Ascultați populiștii! Nu vă asigurați proprietățile și în cazul în care o catastrofă naturală va lovi, cereți bani statului român.
Milioane de cetățeni au fost făcuți de către populiști și de către o parte a mass-media să creadă că în viață poți avea doar drepturi fără obligații sociale. Aceiași populiști ce se plâng constant că ”nu suntem la fel de dezvoltați ca restul lumii”, fac tot posibilul să ”protejeze” populația de plata unui euro ce le-ar face viața mult mai bună și cel mai important, mai predictibilă.
Iată de ce avem în acest moment doar 6% din proprietățile României sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale așa cum cere legea. http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-15573044-inundatii-lectia-economie-cum-isi-pierd-oamenii-casele-pentru-refuza-plateasca-asigurarea-obligatorie-echivalentul-7-pachete-tigari-plus-nu-dau-primarii-amenzi.htm
Mare parte a mass-media este împotriva oricărei schimbări/îmbunătățiri ce implică un cost minim pentru populație
Sunt primul care vă poate confirma că multe din deciziile luate de politicieni sunt rele sau cu rea intenție. Există însă în același timp politicieni care încearcă să rezolve probleme și să împingă țara înainte pentru a atinge standardele europene. Din păcate o mare parte a mass-media a uitat care este rolul său și anume, să critice greșelile cu argumente și să recunoască deciziile corecte pentru a ajuta la implementarea acestora și pentru a participa la evoluția pozitivă a vieții noastre (un fost jurnalist vă spune acest lucru).
Dacă mâine dimineață guvernul (oricare ar fi acela) propune o nouă taxă ce ar putea rezolva probleme sociale majore și ar putea proteja populația în schimbul unui cost adițional pentru noi toți, 5 lei să spunem, mare parte din mass-media va afișa titluri de genul:
”Dumnezeule, iată cât de mult pot fura de la noi!!!”
”Majoritatea românilor sunt săraci. De unde să plătească alți 5 lei?”
”De ce nu sunt taxați suplimentar cei bogați?”
”Guvernanților nu le pasă de oamenii săraci”
”Băsescu este de vină” sau ”Ponta este de vină” (ultimele două merg de fapt la aproape orice…)
(Vorbim despre aceeași mass-media care denunță evaziunea fiscală cu titluri la fel de mari…)
Cuvinte frumoase pentru urechi, cuvinte amare pentru viață dumneavoastră
Același lucru s-a întâmplat în cazul asigurărilor private pentru locuințe. Parte a mass-media a plâns de grija ”bieților români ce nu au bani să plătească” și în acest fel au pregătit terenul pentru politicienii populiști ce au propus ca măsură de protecție a populației ca aceste ”costuri imense” de 10-20 de euro pe an să nu fie plătite.
Dacă vă place să fiți mințiți, bănuiesc că aceste cuvinte au sunat bine pentru urechile dumneavoastră. În cazul în care ceva rău se va întâmpla (care să fie șansele…?”), veți constata cât de amare sunt pentru viața dumneavoastră…
Când problemele apar însă, avem parte de ”am vrut doar să ajut…”, ”n-am știut!”, ”nu este vina mea!”, ”statul trebuie să plătească.”
Când ne lovește un dezastru natural, toți aceia care ”iubesc poporul” își schimbă atitudinea. Dacă le reamintește cineva ce spuneau oamenilor, aceștia se supără și reacționează agresiv:
”Am vrut doar să ajut, sărăcia este o problemă mare în România.” (de parcă oamenii responsabili sunt indiferenți la sărăcie…)
”Nu am știut că se va întâmpla asta!” (de parcă ar fi știut cineva…)
”Nu este vina mea!” (desigur, poți manipula oamenii într-o direcție greșită fără grija că poți fi învinovățit pentru acest lucru…)
”Statul să plătească” (cea mai simplă soluție, nu-i așa?)
Dacă veți continua să-i ascultați, sănătatea, viața sau interesele dumneavoastră vor avea de suferit.
Dacă nu vă veți asigura proprietățile, veți fi singurii care vor suferi în cazul în care neprevăzutul vă va lovi
După ultimele probleme din județul Galați aflăm că ”statul va încerca să ajute oamenii”. Dar oare cât de mult va putea să ajute? Răspunsul este că mult mai puțin decât se așteaptă oamenii și această realitate este aceeași indiferent cine ar fi la putere. Altă parte a acestei realități este că din păcate, toți oamenii care nu și-au asigurat proprietățile suferă consecințele calamității naturale care i-a lovit.
Televiziunile și populiștii vor ”plânge” câteva zile de mila sinistraților dar după aceea se vor întoarce la programele lor obișnuite, în vreme ce familiile ce au pierdut proprietățile vor rămâne singure să-și refacă viețile, în condiții de secol 19.
Predictibilitate și exemplul german
Impresia tuturor celor care au călătorit în Germania sau în alte țări din Vestul Europei este că aceste țări sunt mai avansate și mai civilizate. Nivelul de civilizație al acestora este construit însă pe responsabilitatea socială individuală și nu pe lozinci populiste. Toate proprietățile sunt asigurate pentru că statul nu poate avea îndeajuns de mulți bani pentru toți și nici nu este treaba statului să-i aibă. În cazul în care se întâmplă ceva rău, nimeni nu trebuie să plângă sau să constate că au pierdut toată agoniseala de-o viață. Vorbim aici de Predictibilitate, un element important în drumul spre bunăstare al oamenilor.
Vă dau un exemplu descris de un jurnalist grec. Când s-a dus să-și înscrie fiica la grădiniță în Germania i s-a spus:
”- Trebuie să plătiți și asigurarea copilului Dumneavoastră în valoare de 4.000 € pentru potențiale daune produse”
”- De ce aș face acest lucru? Este doar un copil!”
”– Corect! Însă în cazul în care copilul dumneavoastră aruncă o piatră și lovește pe cineva, cine va acoperi daunele produse?”
(În Grecia ca și în România răspunsul ar fi ”Așa ceva nu se va întâmpla, iar dacă totuși se întâmplă, vedem noi atunci cum rezolvăm problema.”)
Asigurările: Costă dar ne permit să ne construim o viață stabilă
Proprietatea (sau proprietățile) dumneavoastră sunt de obicei cea mai valoroasă parte a averii dumneavoastră. Asigurarea lor este singura apărare pe care o aveți în fața dezastrelor. Sunt foarte foarte foarte foarte puțini oameni care mă pot convinge că nu au 10 euro pe an pentru a plăti un cost de asigurare minim și pot să spun ca milioane de oameni ar putea plăti chiar mai mult pentru o mai bună protecție a proprietăților lor.
Rolul statului este de a construi infrastructura și de a rezolva probleme și nu de a plăti pentru proprietățile distruse de dezastrele naturale. De îndată ce vom înțelege acest lucru, vom constata cum ni se va schimba viața în decursul câtorva ani. O schimbare în bine, desigur…
Care este opinia dumneavoastră?
P.S. Nu am nicio implicare în politică sau în afacerile cu asigurări, opinia de mai sus reprezentând doar opinia mea logică.
bogdan192 16 Sep 2013
Asigurarile de locuinte, ca si cele obligatorii la masini sunt fix frectie la picior de lemn. Cu firme ca Euroins sau Carpatica leaderi de asigurari, nu poti avea vreodata siguranta ca in cazul in care evenimentul asigurat se produce, vei fi vreodata despagubit (oamenii sunt prea bine aparati de politicieni corupti ca sa le pese de legislatie).
Asta in cazul fericit.
In cazul complet nefericit, nici nu te incadrezi in evenimenul asigurat pe o tehnicalitate (ai uitat sa aduci cine stie ce copie obscura dupa cine stie ce document de care nu ti-a spus nimeni in momentul semnarii contractului, dar era scris cu font de 9 undeva pe pagina 8). Si societatea de asigurari se sterge frumos pe maini de orice raspundere si cheltuieli.
As vrea sa zic ca e tot raspunderea guvernantilor, (si este in mare parte, ei voteaza legi favorabile pentru prietenii lor cu firme de asigurari obligatorii), dar parca mai mult as da vina pe majoritatea romanilor care aleg asigurarea ieftina, tin pe piata capuse care nu platesc si nu incurajeaza firmele serioase.
Deci din perspectiva unui posibil viitor pagubit, ce am de ales?
1: Imi fac asigurare "ieftina" la o firma de rahat care nu va plati in cazul in care dezastrul se intampla. Pierd si banii si casa.
2: Imi fac asigurare la o firma "buna" care nu va plati pe o tehnicalitate. Pierd banii de asigurare si casa.
3: Imi fac asigurare la o firma "buna". Consult un avocat inainte sa semnez. Platesc de 10 ori costul unei asigurari "slabe", in onorarii si prime de asigurare. Riscul asigurat nu apare. Pierd banii de asigurare si onorarii. Daca apare, nu ies in pierdere prea tare. Castig nu exista nici in situatia asta, doar pierderea e limitata.
4: Nu fac asigurare. Pierd casa.
Costul de oportunitate e diavolul aici, pentru ca orice om cu o farama de ratiune ar opta pentru varianta 3. Problema intervine cand costurile unei asigurari bune, ale onorariilor, alte costuri conexe (expertize, draci, laci) depasesc in timp costul bunului asigurat (te costa in 10 ani asigurarea mai mult decat casa). Asa ca multi aleg varianta 4. Beau banii de asigurare si se roaga la Doamne Doamne. Pe urma stau cu mana-ntinsa la guvern cand da napasta peste ei.
Ilias Papageorgiadis 16 Sep 2013
Bogdan,
Să înțeleg că acum avem toate scuzele pentru a continua greșelile făcute? Dacă nu-ți plac firmele pe care le-ai menționat, poți plăti puțin mai mult către alte firme cu reputație mai bună. Poți de asemenea să citești cu atenție contractele și să alegi ce este mai bine pentru tine și proprietatea ta.
Știu, este întotdeauna mai ușor și mai atractiv să nu fii responsabil și scuzat de această atitudine să faci toate greșelile posibile. Când vei fi însă afectat de consecințele deciziilor tale vei spune probabil ”Nu este vina mea!” și cu asta problema s-a închis. Vorbim din păcate de proprietatea ta pentru care ai plătit mulți bani strânși în mulți ani de muncă.
Este problema și alegerea ta dacă dorești să alegi această cale dar îți aduc aminte că este mai ușor să previi decât să tratezi… Orice ai alege, nu da vina pe alții pentru rezultate.