Câteodată cea mai bună investiție este … să nu investești!

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Vara anului 2008

În timp ce bula imobiliară se apropia de sfârșit, eu încercam să găsesc oportunități de investiție pentru clienții mei. Însă de cele mai multe ori, nu puteam găsi proprietăți pe care să le consider potrivite.

2 spații comerciale pe bulevardul Mihai Bravu

La acel moment, un client dorea să cumpere un spațiu comercial cu un „yield bun”. Însă nu puteam găsi decât proprietăți de clasa a 3-a sau de primă clasă cu prețuri similare celor din … Paris. Aveam doar 2 oportunități „rezonabile”, 2 spații comerciale pe bulevardul Mihai Bravu: o patiserie mică, pe colț și o farmacie, în spatele unor copaci. M-am certat cu colegii mei care au insistat să promovăm aceste proprietăți. „5% este bine, dobanda pentru un deposit este de 2%” mi-a spus clientul. Am răspuns că investiția nu merită riscul și sfatul meu a fost să nu mergem mai departe.

Când investim într-o proprietate, sentimentele sunt pe ultimul loc

Nu este nevoie să vă spun că sfatul meu de a NU investi a fost apreciat de client. Un an mai târziu am găsit opțiuni mult mai bune, peste încă 2 ani existau și mai multe variante. Am înțeles reacția lui inițial negativă la abordarea mea. Când luăm decizia de a cumpara sau închiria o proprietate pentru a începe o afacere, suntem convinși că este momentul oportun pentru noi. Vedem doar scenariul pozitiv. Aici, în România, este o atitudine foarte des întâlnită. Multe persoane descriu afacerile ca fiind proceduri în care sunt importante doar norocul și deciziile smechere:

– „Voi vinde această proprietate pentru că alții fac bani și vreau și eu”

sau

– „Cred că este o idee bună și de ce să nu îmi dublez sau triplez investitia?”

Victimele perfecte

De multe ori, în România, vedem oameni „care se grăbesc să investească”. De obicei sunt aceleași persoane care caută să evite costurile suplimentare și nu caută consultanți profesioniști pentru a-i ghida. Știu ce vor și vor totul ACUM. Știți cum îi numesc eu pe acești oameni? Victimele perfecte.

Sunt gata să cumpere orice, fără un control adecvat, doar pentru că pare atractiv. Sau cumpără ce este disponibil, alegând din variantele pe care le descoperă. Când își dau seama că au fost păcăliți, dau vina pe oricine altcineva și insistă că „nu au găsit ceva mai bun”.

Câteodată cea mai bună investiție este evitarea unei investiții!

În lumea imobiliară românească de astăzi, avem impresia că piața este plină de oferte la prețuri foarte mici. Nu este, totuși, o opinie realistă. Există perioade în care ofertele bune sunt puține: câteodată nu se merită nici verificate.

”Și ce putem face în această situație?“ puteți întreba.

Simplu. Nu investiți! Depuneți banii la bancă, încasați dobânda, fiți atenți la piață (sau colaborați cu profesioniști care vor face asta pentru voi) și așteptați câteva săptămâni sau luni. Banii vostri nu sunt nelimitați și să vă jucați cu ei nu este o soluție. Alegerea dintre 2 opțiuni proaste poate cauza daune financiare și puteți pierde banii pe care i-ați strâns într-o viața de muncă.

Câteodată cea mai bună investiție este evitarea unei investiții!

Este o decizie bună pentru client = ar trebuie să fie bună și pentru profesioniștii imobiliari

Sunt broker și consultant imobiliar și interesul meu este să particip la cât mai multe tranzacții. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să iau, pur și simplu, banii clientului și să fug, alegând să îi vând o investiție proastă. Comisonul este important dar nu îmi va schimba viața. Dacă el își pierde parte din capital, asta s-ar putea să-i distrugă viața.

Mai ales în perioade economice turbulente, precum este cea prin care trecum acum, alegerea corectă este să fim conservatori când vine vorba de investiții. Nu vă lăsați păcăliți, s-ar putea dovedi o decizie riscantă. O oportunitate mai bună și sigură va veni în curând.

Voi ce părere aveți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

  1. Mihai Andresan 10 Oct 2012
    Răspunde

    Buna ziua,

    Mi a fost recomandat site ul de licitatii fairsolve…stiti cumva cum se procedeaza in cazul cumpararii de bunuri executate..sau cu aceste licitati??

     

    Va multumesc

Ce părere aveţi?