MIPIM 2010. Lectia nr. 3Harta europeana a investitiilor imobiliare:Care este astazi pozitia Romaniei?
Joi dimineata nu am mers cu fratele meu la expozitie. Am terminat de luat micul dejun si am urcat in camera mea de la etajul 4 al Hotelului Splendid. „Ilia, imagineaza-ti cat de mare este criza… un om atat de simplu ca si tine a reusit sa gaseasca o camera aici, fara a fi nevoit sa plateasca prea mult” imi spunea prietenul meu Giannis. Avea dreptate, dar a trebuit sa profit de acest gram de noroc de asemenea. Am deschis fereastra si am inspirit aer proaspat, care mi-a invadat plamanii. Soarele isi incepuse aventura inspre inaltul cerului iar portul Cannes era de o priveliste uimitoare.
Cu minunata mare ca si fundal, sute de yachturi erau legate la docuri. Mi-am pornit camera si am incercat sa aduc peisajul mai aproape. In partea dreapta, orasul vechi. In partea stanga, Palais du Festivals. Jos, in strada, cafenelele gemeau de oameni deja. Mi-am centrat atentia pe yachturile pozitionate in dreptul Palais-ului. Atat de multe companii, promovari si petreceri planificate pentru seara ce urma sa vina. Marci internationale importante, europeni, americani, rusi, banci si investitori… toata lumea era prezenta.
Am inchis fereastra si am intrat in camera. Toata lumea era prezenta, dar nimeni din Romania. De ce?
19 intalniri, 14 intalniri serioase, 5 investitori, 0 investitori noi pentru Romania
Am mers pe jos pe bulevardul Croisette inainte de a intra in Palais. Stiam deja ca MIPIM 2010 era aproximativ la jumatatea celui din 2008. Si nu era vorba doar de cifre… am studiat oamenii… majoritatea dintre ei nu erau interesati de tranzactii. S-a dovedit ca le era frica sa reintre in „afacere” prea curand. In dreptul Hotelului Majestic m-am intors. In 5 minute eram in Palais si ma indreptam inspre standul companiei mele. Liniste. Am mers la standurile companiilor multinationale de brokeraj care erau de asemenea prezente. Reprezentatii lor romani au confirmat: „Intalniri bune, dar per total atmosfera este foarte linistita”.
La MIPIM 2008 aveam scrise peste 140 de rapoarte de intalnire. In 2009 cifra s-a situat undeva la 35. De aceasta data nu am atins nici 20, ne-am oprit la 19. Evident, nu ma pot plange, compania mi-a si-a atins scopul. Din cele 19 intalniri, 14 au fost foarte serioase. Am purtat discutii avansate cu 5 investitori, din care cu 2 am incheiat acorduri preliminare. Dar nu a fost nicio prezenta noua interesata de Romania. Doar companii/ persoane care cunosc tara deja, sunt obisnuiti cu mediul de afaceri si stiu la ce sa se astepte. Si totusi… 0 investitori noi in Romania? De ce?
„Riscul de tara”
Asa cum v-am explicat in articolele de vineri si sambata intreaga piata Europeana pare aproape „inghetata”, fara vreun volum serios de tranzactii pentru primul trimestru al lui 2010. Cu siguranta Vestul Europei are prioritate comparativ cu Estul, dar preturile raman totusi scazute si interesul „nu prea ridicat”.
In acelasi timp, daca exista vreo tara est europeana care sa capteze atentia investitorilor in ziua de astazi, aceasta este cu siguranta Polonia. De asemenea, din mai multe motive.
Pentru cele mai multe dintre tari, raspunsul este unul singur: „Da, este ok, dar nu reprezinta o prioritate”. In special in cazul Romaniei, am auzit de de atat de multe ori expresia „risc de tara”. „Nu imi puteti vinde o proprietate in Romania la acelasi pret cu cel din Anglia sau Franta. Preturile trebuie sa fie mult mai mici, astel incat investitorilor sa le fie acoperit riscul de tara”. Din mai multe motive, Romania se afla pe locul trei sau patru pe lista prioritatilor investitorilor internationali importanti. Ei pot lua in considerare tara doar cand intalnesc adevarate oportunitati, care le permit sa isi asume faimosul „risc de tara”.
„Si de ce in perioada 2006 – 2008 erau cu totii prezenti aici?”
Stiu ca deja pe multi dintre dumneavoastra ii deranjeaza aceasta analiza. Toate persoanele „dragute” care sustin in gura mare ca „a luat sfarsit criza” se asteapta ca investitorii straini sa revina in Romania anul acesta. „De ce in trecut erau prezenti aici? Vor reveni curand”, sustin acestia, incercand in primul rand sa sa convinga pe ei insisi.
Marii jucatori institutionali au patruns in Romania cand propriile piete au devenit mult prea scumpe. Incercasera deja piata poloneza, cea ceha si cea ungureasca timp de mai multi ani si dupa multi ani venise de asemenea si randul Romaniei (si al Bulgariei). Unii dintre ai au realizat profituri foarte bune, multi altii nu au facut profit sau chiar au pierdut bani. Dar acum gasesc oportunitati excelente la ei acasa, de ce ar trebui sa se intoarca aici cand nimic nu s-a schimbat comparativ cu trecutul apropiat?
„Cine investeste astazi in Romania?”
Raspunsul este simplu: doar cei care cunosc deja piata (si cauta oportunitati), sau putinii nou-veniti (care de asemenea cauta oportunitati). Nu am intalnit pe nimeni care este dispus sa achizitioneze la preturi ridicate, „doar pentru ca tara prezinta un potential imens”. Aceasta situatie nu se va schimba in curand, avand in vedere ca bancile sunt blocate sau ca ofera imprumuturi scumpe, cel putin nu in urmatoarele 6 – 9 luni.
Marea oportunitate a Romaniei – Marea sansa a investitorilor
MIPIM ne invata o lectie clara: lucrurile in Romania trebuie sa se schimbe reprede, reformele care vizeaza un sistem mai stabil trebuiesc accelerate si trebuiesc rezolvate problemele care au blocat tara in trecut.
In vreme de criza, aceasta este marea oportunitate a Romaniei: sa faca reforme acum cand toata lumea se asteapta mai putin si sa surprinda restul lumii in viitorul apropiat.
Consider cu tarie ca Romania va evolua pozitiv pe parcursul anilor care urmeaza. Daca nu in 2011, in 2012 – 2013 cu siguranta. Tara prezinta un potential enorm si acesta este momentul de a-l pune in evidenta.
Dar si investitorii au o mare sansa: avand in vedere ca Romania isi va reveni mai devreme sau mai tarziu, acestia au capacitatea de a profita de pe urma situatiei si de a achizitiona astazi niste porprietati excelente fara a avea prea multi „competitori”.
MIPIM a pus in evidenta punctele slabe ale Romaniei. Dar acestea pot fi transformate cu usurinta in avantaje. Ne dorim acest lucru?
Radu 23 Mar 2010
Tara prezinta un potential imens agricol nicidecum imobiliar la preturile de astazi. 😉