Calitatea articolului 5
Calitatea informației 5
Ce părere aveţi despre acest articol? Alegeţi un număr de stele pentru fiecare criteriu de notare şi apoi apăsaţi butonul "Accept".

Media calificativelor date de 1 vizitatori este:
Accept
Summary 5.0 excelent

Începutul sfârșitului pentru agentul imobiliar / șoferul de taxi / ghidul turistic?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

”Am fost la acest curs ce ar fi trebuit să ne învețe cum să facem corect poze proprietăților imobiliare dar în loc să învățăm acest lucru, am ascultat povești despre istoricul fotografiei și despre componentele aparatelor de fotografiat…” Am trimis doi colegi la cursul menționat puțin mai sus pentru a învăța mai mult decât ce îi pot eu învăța, dar rezultatele au fost departe de cele așteptate. Este totuși mai bine decât să se ducă la cursul unde cineva cu zero experiență în imobiliare să-i învețe că ”a vedea proprietățile înainte de a duce clienții acolo este doar o pierdere de timp…” (Mă întreb dacă n-ar fi mai bine să le dea clienților numărul de cont și să le ceară să trimită direct banii fără să se mai obosească să viziteze locațiile.”

Piața imobiliară românească post-criză

Să lăsăm la o parte pentru moment perioada 2004-2008 când cei care activau pe piața imobiliară aveau tot felul de scuze pentru comportamentul neprofesionist. Din 2009, criza a fost severă și i-a forțat pe toți să se schimbe pentru a putea supraviețui și a se putea adapta la noua realitate a unei munci duble pentru jumătate din cât câștigau nu demult. Am zis cumva toți? Îmi cer scuze…

Din păcate nimic nu s-a schimbat pentru 70-80% din ”profesioniștii” activi pe piața imobiliară din România. Aceștia continuă să se comporte în mod ”tradițional”, un cocktail de aroganță, ignoranță și mai ales o indiferență totală față de nevoile clienților. Deși mare parte din ei au participat la tot felul de cursuri și în ciuda declarațiilor făcute la aceste cursuri, natura lor îi împiedică să se schimbe. Întotdeauna vor avea scuze să se comporte neprofesionist și vor găsi scuze pentru a justifica lipsa de responsabilitate pentru ceea ce fac. Mai există și cei care dacă nu vor avea la îndemână o scuză, vor dispărea pur și simplu…

Acești oameni ce  sunt ”hotărâți” să fie neprofesioniști și cărora le pasă doar de bani (ar face orice pentru câțiva euro), sunt însă majoritari și afectează serios sectorul afacerilor imobiliare.

”Modelul de bază” precum ”șoferii de taxi”, ”Modelul full options” precum ”ghizii turistici”

Agenții neserioși pot fi împărțiți în două categorii:

  • ”Modelul de bază” ce oferă clienților doar un simplu serviciu de ”șofer de taxi” conducând clienții prin oraș pentru a le arăta proprietățile. Aceștia de obicei nu se obosesc să verifice proprietățile înainte de a conduce pe cineva acolo și de îndată ce va apărea proprietarul locației, vor face prezentările și un pas înapoi. Dacă vei insista să le ceri să-și facă treaba cum trebuie, vor înceta să-ți mai vorbească și vor dispărea;
  • ”Modelul full options” ce oferă servicii extra. Au învățat pe de rost ”poezia” informațiilor de bază ale proprietății, au vizitat-o înainte, au discutat cu proprietarul, etc. Aceștia acționează ca un ”ghid turistic” ce știe bine cerințele de bază ale muncii pe care o fac. Nu vă avântați totuși să-i întrebați despre documente, suprafețe, avantaje sau dezavantaje… Dacă le veți atrage atenția asupra unor neconcordanțe (de exemplu despre diferența de suprafață dintre ce au publicat în anunț și ce este în realitate), vor veni cu tot felul de scuze și vor încerca să abată atenția către oportunitățile proprietății fără a fi afectați în vreun fel de lipsa de seriozitate demonstrată.

Vobe, vorbe și iar vorbe… Nimic nu s-a schimbat

Cu toții cunoaștem problemele de mai sus. Acest comportament nu numai că rănesc sectorul de afaceri imobiliare dar a și ”pregătit” o întreagă generație de clienți care au încetat să se mai aștepte să fie tratați cu respect și de aceea abordează agenții imobiliari cu aceleași standarde. Internetul este plin de relatări ale unor comportamente neprofesioniste și majoritatea lor sunt reale.

Cu toții admitem faptul că trebui să se schimbe ceva însă, ca de obicei, 80% din acești oameni urăsc schimbarea și soluțiile la problemele de care sunt răspunzători în mare parte. Se preferă vorbe, vorbe și mai multe vorbe fără o schimbare reală și toți acești ”șoferi de taxi” și ”ghizi turistici” cred că pot continua să ofere la nesfârșit servicii proaste (sau poate doar nu le pasă de viitor și trăiesc doar în prezent. Ziua de mâine este mult prea departe și nu este vina lor că gândesc astfel. De vină poate fi doar Băsescu / Ponta / Isărescu / Obama / Criza mondială / Becali din închisoare / etc…

Tehnologia și evoluția schimbă ceea ce oamenii nu doresc să schimbe

Și aceste lucruri sunt cunoscute de toată lumea și mulți falși întreprinzători au crezut că situația nu se va schimba vreodată. Natura însă nu lasă lucrurile neterminate. Combinați acest adevăr cu evoluția și tehnologia și vom constata că se naște problema perfectă pentru cei neserioși.

Viața nu așteaptă pe nimeni. Îi explicam unui prieten care este unul din jucătorii de top ai acestui sector: ” În maxim 3 ani de acum, website-urile vor deveni interfața principală dintre proprietari și clienți, cel puțin în unele categorii de proprietăți precum cele foarte ieftine, chiar dacă preferi să lucrezi sau nu cu o agenție.  Până la urmă vei fi obligat să adaugi pe site-ul tău o aplicație care să-mi permită să aflu ce proprietăți sunt de închiriat în jurul meu oriunde m-aș afla. Este un progres inevitabil!”

Toamna aceasta, 2 website-uri de anunțuri au început o campanie agresivă de promovare a ideii că orice proprietar își poate publica gratuit anunțul în paginile website-ului și clienții îl pot contacta direct evitând în acest fel agentul imobiliar. Succesul a fost desigur imens. Cine în lumea asta nu dorește să evite să plătească bani mai ales acelora care nu prea fac nimic ca să-și merite comisionul așa cum întreaga breaslă este acuzată din cauza celor neprofesioniști?

Nu va fi totuși sfârșitul profesiei de consultant imobiliar ci doar al celor care nu-și vor putea îmbunătăți serviciile. Întrucât clienții nu vor simți nevoia să plătească pentru servicii atâta vreme cât le vor putea avea și gratuit, vor evita bucuroși aceste costuri. Nu este însă valabil pentru toate proprietățile sau toți clienții.

Răspunsul unui asemenea ”șofer de taxi” când a fost întrebat de un client de ce se comportă în acest fel a fost că este un profesionist de succes cu mulți clienți loiali. Logic ar fi să nu fie afectat prea mult dacă proprietarii și potențialii clienți vor fi puși în contact direct de către noile tehnologii. La urma urmei, clienții lui loiali vor continua să apeleze la el, nu-i așa?

Voi ce credeți?

 

Săptămâna viitoare: Care va fi în viitorul apropiat rolul consultantului imobiliar?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

10 Comentarii

  1. jo 27 Sep 2013
    Răspunde

    Pe cele 2 site-uri despre care vorbiti aproape toate anunturile de imobiliare sunt puse de agentii. Chiar daca precizeaza in descriere ca este particular.

    • Ilias Papageorgiadis 27 Sep 2013
      Răspunde

      Mulți profesioniști din imobiliare mi-au confirmat faptul că, în aceste website-uri există foarte multe anunțuri venite direct de la proprietari. Dacă un client sau un investitor sună pentru o ofertă sau mai multe detalii și realizează că anunțul nu este de la proprietar ci de la o agenție imobiliară, atunci acesta ar trebui pur și simplu să închidă telefonul. Dacă cineva te minte de la bun început, cum să te aștepți să fie cinstit ulterior? Și dacă acesta încearcă și reușește să te păcălească, poate ar trebui să dai vina pe tine și nu pe toți profesioniștii din imobiliare.

      Când vă confruntați cu anunțuri de acest fel, închideți telefonul și lăsați-i să vorbească singuri.

      • andrei tudor 27 Sep 2013
        Răspunde

        Domnule Papageorgiadis,

        va felicit! Ati descris foarte bine atitudinea majoritatii agentilor imobiliari din piata. Eu sunt un potential client care "testez" piata de peste 2 ani in vederea achizitiei unui apartament (Unirii, Decebal, Aviatiei, Nordului). Nu sunt un turist, detin ceva bani cash, vreau sa cumpar, dar din multe motive nu am reusit pana acum. Lipsa ofertelor vandabile de pe piata (an convenabil al constructiei, etaj intermediar fara modificari "brutale" in apartament) constituie principalul factor.

        Din fericire, ma folosesc in mare masura de trei siteuri pentru a identifica anunturile proprietarilor (unul gratuit, altul cu o taxa simbolica de 1 euro pt. 2 zile de acces la toate anunturile si un cont facebook al unei foste agentii care preia anunturile ARGUS si le ofera gratis). Cu exceptia exclusivitatilor (relativ frecvente in zonele in care caut), am gasit toate telefoanele proprietatilor postate pe anuntul.ro/imobiliare/mercador s.a.

        De ce nu doresc sa colaborez cu agentii imobiliare?

        – majoritatea agentilor sunt mai degraba soferi de taxi, fara studii de specialitate, dar cu un tupeu mostenit din perioada de boom a pietei imobiliare; de ex. dl Ciuca de la Neoland, Cristi Stanciu Imoprest, Delia Asa Capital Decebal si multii altii;

        – majoritatea agentilor dau anunturi mincinoase – se declara proprietari, mint in legatura cu suprafetele, exagereaza beneficiile unei locatii, dar nu precizeaza nimic despre punctele slabe; de ex. Cristi Stanciu Imoprest se tot declara proprietar pe site-ul mercador pana acum cateva zile; am amenintat site-ul respectiv cu ANPC, moderatorul site-ului l-a ameninta pe agent cu interdictia publicarii, iar ajentul s-a conformat dupa vreao 50 ! de anunturi false

        – comisionul (dublu!) de 2-3% mi se pare imens pentru o tranzactie de peste 100 mii euro, mai ales in conditiile in care nu primesc nicio informatie ajutatoare din partea agentilor. Cred ca ar merita sa faceti o analiza a contractelor de comision/vizionare ale acestora…nu au decat 2 obligatii extrem de generale  pentru prestator si 7-8 pentru beneficiar. Si obligatiile asumate de prestator nu prea pot fi respectate, ceea ce anuleaza contractul. De exemplu, multe agentii prevad in contract ca pun la dispozitia beneficiarului baza de date cu apartamente similare, cu preturile acestora/ca ii prezinta beneficiarului oferte similare…Acum doua zile i-am cerut lui Traian Central Imobiliare sa-mi puna la dispozitie baza de date precum era scris in contract – mi-a declarat ca "BAZA DE DATE ESTE VERBALA!".

        – agentii care lucreaza pentru francizele unor firme mari din afara – CBR, Remax -, au imprumutat comportamentul neprofesionist al celorlalti agenti, dar solicita comisioane nenegociabile de 3%+TVA, considerand ca sunt cei mai buni de pe piata?! Acum 1 an Marius Dimian CBR m-a dus la un apartament din Domenii, dar mi-a ascuns faptul ca etajul unde se afla apartamentul era construit fara autorizatie…

        – am studii economico-financiare (am predat la un master de Economia proprietatilor imobiliare), asa ca nu am nevoie de parerile niciunui agent in legatura cu evolutia creditarii/zona/oportunitate de achizitie.

        Ii inteleg pe clientii care doresc sa fenteze agentia. Agentii merita lucrul acesta, deoarece isi bat joc de clienti si nu presteaza niste servicii de consultanta imobiliara. Am locuit 5 ani la Geneva, unde am inchiriat un apartament prin Remax. Comisionul a fost egal cu prima chirie (1500 de franci), dar am vizionat peste 20 de apartamente. Am avut consilierul meu dedicat timp de 6 luni, care viziona apartamentele, imi trimitea punctele forte si slabe, negocia pentru mine; mi-a oferit posibilitatea sa iau legatura cu proprietarii.

         

        Cu respect,

         

        Tudor

        • Ilias Papageorgiadis 01 Oct 2013
          Răspunde

          Tudor,

          O să-ți reamintesc câteva lucruri pornind chiar de la cuvintele tale:

          1. Ca și mine, ai folosit de mai multe ori expresia ”majoritatea agenților imobiliari”. Nu toți agenții sunt la fel! Mulți agenți sunt profesioniști de calitate și articolul meu încearcă să facă diferența dintre cei serioși șicei neserioși;

          2. În cazul în care decizi să investești mii de ore, ești bine pregătit din punct de vedere academic și te ocupi pe îndelete de această sarcină vreme de 2-3 ani, este adevărat că nu vei avea nevoie de ajutor. Cunosc totuși investitori care au urmat aceleași proceduri însă ar fi pierdut milioane fără ajutorul unui consultant imobiliar.

          3. Desigur, lucrurile sunt diferite în străinătate. Și eu am clienți cu care lucrez de mulți ani și care caută proprietăți din care le aleg doar pe cele mai bune, dar problema în România este diferită. Când voi găsi proprietăți în acord cu ceea ce caută, rezolv toate problemele, negociez și obțin prețul corect și mă ocup de toate detaliile până ce tranzacția este încheiată (și crede-mă că sunt multe detalii…), acești clienți îmi vor recompensa corespunzător efortul. Marea majoritate a cumpărătorilor din România doresc însă servicii de calitate dar fără a fi nevoiți să plătească pentru ele și în acest caz obțin exact echivalentul prețului plătit.

          O zi bună!

  2. Aiurel 27 Sep 2013
    Răspunde

    Atata timp cat clientii in general nu doresc o intalnire la sediul agentiei, ci prefera sa se intalneasca la coltul strazii, fenomenul "sofer de taxi" nu o sa dispara. De asemenea 90% dintre clientii unei agentii imobiliare ar face orice pentru a lua gratis informatia, in jargon, "a ocoli" agentia careia ii solicita serviciile. Nu uitati ca ceea ce vinde o agentie imobiliara e de fapt INFORMATIA. E adevarat ca aceasta informatie trebuie sa fie comlpeta, dar de cele mai multe ori chiar vanzatorul ascunde detalii ce ulterior ies la iveala. In alte locuri din lumea asta cu 3 click-uri descoperi istorcul unei cladiri. Asta deoarece legislatia statelor respective e rigida si nu da posibilitatea vanzatorilor si cumparatorilor de a  ascunde detalii precum: pretul de vanzare anerior, resp. cumparare, suprafata, certificat energetic, samd.  

    Poate nu stiati ca mai mult de 90% dintre asa numitii potentiali cumparatori de la noi sunt "turisti". Ce fac turistii? Se plimba. Nu cumpara si nu vor cumpara vreodata. Unii sunt proprietari ai unor imobile pe care doresc sa le scoata la vanzare, iar cel mai bun mod de a evalua "la ochi" proprietatea aflata in posesie este vizionarea unor proprietati similare. Aceasta categorie nu doreste o evaluare oficiala sau estimare oficiala a pretului de vanzare, deoarece aceasta costa. 

    Totusi asta nu e o scuza pentru comportamentul neprofesionist al agentilor imobiliari. Dupa parerea mea, toti "profesionistii" ar trebui trecuti printr-o serie de teste: de la psihologic, legislatie pana la comportament si tinuta.

    Cine ar vrea sa cumpere o casa de la un agent imobiliar imbracat in pantaloni scurti cu castile pe urechi?  

    Vis a vis de tehnologia care vine peste noi ca un tavalug, as vrea sa adaug ca acele website-uri si aplicatii care te ajuta sa descoperi ofertele  din jurul tau chiar exista in Vest. Dar acolo lucrurile functioneaza altfel: 95% dintre proprietati sunt listate de Agentii Imobiliare si doar 5% de proprietari. Ca agent, ai exclusivitate pentru o perioada determinata (sau nu) si nu-ti faci probleme ca esti ocolit. Agentul este prezentabil si negociaza pentru o singura parte!

    Cu ocazia asta as vrea sa pun un ramasag: Peste 3 ani, adica in 2016 in Romania nu va functiona un astfel de sistem, cum nici plugul tras de cai nu a fost schimbat in mai mult de 100 de ani de civilizatie.

    Cu stima!

    Aiurel

     

     

     

     

     

    • Aiurea 27 Sep 2013
      Răspunde

      Aiurea. Ce ar trebui să vândă agenţiile imobiliare sunt servicii, nu informaţii. Ar putea vinde şi informaţii, companiilor, sub altă formă (analize, statistici, rapoarte etc).

      Vă contrazic în ce priveşte mersul la sediul agenţiei. De cele mai multe ori, chiar nu este necesar. E doar o pierdere de timp. Acum există Internet…Şi apoi, ce aveţi cu ''turiştii imobiliari''? Înţeleg că sunteţi agent imobiliar. Am dreptul să văd exact atâtea proprietăţi câte doresc, până găsesc ceea ce caut. Sau nu. Din experienţa mea, majoritatea imobilelor arată mult mai bine în fotografii, decât în realitate…În plus, pe site-urile româneşti agenţii imobiliari ascund informaţii, intenţionat sau din incompetenţă, ori prezintă date nereale, ori neactualizate. Dacă aş avea aceste informaţii, nu v-aş mai deranja inutil.

      Eu am avut o experienţă de-a dreptul penibilă cu un agent imobiliar al Coldwell Banker, companie care, date fiind rădăcinile americane şi experienţa, ar trebui să ridice ştacheta când angajează personal. Individul era scorţos şi impertinent. Mi-a propus să ne întâlnim la un restaurant din apropierea imobilului care mă interesa (ca nu cumva, ştiind adresa, să discut direct cu proprietarul şi agenţia să piardă comisionul), să semnez un acord că, dacă decid să cumpăr imobilul (pe care nici nu-l văzusem!), o voi face numai prin CB. Evident că am refuzat ambele propuneri. Ne-am întâlnit pe strada în cauză. (după un timp de căutare de oferte, chiar şi un neprofesionist, ca mine, are idee despre ce zonă, imobil -nou- e vorba şi-l găseşte lejer cu Google Earth). La faţa locului, nu a ştiut să-mi răspundă la întrebările privind apartamentul. Noroc că a venit proprietara (care avea şi cheia). Pentru ce ar trebui să plătesc comision (5%) unei asemenea agenţii/unui asemenea agent?

      Am apelat ulterior la un alt agent/altă agenţie. Era foarte de încredere şi onest, însă nici el nu ştia prea multe despre apartament, ori despre procedurile de vânzare. E adevărat că nu se cerea comision, agenţia lucrând pentru dezvoltatorul imobiliar (motiv pt care a şi putut să-mi ofere un feedback la întrebări). 

      Şi acum, şi contra-exemplul. Am lucrat mai mulţi ani în Olanda şi am închiriat acolo. Este adevărat că 95% din contracte se fac prin agenţii imobiliare, însă acestea sunt mult mai strict reglementate. Există un singur website imobiliar pentru proprietari/chiriaşi şi nu mi s-a întâmplat, ca aici, să văd aceleaşi proprietăţi reprezentate de mai multe agenţii, iar preţurile să fie diferite, în funcţie de agenţie (lipsă de actualizare a informaţiilor?!) . Anunţurile indică exact adresa imobilului, iar întâlnirea cu agentul are loc la adresă. Aşa nimeni nu-şi iroseşte timpul. Agentul are cheia imobilului (în majoritatea covârşitoare a cazurilor). Agentul poate răspunde la majoritatea întrebărilor şi furnizează material informativ suplimentar. Pentru a încheia orice contract în Olanda, trebuie să furnizezi numărul de cont bancar. Nici o plată nu se face cash. În cazul închirierii, chiriaşul depozitează în contul proprietarului garanţia, apoi furnizează o copie a paşaportului (în cazul străinilor) agentului imobiliar. Acesta trimite documentul, împreună cu o dovadă a citirii contoarelor, furnizorilor de servicii. Facturile se platesc online. Nu trebuie să te deplasezi nicăieri, nici să stai la vreo coadă la ghişeu. Când doreşti rezoluţiunea contractului, trimiţi o scrisoare furnizorului, împreună cu indicaţiile contoarelor, plăteşti eventuale diferenţe, ei îţi restituie în contul bancare eventuale sume nedatorate şi…asta-i tot. 

      Pare o lume de vis, dar chiar există. Fără stres inutil, fără grija că ai putea fi înşelat la orice tranzacţie, şi, apropo, pt că am văzut recent prin magazine, fără alarme electronice agăţate pe batonul de salam… 

      • Aiurel 03 Oct 2013
        Răspunde

         

        Ei, ce sa-I faci? In Romania inca mergem cu sacosa la piata sa cumparam salam cu cip electronic. In alte tari ii cumperi online, si are si carne.

         Dumneavoastra, probabil, nu vorbiti serios atunci cand faceti referire la lipsa de necesitate a  intalnirii la sediul agentiei.  Daca nu faceti o vizita sa vedeti sediul si oamenii care lucreaza acolo, de unde aveti certitudinea ca o sa va intalniti “la colt” cu un agent imobiliar? Romania nu e Olanda si nici nu va fi vreodata.

        Nu s-a inteles  afirmatia: O agentie imobiliara “vinde  informatia”. Ba mai mult, cineva spune ca informatia e destula, chiar sufocanta, ne inghite! As spune ca : Degeaba e pe toate drumurile daca nu e ceea ce cautam.

        Ati inteles gresit. Nu va ingradeste nimeni dreptul de a vedea cat mai multe proprietati, ba chiar e recomandat, insa dupa ce ati vizionat 20 de proprietati, gratuit, veniti si spuneti ca agentii nu si-au facut treaba. Ba da, si-au facut-o! V-au oferit acele servicii de “turism imobiliar” asa cum il numiti. 

        Cu tot respectul, faptul ca refuzati sa semnati un acord, o promisiune sau contract de vizionare pentru imobilul ce urmeaza a va fi prezentat, ii da agentului toate motivele sa se indoiasca de corectitudinea dvs. Contractele se semneaza in toata lumea, nu doar in tara noastra.

         Pana sa ajungem acolo unde nu va mai fi nevoie de un contract, sa zicem la un “Gentlemen`s agreement”,  e nevoie de mai mult. Nu e suficienta o intalnire “la colt”. Pana atunci insa, ne confruntam cu starea de neincredere si actionam ca atare.

        Spuneti de asemena ca ati intalnit un alt agent care nu avea habar despre imobil si despre procedurile de achizitie. Acela nu era oare portarul? sau poate era soferul directorului? Agent imobiliar nu era.  

        Vis-à-vis de minunata experienta si viata de chirias in “strainatate”, as vreasa va intreb : ce s-ar intampla oare cu chiriasii si cu piata imobiliara din Romania, daca maine s-ar alinia regulile cu cele din Vest si agentii imobiliari i-ar chestiona pe chiriasi despre: un garantor executabil oricand ( la nevoie),  recomandari de la proprietarii anteriori, scrisoare de recomandare de la locul de munca, “fluturasii” aka chitantele cu salariile pe ultimele 12 luni, extras de cont, istoricul si situatia creditelor, oligativitatea platii prin cont bancar, etc… ?  Si ce s-ar mai intampla daca nu ti-ar inchiria nimeni un apartament daca nu castigi de 30 ori valoarea chiriei/an?  Greu de spus, nu? 

        Cu siguranta ca ne-am plange  ca agentii imobiliari le violeaza intimitatea si le ingradeste dreptul de a inchiria o locuinta. In Anglia spre exemplu nu se plange nimeni, pentru ca asa e normal si in fond, e normal ca proprietarii, agentii si firmele de management  imobiliar sa se protejeze, sa stie cu cine au de-a face. De asemenea in Olanda sau Belgia sau ce-stiu-eu-unde, nu numai ca nu ati ocoli o agentie imobiliara, dar nici macar nu ati avea sansa sa o faceti.

        Trebuie sa lasam stereotipurile la o parte. Sunt multi oameni onesti, profesionisti, de success, care activeaza in domeniul asta si e pacat sa-i bagam in cazanul cu smoala.

        Ar fi si o solutie la indemana in ceea ce priveste alegera agentului imobiliar. Apelati la prieteni, cunostinte, vecini si cereti recomandari. Vizitati-le sediile, cereti informati, vorbiti cu agentii,  consultati-va si informati-va ce drepturi aveti,  intrebati care va sunt obligatiile, verificati firma (agentia) online sau offline, documentati-va folosind forumuri, bloguri, etc

        Aiurel 

  3. cumparator 27 Sep 2013
    Răspunde

    Dar , e o problema cu reprezentarea excusiva. De examplu, acelasi apartament, la 2 agentii, cu 2 preturi diferite:

    http://www.imobiliare.ro/vanzare-apartamente/iasi/dacia/apartament-de-vanzare-3-camere-X4NS00013?lista=14392930

    http://www.imobiliare.ro/vanzare-apartamente/iasi/dacia/apartament-de-vanzare-3-camere-X4Q200042?lista=15627006

    Profesionisti, nu? Oare cu cat se va vinde de fapt?

  4. Valentin 28 Sep 2013
    Răspunde

    Articolul est unul partial realist si corect. Dar eu astept si articolul in care sa se vorbeasca despre cumparatori sau cererile de inchiriere. Haideti sa vorbim despre marlania celor care acccepta sau solicita serviciile unei agentii imobiliare. De cate ori ati auzit pe cineva ca vrea sa cumpere sau sa inchirieze o locuinta, si il pune pe colegul de serviciu sa sune agentia si sa se duca la vizionare ca sa afle adresa si proprietarul, urmand ca dupa aceea el, cumparatorul, sa mearga singur la adresa la care a fost colegul lui…???? Deci agentul consuma benzina, telefoane, timp, resurse, pentru a vedea inainte oferta si a se documenta cum trebuie ca un adevarat profesionis, si vine Maria Sa Marlanul Client care, de la bun inceput, este hotarat sa sara agentia, adica vrea informatii si serviciI, VREA PROFESIONALISM, dar MOACA – iar cand are ocazia la intalnirile intre prieteni spune fara ezitare ca agentii imobiliari sunt niste fraieri neprofesionisti. Vreau sa vad un articol, bine scris, care sa se refere si la clientii agentiilor imobiliari, nu doar la agentii imobiliari.

    Si eu sunt un agent imobiliar care incearca din rasputeri sa evite Clientii Marlani. Dar eu sunt foarte mic in comparatie cu cu cei care dau lectii de imobiliare agentilor, prin astfel de articole indreptate impotriva lor. Este adevarat, sunt multi neprofesionisti printre noi, dar astfel de articole dau si mai mult apa la moara Clientilor Marlani.

    Eu nu le cer nimic celor care au un cuvant de spus in acest domeniu, nu le cer sa-si bata capul sa inventeze ceva, ci doar sa faca in asa fel incat legislatia din Germania sau Franta sa fie luata cu copy-paste si pusa in vigoare si in Romania. Este cat se poate de simplu! Rupeti cutuma romaneasca de a da tot timpul in cap celor care vor sa munceasca ca sa castige un ban pt eI si sa plateasca un impozit statului !!! Dati in cap celor care vor ca altii sa munceasca pentru ei la modul cel mai profesionist, dar sa nu le si plateasca serviciile oferite !!!

    In final, doresc sa spun ca Aiurel are mare dreptate si reflecta o realitate mai ampla si mai profunda decat articolul la care facem aceste comentarii !!!

    Tuturor, mult succes in activitate!

     

  5. Anne 02 Oct 2013
    Răspunde

    1. agentii cred ca ei vand informatii – odata cu aparitia internetului, toti cei care vindeau sau revindeau informatii vor trebui sa se reinventeze – resursa numita informatie nu mai este atat de greu de obtinut ca acum 10 sau 30 de ani. De la ziare la agenti imobiliari, multe profesii vor disparea daca nu se reinventeaza. Eu lucrez in traduceri si deja domeniul se schimba vazand cu ochii, din acelasi motiv. Daca agentii vor continua sa se iluzioneze ca asta vreau eu sa cumpar de la ei (informatie), vor continua sa fie ocoliti. De informatie e plina lumea in momentul actual. Ceea ce lipsesc sunt criteriile de a organiza informatia, de a-i da sens, criteriile sau persoanele care sa filtreze, sa elimine tot ce nu este necesar si sa pastreze doar esentialul. Informatie este sufocant de multa.

    oarecum off-topic: desi exista mai multe profesii care se afla in situatia de mai sus, mai exista si profesii care nu necesita o calificare prea indelungata, si sunt deci platite cam prost, pt. ca multi intra in domeniul respectiv – taximetria este un exemplu: e foarte simplu sa fii taximetrist (dpdv al abilitatilor si calificarii, nu ma refer la aspectul legal), astfel incat piata e plina si tariful este foarte mic. Pe de alta parte, un consultant de taxe e o pasare rara si castigurile sunt pe masura abilitatilor si calificarii. Agentii imobiliari de felul descris de comentatorii de mai sus si de articolul dvs. fac si ei parte din categoria celor care nu au abilitati si calificare, deci presupun ca sunt si muritori de foame. Cei care au abilitati se descurca si acum si o vor face si in continuare. Am cunoscut agenti care lucreaza independent si cu care este reconfortant si eficient sa lucrez: imi trimit ofertele in pdf, pe e-mail, intotdeauna au vazut imobilul inainte, sunt civilizati, nu ma preseaza, negociaza cot la cot cu mine etc. In plus, au un comision mult mai mic si nici nu vine vorba de prostia cu "+TVA".

    Deci: cei care mor de foame sunt cei care chiar nu au ce cauta in acest domeniu. Iar cei care stiu sa-si faca treaba nu mor de foame. Pe primii, in timp, ii vom ocoli de atatea ori, incat ii vom scoate din business.

    2. Ce as dori eu de la un agent nu sunt deci informatiile, asta gasesc peste tot, informatia nu mai este o resursa rara. Ma aflu tot in postura de cumparator, de aproximativ sase luni – cred ca stiu pe de rost detaliile fiecarui bloc din zona foarte mica unde vreau sa cumpar in Bucuresti – caut 3 camere la Universitate, intr-un bloc care sa nu fie din 1939, deci e mai greu de gasit. As dori, pe scurt, sa incerce sa se puna in locul meu si sa inteleaga ce vreau si mai ales ce nu vreau, asta inseamna RE-prezentare. Pe lung:

    – sa ma reprezinte doar pe mine, nu sa reprezinte "ambele parti" (de fapt se reprezinta doar pe el, fiindca primul, al treilea si al optulea lucru pe care ti-l spune este comisionul). A ma reprezenta pe mine inseamna a-mi intelege si apara interesele intr-o tranzactie. Am sa fac o comparatie: sfaturi financiare de genul "cumpara repede asta/fa asta cu banii" poate da orice broker, dar un consultant valoros este cel care imi va spune, cu argumente, ce sa NU fac cu banii, cel care va actiona prudent cu banii mei, ca si cum ar fi ai lui, ca si cum ar fi partas si la pierderea mea, nu doar la castigul meu. In mod similar, un agent bun este cel care imi spune ce sa NU cumpar, in caz ca sunt neinformata, cel care intelege ca timpul meu e valoros si nu mi-l iroseste, cel care nu ma ia de proasta, nu incearca sa ma pacaleasca si mai ales cel care intelege de ce vreau ceea ce vreau, ca sa imi prezinte ofertele cele mai potrivite pentru mine, nu doar pentru suma in care ma incadrez. Asta inseamna sa fie in stare sa asculte si sa inteleaga. Pentru miile alea de euro primite drept comision, eu zic ca nu cer deloc mult.

    – un lucru important pentru care eu sunt dispusa sa platesc comision unui agent este ajutorul pe care mi-l ofera la negociere. Pe praful asta, o suma de cateva zeci de mii de euro cash este un avantaj de care eu una vreau sa beneficiez cat mai mult, cu alte cuvinte vreau sa obtin un pret cat mai bun. Daca agentul vine sa ma umileasca, si se poarta cu mine ca doamna de la fisc, crezand ca este in pozitie de putere si ca am vreo obligatie sa-i platesc comisionul doar fiindca am semnat o fituica, isi face iluzii. Pe de alta parte, daca stie ca nu este un negociator prea bun sau daca are alte motive pt. a nu negocia, sa ma lase sa negociez eu – cu alte cuvinte sa nu imi puna bete-n roate, sa ma "lase" sa ma intalnesc si sa negociez cu proprietarul.

    Practic, un agent imobiliar trebuie sa-mi protejeze banii si sa ma ajute sa aleg cel mai bun obiect de banii aia, nu sa ma ajute sa-i cheltui cat mai repede, asta stiu si singura, multumesc frumos. Daca intelege asta, putem discuta. Cum spuneam, agentii independenti pe care i-am intalnit sunt foarte diferiti de cei din agentii si una din persoane este chiar pasionata si imi face placere sa discut cu dansa – poate pt. ca ei isi castiga clienti prin reputatie? Nu am semnat niciun contract de vizionare cu niciunul din acesti agenti independenti, ei inteleg exact natura tranzactiei, si anume ca eu trebuie sa vreau sa le dau bani, deci sa gasesc serviciile lor utile.

    Nu in ultimul rand: toti agentii "de agentie" cu care am vorbit nu stiu sa raspunda la intrebarea "si ce include comisionul dvs.? ce servicii oferiti?". Pai… va ducem la apartament, cautam apartament pt. dvs…. :)) deci este o problema nu doar de imagine, ci si de auto-definire. Oare ei de ce considera ca merita acel comision?

     

    PS Nu am mai citit de mult blogul dvs. – arata foarte bine 🙂 si nu in ultimul rand, mi-ati oferit consultanta acum cativa ani, in legatura cu o proprietate mica, si v-am ascultat, astfel incat, cu aceasta ocazie, as vrea sa va multumesc!

Ce părere aveţi?