Energie regenerabilă în Germania, România și Bulgaria: O comparație ndedreaptă și lecții greșit extrase

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

În ultimul timp observăm articolele din mass-media cu privire la situația energiei regenerabile din Germania și Bulgaria și apoi comparația cu România. De fiecare dată când vreun “expert” declară ceva negativ despre energia regenerabilă care este citită mai mult de români decât de nemți. În același timp toate știrile din Bulgaria ajung de asemenea pe prima pagină în România, comparând România cu vecinul de la sud. Dar pot fi comparate aceste 3 țări în sectorul energiei regenerabile? Să vedem realitatea din spatele cuvintelor goale:

 Partea 1: Germania și România

Germania – România: structura economiei, rolul statului

Germania este o economie în care statul este mult mai puțin implicat comparativ cu România. Regulile sunt stabilite pentru toată lumea, iar statul nu intervine în mediul de afaceri pentru a controla rezultatul concurenței, ci doar pentru a se asigura că regulile sunt respectate. Sper ca statul român să poată copia într-o bună zi modelul german dar cu toții știm care este situația în zilele noastre.

Germania – România: Planificarea  viitorului economiei

În Germania, statul face planuri pentru anii care vor veni. În România, de obicei se planifică pentru săptămânile sau lunile care urmează (și apoi vom vedea).

Germania – România: Centralele nucleare

Germania a decis să închidă centralele nucleare. România face planuri pentru a construi mai multe.

Germania – România: nevoi de consum – nivel de economie

Germania are nevoi enorme de energie de consum. Nivelul economiei este crescut iar venitul pe cap de locuitor este printre cele mai ridicate din Europa și din lume. România are potențialul necesar pentru a crește, dar are nevoie de câteva decenii pentru a atinge nivelul actual al Germaniei.

Germania – România: Respectarea investitorilor

În Germania, investitorul este sacru: El își aduce banii în țară, angajează oameni, întărește economia și competitivitatea țării. Regulile nu se schimba niciodată pentru un investitor în Germania. În România, datorită multor frustrări și a unor experiențe neplăcute, investitorul nu este de obicei binevenit, în multe situații oamenii au credința că "a investi înseamnă că vei câștiga atât de mult încât va trebui să plătești și de asemenea, chiar dacă regulile se schimbă, nu ar trebui să te plângi".

Germania – România: penetrarea energiei regenerabile

Capacitatea totală a investițiilor operaționale a energiei regenerabile din România (în jur de 2.100 MW), reprezintă capacitatea adăugată la rețeaua germană la fiecare 2 sau 3 luni, începând cu 2007-2008! Germania are zeci de mii de MW conecta la rețea în toate tipurile de energie. Acest lucru a fost planificat în avans și  făcut într-un mod care a adus avantaje  economiei, a creat locuri de muncă și competitivitate (secretul pentru orice țară pentru reducerea șomajului).

De ce germanii nu acordă atenție "experților" ce avertizează din când în când că "Energia regenerabilă este foarte riscantă pentru societate"?

De fiecare dată când un așa zis "expert" în Germania, acuză sectorul energiei regenerabile, acest fapt devine știre în România. De ce nu devine știre și în Germania? De ce statul german și societatea germană nu acordă atenție acestor "experți"? La urma urmei, ei au zeci de mii de MW la rețeaua lor și ar trebui să fie foarte îngrijorați atunci când un "expert" le spune  că au luat-o pe un drum greșit, nu?

Poate nu, să vedem de ce:

 • În primul rând, există întotdeauna posibilitatea ca mass-media germană să fie imatură și oarbă în timp ce o parte a mass mediei din România  să fie mai matură, mai sensibilă la problemele mediului înconjurător și ar putea prezice mult mai bine  viitorul.
 • În al doilea rând există o probabilitate destul de mare ca mass-media germană să știe cine este în spatele acestui tip de declarații. Entități de lobby luptă pentru propriile interese și există astfel mulți "experți" care apar în presă pentru a-și promova propriile opinii. Cineva din străinătate necunoscând aranjamentele interne, citește pur și simplu și răspândește aceste declarații. Nu este suficient…
 • Germanii cunosc importanța acestor așa ziși "experți", în același fel în care mass-media românească cunoaște importanța localnicilor. Presupun că dacă  Dan Capatos îi spune Biancăi Drăgușanu în direct la TV că "există corupție în această țară", nu va fi nicio… criza politică și mass-media germană nu va reproduce această declarație, înainte de verifica cine a făcut o asemenea declarație.
 • Mass-media germană se ghidează după un principiu pe care îl are societatea germană : "Dacă fac acest lucru și economisesc 100 de euro astăzi, dar mă va costa 1.000 de euro, peste 2 ani, voi evita să fac acest lucru". Energia regenerabilă nu este tratată doar pe baza a "cât de mult se plătește astăzi" ci se ia în considerare și impactul global în economia germană.

Per total: În timp ce o parte a mass-mediei din România încearcă să ne convingă că "germanii sunt îngrijorați cu privire la energia regenerabilă", Germania adaugă la rețeaua sa de energie proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate de cel puțin 500-1.000 MW pe lună.

Un exemplu real: Cum energia regenerabilă din Germania a transformat țara și a transformat economia țării într-una  mult mai competitivă

Exemplul real al economiei germane în sectorul energiei regenerabile este diferit. Germanii folosesc sursele regenerabile, pentru a deveni un lider european al acestui sector, cu zeci de centrale pentru mai toate tipurile de tehnologii și cu sute de alte companii active în acest domeniu de activitate. Ei au stabilit standardele pentru piață și au beneficiat de ele.

Dar, de asemenea, ei au înțeles că unele forme de energie regenerabilă le pot schimba viitorul și le pot face companiile mai competitive. De exemplu, au favorizat crearea de mii de noi centrale de biogaz și biomasă și de centrale de cogenerare.

În timp ce în România fabricile de produse alimentare trebuie să găsească soluții pentru eliminarea într-un mod legal a deșeurilor, în Germania deșeurile sunt folosite pentru a produce energie și căldură. Ce este un cost pentru români este o sursă de profit pentru germani. Cu acest avantaj companiile devin cu 15 – 20% mai competitive, pot plăti salarii mai mari sau pot  angaja mai mult personal. Mediul este protejat și comunitățile locale se bucură de o serie de beneficii ce includ locuri de muncă  pentru deceniile ce vin și reducerea costului la încălzire.

Aceasta este lecția pe care România ar trebui să o învețe de la Germania în ce privește modalitatea de implementare a energiei regenerabile în economie și societate și cum să obțină cele mai mari beneficii din ea.

Compararea Germaniei cu România în ce privește sectorul energiei regenerabile nu este ușoară. Realitatea germană nu este reflectată corect atunci când sunt preluate doar unele "voci" din Germania (în funcție de interesul unuia sau al altuia).

Care este opinia dumneavoastră?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

11 Comentarii

 1. Christian 08 Apr 2013
  Răspunde

  Imi permit adaugare, privind situatia in Germania: exista intr-adevar problema ca una din energiile regenerative, cea biologica, obtinuta din plante, duce la folosirea terenurilor agricole pentru energie si nu pentru produse agricole. Grija asta se refera si la situatia in alte tari, nu doar la cea din Germania. Aceasta schimbare duce la marirea preturilor pentru produse agricole. Norocul este ca energia regenerabila se poate scoate din multe surse, problema descrisa de mine se refera in special la surogate pentru benzina si motorina, nu la productia de curent. Dar daca vorbim de energie regenerativa ne gandim, de obici, si la aceasta categorie de energie. Cred ca – in acest punct – Romania nu ar trebui sa se orienteze dupa Germania. Si asta nu spune un lobbyist 🙂 ci unul care iubeste ambele tari.

  • Ilias Papageorgiadis 08 Apr 2013
   Răspunde

   Sunt de acord cu abordarea ta. Ideal ar fi să fie folosite terenuri neproductive pentru proiectele de energie regenerabilă bazate pe biomasă. România are mai mult de 1.000.000 de hectare de terenuri agricole neproductive ceea ce este suficient pentru a schimba viitorul țării.

   Ideea principală a articolului se referă la preluarea de către destul de mulți jurnaliști a declarațiilor unui "expert" german referitoare la energia regenerabilă, uitând însă că Germania este mult prea diferită de România. Chiar dacă mâine Germania ar opri pur și simplu producția sub pretextul că și-au atins țintele, acest lucru nu are nimic de-a face cu România întrucât noi suntem de-abia la început (în ce privește unele tehnologii).

   Îți mulțumesc pentru comentariu!

 2. A. 08 Apr 2013
  Răspunde

  This article is incredibly poorly translated: for instance, "plante de cogenerare" has most probably been translated from "cogeneration plants", which is in fact "centrale de cogenerare". Many other such examples can be found in the text. Mr. Papageorgiadis should be more careful about the translation services he chooses.

  • Cristian Cîrligel 08 Apr 2013
   Răspunde

   You’re right and I must apologize for such poor translation. At this time, we fixed the translation on the current article as much as possible and we’ll pay more attention on the future articles. Thank you for your feedback!

   IT Administrator

 3. Vasile Roaita 09 Apr 2013
  Răspunde

  Articol inutil. Nu vorbeste despre valoarea certificatelor verzi.

  ALRO a platit 44milEUR in 2012 pentru certificate verzi adica subventionarea energiei verzi. Arcelor Mittal a platit 48mil EUR.

  Pentru 2013 cota lui ALRO este de 60mil EUR adica 10% din cifra de afaceri.

  60 milioane de EUR reprezinta 33% din valoarea de pornire pentru privatizarea CFR Marfa.

  In astfel de conditii si datorita deteriorarii pietei de aluminiu ALRO este insolvabila. Alaturi de ALRO pica si ALUM Tulcea si tot aluminiul romanesc.

  Ce inseamna asta? Imediat 4000 de locuri de munca disponibilizate direct plus in ca 10.000 de locuri de munca aditionale din industriile conexe.

  Adica 2% din PIB se duce plus un deficit bugetar crescut plus un minus de 3TW necesar adica scaderea cererii de energie cu 6%.

  Daca si Arcelor se inchide nu prea mai are cine sa plateasca subventia la energie iar toata presiunea se va duce pe populatie.

  Articol inutil care nu explica procedura certificatelor verzi si impactul economic.

  • Ilias Papageorgiadis 10 Apr 2013
   Răspunde

   Îți mulțumesc pentru comentariu! Mă bucur să văd că ești atât de bine informat și la obiect și acest lucru dovedește că ai studiat cu atenție subiectul abordat și ești la curent cu poziția companiilor.

   În ce privește costurile celor de la ALRO și MITTAL, voi prezenta Joi propunerea mea. Există soluții posibile pentru reducerea la jumătate a costurilor, fără a distruge un sector întreg precum cel al energiei regenerabile.

   Acum să vorbim puțin despre locurile de muncă: dacă statul român ar permite o bună dezvoltare a proiectelor de biomasă și biogaz, doar 200 MW ar crea mai mult de 12.000 de locuri de muncă în România, aproape 300 în fiecare județ (pentru că proiectele n-ar fi concentrate într-o singură zonă). Ar trebui de asemenea să adăugăm sutele de locuri de muncă ce ar fi create în companiile „satelit”, plus miile de locuri de muncă ce vor fi create în fabricile de produse alimentare ce vor implementa proiecte de digestie anaerobă. Toate aceste locuri de muncă ar trebui să reziste cel puțin 25 de ani cât durata schemei de ajutor.

   Sunt de acord că sunt multe probleme de rezolvat dar filozofia „dacă ne doare capul, să-l tăiem” a fost folosită în România de prea mulți ani și rezultatele n-au fost prea bune pentru populație, nu-i așa?

   • ileana 24 May 2013
    Răspunde

    Stimate domn

    de ce trebuie sa platim noi investitiile lui CEZ?Daca se face la ALRO vreo investitie o plateste consumatorul???Nu mi se pare corect.Daca vrei sa iei bani dupa investesti cu nbanii tai nu ai populatiei si asa saracita.Si cui mai livreaza producatorii de energie regenerabila energie?Daca fabricile mor ,vor livra la someri???Atunci vor pleca si ei acasa.Iar Germania nu si-a propus sa recupereze investitia asa salbatic cum se face in RO

    • Ilias Papageorgiadis 28 May 2013
     Răspunde

     Stimată Doamnă,

     Am impresia că sunteți puțin influențată de o parte a mass-media ce dezbate lucruri pe care nu le stăpânește. În Germania, cel puțin la începutul revoluției energiei regenerabile, stimulentele erau foarte mari tocmai pentru a stimula investițiile în acest domeniu.

     Ați menționat ALRO și spuneți că nimeni nu ar trebui să plătească pentru investițiile acestei companii. În același timp însă auzim zilnic opinii despre cum ar trebui să protejeze ALRO și alte companii de același calibru pentru a continua activitatea în Romania. Eu cred ca ALRO ar trebui protejată și celelalte companii de mare importanță pentru economia României ar trebui să fie stimulate să rămână în România.

     În același timp statul român a creat o schemă de subvenții pentru investițiile făcute în sectorul energiei regenerabile. Din ce știu eu, nimeni nu a amenințat cu vreo armă miniștrii sau primul ministru pentru a aproba această schemă… Statul a făcut această alegere și investitorii au venit, la INVITAȚIA Guvernului. Ce-mi spuneți Dumneavoastră este că ar trebui să ne îndoim de fiecare lege votată și promulgată în România? Când cineva dorește să investească în România, aceștia ar trebui să se îndoiască de ce le spun reprezentanții statului român? În aceste condiții ar fi interesant să aflu cum credeți că vor fi create noi locuri de muncă…

     Sărăcia în România este o realitate și sunt convins că pentru mare parte a populației suma de 7-9 lei pe lună (acesta este costul total facturat consumatorilor casnici pentru energia regenerabilă și nu ce se vehiculează prin mass media!), este prea mult. Haideți atunci să discutăm și opțiunile existente în acest moment. Schimbând regulile an de an, România nu va face altceva decât să alunge noile investiții și va pierde avantajul pe care îl are în acest moment în această zonă a Europei comparativ cu Ungaria, Bulgaria sau Serbia.

     Și nu în ultimul rând, eu sunt Președintele Asociației Române de Biomasă și Biogaz și vă asigur că, pentru fiecare euro investit în această industrie, societatea primește:
     – zeci de locuri de muncă;
     – costuri mai reduse cu încălzirea pentru cei care locuiesc în zonele unde aceste proiecte sunt implementate;
     – în cazul industriei alimentare, costuri mai mici și profituri mai mari, adică, o mai mare competitivitate și de obicei mai multe locuri de muncă;
     – un mediu înconjurător mai curat pentru noi și copiii noștri;
     – plus cel puțin încă zece avantaje importante.

     Ar trebui să oprim și aceste investiții? În vreme ce majoritatea țărilor privesc spre viitor noi ar trebui să spunem nu la orice? Permiteți-mi să nu fiu de acord cu Dumneavoastră! AVEM NEVOIE de investiții în sectorul energiei regenerabile și ar trebui să găsim modalități de a le implementa mai ușor în economia românească.

     Cu stimă,
     Ilias Papageorgiadis

 4. Baciu Catalin 09 Apr 2013
  Răspunde

  In aceasta iarna am platit peste 500 Lei certificate verzi,cogenerare si accize.Sunt furios,consider ca acesti bani mi-au fost furati din buzunar.Asta e hotie curata cu certificatele verzi.Eu vreau curent ieftin,nu sa ingras toti hotii din tara sau de pe aiurea.In acest moment noi platim curentul mai scump ca in Germania.In Romania,la ora actuala se consuma undeva intre 5GWh si 8GWh,si probabil consumul va scadea.

  • Ilias Papageorgiadis 10 Apr 2013
   Răspunde

   Îți mulțumesc pentru comentariu! Îți voi răspunde în cursul zilei de astăzi la obiect printr-un alt articol.

  • ileana 24 May 2013
   Răspunde

   DA,aveti dreptate.

Ce părere aveţi?