Calitatea articolului 0
Calitatea informației 0
Ce părere aveţi despre acest articol? Alegeţi un număr de stele pentru fiecare criteriu de notare şi apoi apăsaţi butonul "Accept".

Media calificativelor date de vizitatori este:
Accept
Summary 0.0 slab

Climatul de muncă: Cum să identificați o ”PF-RL – Persoană Fizică cu Responsabilitate Limitată”: 8 sfaturi

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Chiar dacă conduceți o afacere sau doar lucrați într-una, aveți de-a face cu oameni, mulți oameni. Colegii, partenerii, clienții sunt parte a vieții voastre și de obicei aveți de-a face cu aceștia mai mult decât cu propria familie. Pentru a furniza rezultatele care se așteaptă de la Dumneavoastră, indiferent de funcția pe care o aveți în firmă, trebuie să colaborați cu ceilalți și să alegeți colegi buni cu care să împărțiți responsabilitățile și sarcinile. Una din cele mai mari provocări este să fiți blocați de o ”PF-RL – Persoană Fizică cu Responsabilitate Limitată”, ce sunt destul de mulți în jurul nostru, gata să distrugă cele mai bune proiecte pregătite excelent până la cele mai mici detalii, pentru simplul motiv că nu le pasă. Dar cum recunoaștem aceste ”PF-RL – Persoană Fizică cu Responsabilitate Limitată”? Iată 8 sfaturi care să vă ajute să recunoașteți și să evitați aceste persoane de-a lungul carierei voastre:

1. Sunt 3 tipuri de PF-RL: obișnuitul, zâmbărețul și morocănosul

  1. Să nu vă imaginați că puteți depista ușor o PF-RL Sunt multe categorii diferite și unele pot păcăli chiar și pe cei mai experimentați manageri. Îi putem totuși împărți în 3 categorii:
  2. Obișnuitul. Se îmbracă, vorbesc și acționează ca orice altă persoană, încercând să nu arate diferit. Doresc să transmită ideea că sunt focalizați pe slujba lor dar de fapt tot ce-și doresc este o viață liniștită…
  3. Zâmbărețul. Par cei mai buni și de treabă și îți dau impresia că au o energie pozitivă pe care sunt dispuși s-o transmită tuturor. Desigur, este doar un rol pe care-l joacă pentru a vă face să vă pară rău și să vă gândiți de două ori înainte de a-i întreba de ce nu-și fac treaba pe care ar trebui s-o facă.
  4. Morocănoșii. Sunt veșnici supărați pe toți și toate fără motiv și indiferent de situație. În acest mod, ei încearcă să fie lăsați în pace și să nu fie deranjați cu ”fleacuri” precum sarcinile pe care ar trebui să le îndeplinească.

2. Sunt cei care vor avea mereu o problemă pentru orice soluție

Indiferent ce sugerezi, propui sau gândești pentru a rezolva o problemă, sunt cei care vor apărea mereu cu o problemă. ”Nu putem face asta deoarece…” și urmarea poate însemna absolut orice, de la vremea de afară la cine știe ce problemă birocratică sau orice alt motiv care ar putea bloca rezolvarea problemei.

3. Sunt cei care nu înțeleg, chiar după ce le-ai explicat același lucru de 1.722 de ori

Nu contează ce le spui sau de câte ori. Dacă le explici de mai puțin de 1.000 de ori, ”nu comunici suficient”, dacă le explici de mai multe ori, ”insiști prea mult și n-o/nu-l respecți”. Problema nu este însă că ei nu ar înțelege…

4. Sunt cei care pun întrebări rar sau deloc

Chiar dacă au înțeles sau nu, aceștia nu vor ”deranja” pentru a nu părea nepoliticoși. Vor prelua orice sarcină și ori n-o vor duce la capăt ori o vor face greșit într-o direcție total diferită față de ce li s-a explicat sau ce s-a decis anterior.

5. Sunt cei cărora nu le pasă de ce le-ai spus și vor face ceea ce cred ei că este corect

Primesc o sarcină și pentru că nu pun întrebări, ai impresia că au priceput ce au de făcut și vor furniza rezultatele corecte. Constați însă că primești un rezultat complet diferit decât cel cerut și asta pentru că acestor PF-RL nu prea le pasă de ce ai cerut. La urma-urmei, cine ești tu să le spui ce să facă? Aceștia vor livra doar ce doresc și desigur, când și dacă doresc…

6. Când vor fi prinși și vor trebui să explice, vei primi doar… liniște

Când îi vei întreba ”de ce nu ai întrebat?”, de obicei vor veni cu scuze sau pur și simplu nu vor răspunde, vor evita contactul vizual și vor aștepta doar să treacă ”furtuna”. O PF-RL cu experiență ar putea să privească un zid sau un birou pentru mai mult de 30 de minute și circulă povești despre PF-RL de legendă care au reușit să facă acest lucru pentru mai mult de o oră când au fost luați la rost de manageri mai răbdători…

7. Fără stres! Scurtează viața…

Orice firmă trece prin momente de stres în care trebuie să livreze rezultate sub presiune. Aceasta însă nu se aplică acestor PF-RL ”N-o să mă omor pentru / la slujbă…” este răspunsul ce arată că pur și simplu nu le pasă. (De îndată ce vor fi excluși de la bonusul echipei pentru rezultatele obținute, aceste persoane vor căuta soluții legale pentru a-și proteja drepturile…)

8. Rezerva de scuze este infinită

PF-RL este o persoană ce este setată să nu lucreze, să nu furnizeze rezultate, să nu se streseze și să nu le pese. Iată de ce natura i-a înzestrat cu un dar unic: o rezervă inepuizabilă de scuze gata de a fi folosite de îndată ce un coleg sau un manager le cere explicații, dorește să afle de ce au fost ignorați, etc.

Nu poți lupta cu această ”tehnologie” incredibil de avansată ce-i permit PF-RL să evite mereu să-și asume răspunderea pentru greșeli. Scuzele lor vor fi mereu mai puternice și mai multe decât greșeala și în mintea lor aceste scuze vor justifica complet faptele lor.

500€/lună sau 5.000€/lună: aceeași motivație

PF-RL nu sunt persoane rele și de obicei sunt plăcuți ca prieteni pe chat, ideali pentru a crea o atmosferă relaxată. Probabil, caracterul lor și/sau educația i-a transformat în persoane cărora nu le prea pasă și care sunt indiferenți aproape față de orice. Nu ar trebui însă să fie confundați cu artiștii, cu cei care încearcă să reușească la muncă dar nu reușesc mereu, sau cu cei care pur și simplu nu sunt făcuți pentru munca pe care o fac dar care ar putea fi excelenți în alt domeniu.

PF-RL sunt convinși că nu ar trebui să muncească prea mult și dacă cineva i-ar motiva cineva să o facă, ADN-ul lor i-ar forța să lupte pentru a evita pericolul de a deveni o persoană responsabilă și de încredere. Un salariu mai mare nu ar ajuta prea mult și aceștia vor munci la fel de mult chiar dacă primesc 500 sau 5.000€/lună (ar putea munci chiar mai puțin în al doilea scenariu…).

Recunoașterea unei PF-RL este primul pas în drumul spre evitarea oricărei implicații cu această persoană. De îndată ce vă veți afla față în față cu această persoană, veți putea alege cum să vă comportați și cum să vă apărați poziția. Ați putea însă să fiți ”vrăjiți” de  modul special prin care abordează problemele profesionale și să-l acceptați așa cum sunt…

Voi ce părere aveți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?