Romanian Wind Energy Forum 2012: 7 + 1 afirmații importante pentru cei care nu au fost prezenți

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Unul dintre cele mai importante evenimente anuale din sectorul de Energie Regenerabilă din România a fost organizat la Constanța, acum 2 săptămâni. Este vorba despre „Romanian Wind Energy Forum”, organizat de RWEA (Romanian Wind Energy Association). Mai mult de 100 de jucători de pe piață importanți au participat la acest eveniment ce a durat 3 zile, printre ei aflându-se și colega mea, Ruxandra Ilie (eu am fost plecat într-o altă … misiune, la Roma, reprezentând România împreună cu Camera de Comerț Româno-Italiană la târgul „Zero Emission”).

Astăzi aș vrea să vă prezint cele mai importante 7+1 afirmații pe care Ruxandra le-a ales. Astfel cei care nu au participat vor fi informați, în timp ce restul vor avea o opinie mai clară asupra statutului actual al pieței de Energie Regenerabilă din România.  

1. ANRE: „1.600 MW de Energie Eoliană instalată în România, 14.000 MW cu Contracte de Conectare în Rețea”

Reprezentantul ANRE a oferit ultimele informații legate de sectorul eolian din România. Conform acestuia există proiecte eoliene ce pot fi organizate astfel:

·         14.000 MW cu Contracte de Conectare în Rețea;

·           2.000 MW cu avize de amplasament;

·           1.600 MW ce au fost instalați deja;

Astfel 1.600 MW au fost deja comisionați și alți 2.000 MW sunt pregătiți și așteaptă finanțare sau investitor (în unele cazuri ambele) pentru a fi construiți și pentru a dubla capacitatea țării. Piața continuă să evolueze …

2. ANRE: „5 MW de Energie Fotovoltaică instalați în România, 1.500 MW cu ATR”

Pe lângă informațiile oferite despre piața eoliană, reprezentantul ANRE a prezentat și statutul actual al sectorului fotovoltaic. Astfel, conform spuselor acestuia, există, în acest moment, proiecte solare de:

·         1.500    MW cu ATR (documentul care stabilește termenii de conectare);

·                5    MW au fost deja instalați;

·                1,7 MW aflați în faza de testare;

Piața se află încă la început, însă numărul de MW cu ATR aproape s-a dublat în cursul acestui an. Acesta este un semn al potențialului sectorului, ce pare a fi următorul care va exploda după cel eolian.

(Am fost încântat să-mi dau seama că știam de toate aceste proiecte de 5+1,7 MW)

3. Consiliul de Competivitate al Comisiei Europene: „Presupunem că la sfârșitul anului 2012, vom avea o decizie finală legată de proiectele eoliene cu capacitate instalată de peste 125 MW”

Există multe proiecte mari pe piață ce așteaptă această decizie. Deci … puțină răbdare pentru în următoarele luni, vă rugăm!

4. BCR: „Am oferit deja finanțare pentru proiecte eoliene și hidro de 120 MW și acum suntem interesați și de sectorul fotovoltaic”

Acesta a fost anunțul principal însă, pe lângă asta, au informat audiența că așteaptă legislația secundară și problemele legate de contractele PPA. (PPA = Power Purchase Agreements, cel mai important element pentru un investitor ce dorește să își asigure venitul pe termen lung).

5. CEZ: „Vom rămâne brokeri de certificate verzi și nu vâzători”

Unul dintre cei mai importanți și influenți jucători din lumea energiei din România este, fără îndoială, Domnul Ion Lungu de la CEZ Trade. De aceea afirmația sa de mai sus are un impact foarte mare asupra pieței. Dacă CEZ alege să rămână broker, acest lucru înseamnă că vor exista mult mai puține opțiuni pentru investitorii ce dorec să semneze contracte puternice cu companii de utilități internaționale bancabile și cu traderi de același tip.

6. CEZ: „Când investești trebuie să ții cont de 3 riscuri”

CEZ are o experiență foarte mare pe piața de Energie Regenerabilă din România. De aceea când un reprezentant al companiei descrie cele 3 riscuri de care un investitor trebuie să țină cont, toată lumea ascultă cu atenție.

„Astfel un investitor trebuie să țină cont și să rezolve următoarele 3 riscuri:

·         Riscul pieței de certificate verzi

·         Riscul pieței de energie

·         Riscul echilibrării pieței”

 

(Același lucru îl susțin și eu în fața investitorilor. România nu are un Feed in Tariff și un sistem ușor de navigat. Acești parametrii trebuie rezolvați cu atenție).

7. „Unde sunt investitorii?”

Această întrebare a fost adresată de mai multe ori pentru că există foarte multe discuții despre proiecte însă doar o mică parte din ele avansează la faze de pre-contract sau investiție finală.

Această situație se datorează faptului că Energie Eoliană nu este pentru toată lumea, mai ales în România. Există un număr limitat de companii cu know-how, finanțare și echipe de experți ce pot cumpăra un proiect și transforma un teren cu aprobări într-un teren cu turbine instalate ce produc energie.

7+1. Investitor: „Cele mai importante 4 criterii în funcție de care se alege și se investește într-un proiect eolian”

Una dintre cele mai mari companii din România și-a descris strategia de investiție deoarece este, în continuare, interesată de achiziția de proiecte. Conform reprezentantului acesteia, un proiect eolian ar trebui să aibă următoarele criterii:

·         Nu trebuie să fie foarte mare;

·         Să aibă măsurători de vânt ce demonstrează potențialul proiectului;

·         Locație ușor accesibilă;

·         Statut de proprietate clar al terenului;

Acest reprezentant a menționat și alte criterii însă acestea sunt cele mai importante din punctul său de vedere.

(Nu vă puteți aștepta să vă spun numele acestuia. Dacă doriți să găsiți clienți, trebuie să fiți prezenți la eveniment)

Per ansamblu: Dacă tragem o concluzie după acest eveniment de 3 zile, ar fi:

„Energia Eoliană va continua să se extindă în România, nu în ritmul din trecut, însă apetit pentru investiții încă există. Mingea se află în mâinile Statului Român ce trebuie să decidă dacă va face procedura de investiție simplă (și astfel să atragă investiții de miliarde de Euro pentru economia din România prin Investiții Străine Directe) sau o vor face dificilă și vor rămâne doar cu o mică parte din proiecte realizate”.

PS: Ruxandra, își mulțumesc pentru munca depusă în aceste zile.

Voi ce părere aveți? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?