euro, o valută scumpă și rară.

3. 1.200 – 1.300 Euro/mo pentru un apartament aproape de Arcul de Triumf

Dacă un apartament de 120 mp în această zonă chiar costă 155.000 Euro (și nu 250.000 – 300.000), atunci acest fapt este o direcție clară pentru piață și pentru viitorul acesteia. Nu trebuie să spun mai mult, sunt sigur că înțelegeți ce vreau să spun.

4. Întrebați la bănci (sau vorbiți cu prieteni care au acces la proprietățile de vânzare ale băncilor). S-ar putea să aibă oportunități disponibile pentru voi.

Conform canalelor media, Dl. Isărescu a cumpărat un apartament ce aparținea Băncii Unicredit Țiriac. Această bancă a oferit inițial un împrumut dezvoltatorului și, până la urmă, a ajuns proprietar. Aceeași bancă a oferit un împrumut Guvernatorului BNR, pentru ca acesta să cumpere proprietatea.

Mult bănci sunt dispuse să vă ofere o proprietate pe care o dețin cu un discount decent și finanțare. De ce? Pentru că astfel rezolvă o problemă, primesc cash in avans și transformă o „activă ce nu produce nimic” într-o activă generatoare de venit. Deci în realitate împrumutul nu înseamnă bani în plus pentru ei. Dacă ai acces la o bancă, vorbiți cu reprezentanții acesteia. Dacă nu, vorbiți cu cineva care are acces. Cred că este o oportunitate ce merită încercată.

5. O proprietate pe măsura statutului unei persoane

Dl. Isărescu este una dintre cele mai importante persoane din Europa. Cu toate acestea a investit într-o proprietate ce nu este extravagantă dacă luăm în considerare statutul său. Nu a ales să cumpere o proprietate de 300-500 mp. A investit într-o zonă bună, într-o proprietate bună la un preț bun. Nimic exagerat.

Câți dintre noi chiar cumpărăm o proprietate ce se potrivește standardelor noastre REALE? Câți dintre noi investesc în ce își pot permite astăzi și nu în ceea ce visăm să deținem? Mesajul este clar: dacă Guvernatorul BNR cumpără o astfel de proprietate, atunci cineva cu un salariu de 1.000 Euro/lună ar trebui să fie conștient de standardele sale și să își ajusteze dorințele.

Acesta este opinia mea despre investiția anunțată a D-lui Isărescu. Voi ce părere aveți? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?