2013: Probabil cel mai critic an al acestui deceniu

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Anul trecut, România a avut o șansă imensă să profite de problemele vecinilor și să se ridice ca o putere economică a Sud-Estului Europei. În loc, marea majoritate a politicienilor au făcut tot posibilul să risipească potențialul existent și să piardă  oportunitatea avută. Atmosfera s-a calmat spre sfârșitul anului și se pare că România va mai avea o șansă: schimbarea viitorului țării chiar dacă majoritatea politicienilor și a cetățenilor ei se comportă ca și cum nu ar crede prea mult în aceasta.

Harta geopolitică din jurul României

În acest moment, la aproape o lună după intrarea în 2013, un observator obiectiv ar putea să constate că:

 • Ungaria are un guvern care nu este chiar „drag” Uniunii Europene.
 • Bulgaria se îndreaptă spre alegeri și mediul economic nu poate fi considerat atractiv.
 • Grecia a făcut tot posibilul anul trecut pentru a „se sinucide”. Guvernul ales în Iunie anul trecut a reușit în sfârșit să salveze țara și să-și refacă poziția în interiorul Zonei Euro, însă se pare că problemele nu s-au terminat încă. Cetățenii greci au în față încă un an critic.
 • Serbia este prea prinsă cu problema Kosovo, dar sunt și multe alte probleme legate de mentalitatea și autoritățile țării ce opresc investitorii să investească în această țară în ciuda așteptatei admiteri a Republicii Serbia în Uniunea Europeană în viitor, până la finalul deceniului.
 • Bosnia Herțegovina, Albania și fosta Republică iugoslavă a Macedoniei sunt prea mici pentru a concura cu România.
 • Ucraina a reușit să se izoleze și a pierdut aprecierea investitorilor. Imaginați-vă doar că Ucraina oferă cele mai mari prețuri în sectorul energiei regenerabile și cu toate acestea mai puțin de 5% din marii jucători pe această piață consideră intrarea pe piața ucraineană.
 • Moldova este încă departe de momentul când va fi considerată un pol de putere în această regiune.

În vreme ce țările din Sud-Estul Europei se confruntau în 2012 cu probleme imense, România a dat impresia că s-a angajat într-un concurs de „Cine poate să-și facă mai mult rău”…

Progresul României în timpul „uraganului” din 2012

Dacă ar fi avut situația României de anul trecut cu tot „uraganul” politic și consecințele acestuia, multe țări ar fi fost izolate economic sau chiar distruse. În România însă:

 • Economia a rămas „sănătoasă” în ciuda anului electoral.
 • Toți indicatorii economici au părut a fi „sub control”.
 • Raportul Datorie / PIB este unul din cele mai scăzute din Europa (mai puțin de 35 %!)
 • Investițiile Străine Directe (ISD) au crescut pentru prima oară din 2008.
 • Toate acestea s-au întâmplat într-un an ce nu a fost perfect din punct de vedere agricol, din punct de vedere al producției.
 • Deprecierea monedei naționale nu a fost foarte mare (ținând cont de problemele cu care țara s-a confruntat) și situația a fost stabilizată.
 • Banca Națională a României și Guvernatorul ei au restabilit ordinea fiscală și au protejat eficient rezervele naționale.
 • Economia a rămas în creștere pozitivă în ciuda incapacității de absorbție a fondurilor europene la un nivel decent. (Deci lucrurile sunt sub control chiar fără banii europeni. Dacă ar intra totuși câteva miliarde în România impactul ar fi imens.).
 • Au fost aleși mulți primari noi ce dau semne că ar dori să îmbunătățească calitatea vieții în localitățile lor.

2013: Poate cel mai important an al acestui deceniu

În 2012 România nu a profitat de situația geopolitică din Sud-Estul Europei dar situația a rămas sub control.

Am intrat acum într-un an ce ar putea fi cel mai critic al României în acest deceniu.

 • Un nou guvern a fost învestit ce are în spate o puternică majoritate.
 • Următoarele alegeri din România vor avea loc în 2014 (alegerile Europarlamentare în vară și cele Prezidențiale în Decembrie).
 • Nevoia de reforme reale este mai puternică decât niciodată.
 • Incertitudinile economiilor europene și mondiale par mai mici decât în 2012 (desigur că nu sunt eliminate complet, dar nu se așteaptă surprize majore negative).
 • Nu se așteaptă o creștere majoră a creșterii economice a țărilor din jurul României sau ca acestea să atragă sume mari prin Investiții Străine Directe (cu excepția Greciei care va avea potențial în cazul în care problemele vor fi puse iar sub control)

Nu de puține ori, ne uităm la problemele noastre de zi cu zi, suntem frustrați de comportamente sau decizii greșite ce ne afectează și avem tendința să vedem lucrurile „în negru”. Îmi exprim aici speranța și credința acesta nu va fi cazul României în 2013. Dacă politicienii ce conduc România vor decide să profite de situație, 2013 poate fi anul ce va institui baza creșterii României  în anii ce vin, pentru toate motivele pe care le-am detaliat mai sus și nu numai.

Încă o șansă pierdută sau un moment din care putem beneficia?

Majoritatea politicienilor români au fost mult prea ocupați anul trecut cu certurile și polemicile politice. Toată această „petrecere“ trebuie să înceteze pentru o perioadă de timp pentru că este nevoie și de multă muncă. După alegerile din Septembrie din Germania, Europa va intra într-o nouă eră și cei care vor fi pregătiți vor beneficia cel mai mult până în 2020.

2013 este anul care va marca viitorul României. Va fi oare încă o șansă pierdută?

Sau poate va fi momentul zero al unei Românii ce a beneficiat de statusul ei politic și economic și a pășit cu succes într-un nou început?

Voi ce credeți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

 1. sorc 05 Feb 2013
  Răspunde

  Poate fi intr-adevar momentul zero insa judecand dupa primele masuri cresterea economica este inca departe. Sacrificam investitiile ,crestem taxele pentru ca indexarea pensilor sa acopere majorarea facturilor la utilitati.

  Principala problema va fi cresterea somajului – scad investitiile ,scade activitatea economica iar cererea guvernamentala era principalul motor de crestere in perioada de criza – cresc taxele la micointreprinderi – creste  nr de falimente  , probabil cei mai multi vor renunta sa mai desfasoare activitatea avand in vedere noul impozit pe cifra de afaceri.

  Si uite asa Romania bine macrostabilizata nu reuseste sa demareze un proiect de crestere desi tot vorbim de potential .

   

   

Ce părere aveţi?