Ferme, terenuri agricole și păduri: 8 sfaturi pentru investițiile în „Mina de aur a României”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

România este una dintre țările cu cel mai mare potențial agricol din Europa. Există multe probleme dar situația s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 5 ani. Acum acest sector este considerat unul dintre cele mai importante motoare ale economiei țării.

În timp ce prețurile imobiliare au scăzut din 2008, fermele agricole, terenurile și pădurile au înregistrat prețuri în creștere. Această situație se datorează faptului că aceste proprietăți n-au participat la creșterile de prețuri artificiale din 2002 – 2008. În plus prețul mare al comodităților a făcut ca planurile de afaceri ale investitorilor să fie mai strălucitoare.

Fiind implicat în acest sector din 2005, am urmărit evoluția accestuia. Dacă cineva mi-ar cere 8 sfaturi înainte de a investi, acestea ar fi:

1. 95% din „terenurile compacte de vânzare” nu sunt compacte

Această informație nu este neapărat una negativă pentru un investitor. Însă în momentul când primești o informație despre o proprietate, încearcă să afli realitatea din spatele cuvintelor. De obicei, în realitate, oamenii oferă „un proiect de achiziție” ce va avea nevoie de ani pentru a se concluziona. Mii de oameni din țară spun că pot compacta un teren. Mai puțin de 30 pot face asta cu adevărat.

2. Un preț scăzut este de obicei o păcăleală

Dacă vrei să cumperi 5-10 hectare, poți găsi persoane ce au nevoie de bani și să plătești doar 600-800 Euro/hectar. Dar terenurile cu adevărat compacte costă cel puțin 2.000-2.500 Euro/hectar (multe dintre ele trecând de 4.000). Șansele să o iei de la capăt și să compactezi acel teren de 600 Euro/hectar pentru a crea o proprietate compactă de 1.000 hectare: aproximativ 0,0001%.

3. Majoritatea terenurilor (încă) nu au documentele în ordine

Din diferite motive, majoritatea proprietăților agricole din România nu au documentele în ordine. Dacă vrei să fi curajosul care le va compacta, va trebui să plătești măsurători, cadastru, etc., sperând că la final totul va fi în ordine și nu vei deveni „țintă sigură” pentru niște băieți deștepți.

4. Cere documentele și insistă

Vorbind în general, multe persoane nu vor vrea să arate documentele proprietății. Mulți dintre ei nu înțeleg principiile după care se derulează o afacere. Au propriile „reguli”. Unii dintre ei au intenții rele (vor să te fure), în timp ce alții nu au încredere în nimeni. Acest fapt se datorează punctului 5…

5. … Există foarte mulți „intermediari” în această afacere

Dacă te-ai întrebat ce s-a întâmplat cu toți acei hoți din era de aur 2005-2008, nu mai trebuie să-i cauți. Aproape toți „lucrează” în acest sector (unii lucrează și în sectorul de Energie Regenerabilă). Urăsc documentele, formalitățile, controalele, etc. Vor bani și pot aduce daune oricărei tranzacții din lăcomie. De aceea proprietarii nu au încredere și nu prezintă documentele.

6. Ai grijă la concesiuni

Concesiunile sunt ca o doamnă frumoasă la 45 de ani. Nu poți fi sigur că frumusețea este naturală sau rezultatul operațiilor estetice. Ai foarte mare grijă cu aceste proprietăți. Mulți câștigă foarte mulți bani dar alții pierd tot la fel de mult. Doar un avocat bun te poate proteja.

7. Infrastructura

Cum ai acces la terenuri? Ai sistem de irigații? Care este fertilitatea solului? Care sunt termenii pentru exploatarea pădurii ce ți-a fost prezentată? Cine verifică echipamentul fermei? Atenție la detalii …

8. Echipa ta, implicarea ta

Dacă vrei să investești în potențialul agricol al României, alege colaboratorii corecți, mai ales când vine vorba despre avocați, consultanți, etc. Fi pregătit pentru multe dezamăgiri și fi sigur că dacă nu te implici personal nimic nu va merge conform planului.

Fermele, terenurile agricole și pădurile din România pot fi o mină de aur pentru investitorii serioși și atenți. Sau un dezastru pentru cei ce nu sunt atenți. Voi din ce categorie faceți parte?

 

Compania mea, MORE Real Estate Seervices, oferă servicii de consultanță și brokeraj în România din 2004.

Pentru fermele, terenurile agricole și pădurile existente oferim următoarele servicii:

·         Căutare personalizată

·         Oportunități off market

·         M&A (achiziție, private lease pe termen lung, etc.)

·         Construcții „turn key”*

·         Consultanță pentru Fonduri UE*

·         Diferite servicii adiționale*

 

* împreună cu colaboratorii noștri

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?