5 adevăruri despre energia regenerabilă și despre cât de folositoare poate fi această în România zilelor noastre

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Luni și Marți am început o serie de articole prin care am încercat să vă explic adevărata situație existentă în sectorul energiei regenerabile din România. Pentru o notă serioasă și analitică, am început prin a  compara România cu Germania și Bulgaria, două țări pe care o parte a mass-media adoră să le laude în momentul în care critică situația energiei regenerabile din România.

Comparația dintre Germania și România poate fi găsită aici, iar comparația dintre România și Bulgaria poate fi găsită aici.

Cum probabil v-ați așteptat, acest subiect ”fierbinte” a creat destul de multe tensiuni și a atras comentarii negative. (Nu pot să nu observ că unele din aceste comentarii par să urmeze cu grijă strategia de comunicare a celor care sunt împotriva dezvoltării sectorului de energie regenerabilă, dar probabil aceasta este doar o coincidență…).

Am primit ieri acest comentariu:

”In aceasta iarna am platit peste 500 Lei certificate verzi,cogenerare si accize.Sunt furios,consider ca acesti bani mi-au fost furati din buzunar.Asta e hotie curata cu certificatele verzi.Eu vreau curent ieftin,nu sa ingras toti hotii din tara sau de pe aiurea.In acest moment noi platim curentul mai scump ca in Germania.In Romania,la ora actuala se consuma undeva intre 5GWh si 8GWh,si probabil consumul va scadea.”

 

Pentru început doresc să vă reamintesc niște cifre:

 • Credința că în România consumatorii de energie plătesc la fel de mult ca cei din Germania este cel puțin amuzantă…
 • Consumul de energie în Bulgaria este de 4.250 MWh (4,25 GWh) în timp ce în România consumul este aproape dublu. Se așteaptă cineva aici ca România să devină… Bulgaria? În ce fel? Ar fi interesant să auzim și niște argumente pentru această abordare.

 

Haideți să discutăm acum câteva adevăruri despre sectorul energiei regenerabile pe care nu le auziți prea des:

 1. Sunteți supărat pe oamenii greșiți

Dacă un trader sau o companie de utilități nu cumpără certificate verzi vor plăti penalități. Ușor de înțeles că aceste penalități vor fi ulterior taxate către consumatori. Dacă însă doresc să cumpere certificate verzi, aceștia trebuie să le cumpere din piață la prețuri mai mari și nu prea au opțiunea de a semna contracte pe termen lung pentru prețuri mai mici.

 

Deci dacă îi lăsăm să lucreze cum trebuie și să cumpere certificate la prețuri mai mici, vor taxa consumatorii finali mai puțini bani de asemenea. Nu da vina pe sectorul energiei regenerabile pentru ca legea are nevoie de îmbunătățiri!

 

 1. Adevăratul cost al energiei regenerabile

Săptămâna trecută guvernul român a acordat prioritate producătorilor de energie pentru transferul de energie în rețea (vezi articolul aici)

 

Întrucât acesta nu este subiectul acestui articol, să ne mărginim la a fi de acord că aceasta este o decizie bună și nimeni nu își va pierde locul de muncă până la urmă. Încearcă totuși să afli costul de producție al energiei pentru acești producători și vei avea surpriza să afli că energia regenerabilă este mai ieftină! Cine va studia piața energiei a anului 2013 va constata că prețul energiei scade doar când intră pe piață energie regenerabilă oferită la prețuri mai mici.

 

(argumentele Asociației Române pentru Energie Eoliană împotriva acestei decizii pot fi găsite aici și aici.

 

 1. Cogenerarea, digestia anaerobică, biomasa și biogazul: un avantaj competitiv pentru toate țările moderne

Să vorbim acum despre costuri: de ce costă mai puțin să aduci din Germania un litru de lapte decât să-l produci în România? Simplu: pentru că firmele germane au implementat de multă vreme proiecte de energie regenerabilă (biogaz sau digestie anaerobică) în vreme ce companiile din România această implementare este abia la început. Costurile pentru companiile din România sunt cu 15-20% mai mari decât costurile similare ale unei companii din Germania și asta înseamnă: mai puține locuri de muncă, probleme create mediului înconjurător, competitivitate scăzută și o posibilă insolvență în viitor.

 

Existența unei scheme de subvenție rezonabilă pentru biomasă, biogaz, digestie anaerobică, transformarea deșeurilor în energie, etc. poate crea peste 12.000 de locuri de muncă răspândite pe toată suprafața țării. Aceste locuri de muncă pot fi susținute vreme de 25 de ani pe întreaga durată a licenței producătorului.

 

 1. Cogenerarea ar putea reduce factura la încălzire cu 30-40%

Dacă România ar decide să forțeze implementarea cogenerării prin intermediul energiei regenerabile, efectul imediat ar fi reducerea facturii de încălzire cu 30-40% din prima zi! Orice proiect conectat la rețea va transforma o localitate într-o zonă independentă din punct de vedere energetic iar locuitorii vor plăti mult mai puțin pentru încălzire pentru cel puțin 2 decenii și jumătate.

 

 1. De ce nu-i întrebi pe acei “băieți buni ce doresc să te protejeze de costurile energiei regenerabile” despre penalitățile pe care România ar trebui să le plătească în cazul în care nu va dezvolta acest sector?

În acord cu tratatele și convențiile la care România a aderat, România ar trebui să plătească penalități imense în cazul în care sectorul energiei regenerabile nu este dezvoltat. Ghicește cine va plăti aceste penalități… Exact! Populația le va plăti! Cum le va plăti populația? Prin taxe mai mari sau prin investiții mai puține în infrastructură.

 

Este ușor de acuzat și de blamat sectorul energiei regenerabile pentru orice, dar realitatea este diferită. Chiar dacă vom agrea că nu toate tipurile de energie regenerabilă pot favoriza economia din România, cred că le putem alege pe acelea care favorizează și stimulează dezvoltarea și competitivitatea mediului de afaceri și să ne concentrăm pe acestea.

 

Care este părerea voastră?

 

Joi: Putem scădea costul energiei și al certificatelor verzi, proteja populația și industria României fără a distruge sectorul energiei regenerabile?
 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

11 Comentarii

 1. Bogdan Paunescu 10 Apr 2013
  Răspunde

  Sunt curios, hidrocentrala Portile de Fier intra la regenerabile sau nu?…. Asta relativ la ultimul punct

 2. Baciu Catalin 10 Apr 2013
  Răspunde

  Un trader de Romania cumpara curentul pe OPCOM cu 23 bani/kwh si mi-l vinde mie cu 70 de bani.Unde-i corectitudinea,asta-i monopol.

  • Ilias Papageorgiadis 11 Apr 2013
   Răspunde

   Cătălin,

   Nu știu de unde ai aceste date și cel mai probabil te referi la o excepție și nu la o regulă. În plus, sunt curios să aflu care este trader-ul care vinde constant energie la prețul de 700 de Lei / MWh (sau 0,7 lei KWh)…

   Acesta nu este un monopol ci dimpotrivă, este o piață deschisă pentru mai mulți jucători. În plus, energia regenerabilă adaugă mai multe surse de energie în sistem ceea ce dă trader-ilor mai multe opțiuni la cumpărare. Nu este o coincidență că prețul energiei a scăzut luna trecută cu mai mult de 30%.

 3. Baciu Catalin 11 Apr 2013
  Răspunde

  Aceasta este oferta traderului,bineînțeles,cu toate taxele incluse.Pretul cu care a cumparat energia este informatie publica.Numele traderului numai in mesaj privat.Am citit un articol intr-un ziar si am cerut oferte de preț de la doi traderi.Primul mi-a raspuns in 24 de ore cu o oferta ( 50 bani fara taxe ),al doilea trader mi-a raspuns in doua saptamani cu un email,cerând detalii tehnice si copii dupa factura .La al doilea vanzator inca nu am trimis nimic .M-am convins ca in acel ziar era defapt publicitate mascata pentru „ băieții deștepți”.

 4. Antonache Gh 24 May 2013
  Răspunde

  D-le Ilias Papageorgiadis, in interviul dat la Nasul TV, pe care am avut norocul sa nu-l ratez, ati vorbit pe
  pe intelesul si pe sufletul meu mai bine decat orice roman cunoscut, pana acum. Am cateva realizari si
  multe proiecte in domeniul biomasei reziduale, dar in zona aceasta( Fetesti, Ialomita) colaborarea lasa mult de dorit. Am apreciat luciditatea, competenta si increderea cu care abordati acest domeniu strategic pentru independenta energetica si am indraznit sa sper ca vom putea colabora pe viitor in cadrul Arbio. Unul din proiectele la care lucrez vizeaza dotarea gospodariilor individuale si fermelor cu o gama de focare si arzatoare pe resturi vegetale uscate vrac( necompactate mecanic) ce permit arderea
  prn gazeificare controlata, cu randament maxim si minim de noxe, fara fum. Acestea sant destinate sa
  acopere necesarul de energie termica pentru incalzire si a.c.m., gatit- toate metodele, sterilizat, parlit,
  uscator, etc. Cateva imagini video mai vechi pe you tube- caldura gratis. Astept parerea dv. cu interes,

 5. Antonache Gh 24 May 2013
  Răspunde

  Va supun atentiei un proiect avand ca principal scop valorificarea „gunoiului” vegetal cat mai aproape de
  locul producerii acestuia, in gospodarii, ferme, intreprinderi si locuinte din mediul rural, prin dotarea acestora cu o noua generatie de focare si arzatoare individuale care permit arderea eficienta, prin gazeificare controlata a resturilor vegetale de orice fel , chiar si in vrac( necompactate mecanic).
  Acest tip de focar cu sisteme de control si reglaj independente ale combustiei si dozajului de aer poate fi proiectat pentru puteri si destinatii multiple, acoperind partial sau integral necesarul de energie termica al oricarui obiectiv, indiferent de marimea si complexitatea acestuia. Prin conversie, se poate obtine simultan si energia electrica , daca e necesar. Considerati viabil acest proiect care completeze
  proiectele mai mari, pentru mai mult de 10 000 locuitori, ale ARBIO , si care nu necesita retea de distributie?

  • Ilias Papageorgiadis 28 May 2013
   Răspunde

   Vă mulțumesc pentru mesaj Dle. Antonache! Vă voi contacta pentru a discuta propunerea Dumneavoastră în detaliu.

   • Antonache Gh 28 May 2013
    Răspunde

    Si eu va multumesc pentru raspuns. Acest proiect e doar o piesa importanta a unui puzzle grandios care,desi pare un vis idilic, sper, pentru binele tuturor copiilor, sa devina realitate. Cu toata stima.

 6. Antonache Gh 30 May 2013
  Răspunde

  Am aflat cu bucurie de existenta si activitatea ARBIO, de realizari si, mai ales, de marile sale proiecte, considerand micile mele realizari si intentii complementare cu acestea. Cred ca pentru a putea atinge cat mai repede tinta de valorificare integrala a „gunoiului” vegetal, trebuie actionat simultan la nivel macro, mediu si micro, de la marile centre urbane pana la casele de la marginea ultimului catun.
  Solutiile propuse de mine, dispozitive si procedee relativ simple, dar riguroase tehnic si eficiente,
  nu presupun tehnologie sofisticata si pot deveni rapid operabile. Primele dispozitive realizate au peste
  6 ani de buna functionare. Cu toata stima, Antonache Gh.

 7. Antonache Gh 09 Jun 2013
  Răspunde

  Presupunand ca toate comunitatile mai mari de 10 000 membri vor fi racordate la centrale
  termo- electrice pe biomasa, cea mai mare parte a teritoriului, unde sant localitati mici, poate fi acoperita prin dotarea cu focare individuale performante si accesibile care permit valorificarea
  integrala a resturlor vegetale din zonele respective.

Ce părere aveţi?