Media calificativelor date de vizitatori este:
Majoritatea economiilor emergente ale lumii s-au prăbușit în ultimele trei luni. V-ați întrebat de ce România nu a fost afectată deloc?
Undeva la începutul verii se aștepta ca Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii să scadă treptat achiziția bondurilor de Trezorerie și a obligațiunilor ipotecare, in valoare de 85 de miliarde de dolari pe lună. Ca un rezultat al acestor așteptări, am fost martorii abandonării de către investitori a economiilor din India, Brazilia, Turcia și a altor economii emergente ale lumii. Monezile naționale au înregistrat scăderi de 15-20% în decursul câtorva zile forțând guvernele disperate să încerce să găsească soluții.
Am citit în această vară zeci de analize ale mass media internațională despre apariția unei noi lumi de îndată ce Rezerva Federală va cumpăra lună de lună mai puține bonduri sau chiar deloc. Era de așteptat revenirea economiilor europene și întreaga lume era pe cale să se schimbe în urma acestei decizii. ”Efectul fluturelui” în economia mondială este aici…
O dramă… amânată
Săptămâna trecută însă Rezerva Federală a surprins experții nemodificându-și politica și continuând să cumpere bond-uri în valoare de 85 de miliarde de dolari pe lună. Această decizie a modificat scenariul pe termen scurt și economiile în scădere au revenit pe creștere stârnind din nou interesul investitorilor străini. Dar asta nu înseamnă că așteptata ”dramă” nu se va produce… Se pare doar că a fost amânată pentru lunile care vin (dar cine poate fi sigur 100%?).
România nu a fost afectată. V-ați întrebat de ce?
România a beneficiat de asemenea de această abordare agresivă a Rezervei Federale. Nu este doar o coincidență că bond-urile românești au fost vândute pe parcursul anului 2013 la valori record ale scăderii randamentului. Motivul principal este existența unui surplus de capital și căutarea de oportunități la nivel mondial, folosind politica Rezervei Federale Americane de a atrage bani într-un bine cunoscut scenariu de tip ”carry trade”. (Carry trade: procesul prin care se împrumută bani într-o economie pentru a-i împrumuta la o dobândă mai mare într-o altă economie, de obicei o economie emergentă. Reversul scenariului este retragerea de către investitor a banilor din economia emergent pentru a fi reinvestiți în economiile mai avansate, lăsând în urmă problemele.)
România a beneficiat de acest scenariu dar oare de ce nu a plătit ”oalele sparte” când un tornado economic a bătut la ușa economiilor emergente? De ce este normal ca românii să se bucure în continuare de vacanțe fără stres în vreme ce populațiile altor state se confruntă cu consecințele reversului metodei de ”carry trade”?
Mugur Isărescu: cel mai important factor de stabilitate în România
Motivele pentru care România a fost ferită de imensele probleme din această vară sunt în special două:
- Din punct de vedere macro-economic, țara pare ”sănătoasă” pentru ochii analiștilor străini. Cu excepția investițiilor străine directe care suferă, România beneficiază de o rată impresionantă de creștere, de o economie sub control, de exporturi în creștere și deficit în scădere (aceasta nu este ceea ce omul de rând simte în buzunar, dar aceasta este o problemă internațională și o altă discuție…).
- Cel mai important motiv: prezența Dlui. Mugur Isărescu la cârma Băncii Naționale. În afară de know-how-ul dumnealui în managementul crizelor și în protejarea României de efectele problemelor internaționale, Dl. Isărescu și echipa dumnealui au reputația că nu sunt ușor de ”manevrat”. Rezervele BNR sunt foarte mari pentru nivelul economiei românești ce îi permit să intervină pentru a proteja moneda națională și direcția economică a țării ori de câte ori se apropie vreo amenințare.
Dl. Isărescu și echipa domniei sale sunt de obicei amortizorul ce absoarbe valurile de îngrijorări produse de investitorii străini sau datorită problemelor politice cu care România se confruntă din când în când. Mulți experți sunt de părere că în absența Dlui. Isărescu, scăderea leului din ultimii 5 ani ar fi fost multiplicată cu 3.
O sugestie: păstrați BNR în afara disputelor politice, a poveștilor cu Roșia Montană, etc. BNR este coloana vertebrală a economiei românești și ar fi bine să rămână așa.
Există oameni îndeajuns de superficiali pentru a-l ataca pe Guvernatorul Băncii Naționale pentru orice motiv, inclusiv pe subiectul Roșia Montană (!). Când moneda națională este protejată și stabilă, nu au nimic de spus dar când Leul înregistrează o scădere minoră de 2% aceștia cer explicații (de parcă le-ar înțelege…). Desigur că refuză să recunoască faptul că scăderea ar fi fost mult mai mare în lipsa Dlui. Isărescu…
România are nevoie de liniște, stabilitate și de muncă susținută acum. Întrucât nu vom avea liniște în politică din cauza alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului viitor și nu există oameni căzuți pe stradă din cauza epuizării cauzate de munca prea multă, haideți să protejăm stabilitatea pe care Banca Națională o asigură României! Dl. Isărescu și echipa domniei sale sunt coloana vertebrală a economiei românești nu numai datorită rolului cheie pe care îl au în echilibrarea sistemului bancar dar și pentru că sunt factorul principal de stabilitate al țării, cei care vor ține bine cârma indiferent de ce se întâmplă în jurul lor.
Știu că românii și grecii sunt pasionați de criticarea/demolarea celor care lucrează pentru a-i proteja, dar haideți să facem o excepție în ce privește Banca Națională! Dl. Isărescu și echipa domniei sale ar trebui să fie ținuți departe de jocurile politice sau de orice alte jocuri întrucât aceștia au alte treburi de rezolvat.
La urma urmei, nu este mai bine să urmărim lupta pentru sau contra Roșia Montană sau a câinilor maidanezi (simțindu-ne protejați de stabilitatea economică și a monedei naționale) în loc să privim disperați știrile rele venite din zona economică și să verificăm în fiecare oră cât a mai scăzut Leul în raport cu Euro și Dolarul american?
Voi ce credeți?