„Piaţa este în creştere, nu aţi observat? „

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Povestiri de vară din imobiliare

Iulie este deja pe terminate şi luna  august nu se așteaptă a fi o lună foarte  „activă”  din punct de vedere al ofertelor şi tranzacţiilor (ah …  oare unde sunt ani faimoși 2004 – 2007, când vara era perioada noastră ceea mai bună …) Mai mult sau mai puţin, am citit „scenariul”  piaţei din această vară. Lucrurile au rămas neschimbate. Nu doar prețurile au o tendință descrescătoare dar aceleași lucru se întâmplă și cu starea de spirit a oamenilor, cu veniturile şi aşteptările pentru viitor.

Permiteţi-mi să vă împărtăşesc căteva dintre experienţele mele din această vara de până acum, …. vara anului 2010.

1. Tot mai multe persoane serioase, sau este doar impresia mea?
Probabil este doar impresia mea, dar în cazul în care nu este, consider acest aspect a fi cel mai important din această vară. Nu ştiu de ce, dar în ultima vreme văd tot mai multe persoane serioase pe piaţă. Aceste persoane lucrează în companii mai mici sau mai mari, fie sunt clienți sau proprietari, agenți imobiliari, avocaţi, arhitecţi sau de altă profesie. Nu vorbesc prostii, dar trec direct la obiect, fără să se gândească la modul cum să vă păcălească. Sper că va veni repede momentul în care aceștia vor constitui  majoritatea din această societate.

2. Mulţi oameni au renunţat  să mai spere
Pe partea cealalată însă, am observat, multe persoane care și-au schimbat domeniul de activitate, au trecut de la imobiliare  spre altceva. Din păcate, văd și pe cei care au renunțat să spere în îmbunătățirea lucrurilor, indiferent de segmentul de piaţă  în care activează.

3. „Piaţa este în creştere, nu aţi observat?”
Compania mea nu se ocupă cu vânzările apartamentelor mici (cu excepţia celor executate silit), asa ca am propus unui prieten să-și caute singur o proprietate. Un agent imobiliar grozav i-a prezentat o proprietate în Titan şi l-a informat despre preţ. Când prietenul meu a spus că prețul i se pare foarte mare, acest domn a avut un răspuns solid, structurat bazat pe argumente puternice:

  • „Acestea sunt proprietăţile pe piaţă”.
  • ” Proprietăți bune nu mai sunt disponibile”.
  • ” Furnizarea este limitată”.
  • „Cererea este în creştere”.
  • ” Piaţa este în creștere, nu aţi observat?”
  • „Deci, lasati grijile deoparte și cumpărați acum, înainte să se răzgândească proprietarul pierzând astfel oportunitatea”.

Tipic, prietenul meu o „persoană mereu pe fugă ” furios să cumpăre acum deaorece îi era ” imposibil să aştepte”, mi-a cerut opinia „Ce trebuie să fac, asta este ceea ce îmi oferă?  „. „Simplu, ar trebui să …… cumpar cel mai ieftin apartamment pe care îl voi găsi?” „Nu, doar trebuie să refuzi să-ți cheltuiești banii  pentru prostii”. „Şi ce dacă tipul are dreptate şi piaţa a inceput sa crească?” Data viitoare să-l întrebi: „Întrucât piaţa este în creştere şi aveți atât de mulţi clienţi, cât câştigați pe lună? Câte tranzacţii aţi avut în ultimele 3 luni? „

Și firește prietenul meu l-a intrebat. Puteti ghici răspunsul: „O tranzacţie, o garsonieră mică, proprietarul s-a grăbit să vândă „. Da ….este un semn foarte clar că piaţa a început să crească din nou

4. Unii agenţi insista să negocieze în numele clienţilor lor
Uneori, un agent este solicitat să negocieze în numele clientului său. Dar de multe ori el este doar rugat să aduca clientul în contact direct cu proprietarul, pentru ca cei doi să se așeze la aceeași masă  și să discute fata în față despre preţ. Se pare că obiceiurile vechi n-au pierit încă. În timpul verii am auzit 6 persoane diferite plângându-se că agenţii imobiliari au încercat să negocieze cu ei, fără să informeze proprietarul, de obicei  respingând din start oferta lor de preţ.

Sugestia mea: Nu pierdeți timpul cu oameni care nu vă respectă banii, exista o multime de profesionisti. Încercaţi serviciile acestora (şi nu uitaţi să-i plătiți  pentru serviciile prestate, o dată ce au reuşi să vă obțină ceea ce vroiați).

5. O afacere anuntață nu este întotdeauna o afacere adevarată
Una dintre cele mai mari tranzactii imobiliare care a fost anunţată pentru această vară nu este una reală! În ciuda anunţurilor, cumpărătorul probabil s-a retras  deoarece „oamenii lui” nu sunt de acord cu investiţia.

V-ați putea întreba „Şi atunci de ce a fost anunţată această trazanctie?”. Simplu:

  • Jurnaliştii storc orice posibilitate pentru o ştire
  • Persoanele implicate au vrut o publicitate pozitiva
  • Probabil că a existat un acord iniţial și s-au cam grăbit

6.  Vânzările „Caselor de  vacanță” s-au prăbuşit
Compania mea nu este implicată direct în vânzarea ” caselor de vacanță „. Am ales să nu facem parte din aceast segment de piaţă (de asemenea). Dar stau cu ochii pe acest segement, întrebând în jur (si nu numai). Se pare ca foarte puţini oameni ” au îndrăznit” să investească într-un al doilea cămin, oriunde ar fi acesta pe litoralul romanesc. Aceeaşi situaţie o avem și pe piata rezidentială …

Mai multe povestiri imobiliare la sfârşitul lunii august

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?