Grecia 2009 – România 2010:Asta îmi aminteşte de ceva …

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Cu doi ani în urmă, în august 2008, am împărtăşit cu dumneavoastră experienta mea referitoare la cele întămplate în Grecia în 1999, comparativ cu România din 2008 şi v-am descris la ce trebuie să vă aşteptaţi să se întâmple în perioada următoare: Căderea pieței. La vremea respectivă  am primit prea multe e-mailuri de la oameni care m-au criticat pentru această abordare (chiar dacă nu am declarat în mod clar că piaţa va cădea …). Acum stiți mai bine decât mine care s-a dovedit a fi  realitatea.

Pentru cei care doresc să citească acele texte mai vechi:

05.08.2010. "Bine ati venit la avan premiera noului nostru film Grecia 1999 – 2008: Asta imi aminteste de ceva …"

Bine ati venit la avanpremiera noului film.

Comentariile dumneavoastre de  atunci:

Raspunzuri la intrebarile voastre partea 1
Raspunsuri la comentariile voastre si Financial Times al Romaniei
Raspunsuri la cometariile voastre partea 3 a
Raspunsuri la comentariile voatre partea a 4 a

De data aceasta nu voi analiza situaţia românească, ci doar ceea elenă. Fiecare dintre dumneavostră aveți o părere proprie despre România şi nu este greu pentru dumneavoastră să comparați şi să realizați despre ce vorbesc………… … (vă sugerez doar să comparați Grecia din 2008 cu România din 2009, Grecia din 2009 cu România din 2010, etc )

Grecia, 2008: A început cu "noi suntem protejați de criza economică". Curând s-a ajuns la "veniturile noastre sunt epuizate "
În Grecia au fost alegeri anticipate  în 2007 . Motivul a fost "economia şi măsurile necesare  a fi luate în scopul protejării acesteia de criza economică". Primul ministru elen a fost re-ales, promițând "poporului zile mai bune". Ministrul economiei, un fost profesor universitar stralucit aproape striga: " Economia noastră e sănătoasă, nu avem nimic de ce să ne fie frică".

I-au trebuit doar câteva luni să-și schimbe uşor, ușor … opinia. În august 2008, a susținut o conferinţă de presă unde a făcut public faptul că "veniturile s-au epuizat" . Societatea elenă nu s-a arătat prea deranjată de acest aspect. Nu erau nimic nou. Toate guvernele din  ultimele decenii au păstrat problema privind veniturile, dar acestia au continuat să se împrumute și cheltuiau tot mai mult. Și ce dacă?

Grecia 2009, Prima jumătate a anului: măsuri " lejere" pentru cei săraci, masini pentru cei bogați, și aparate de aer condiționat noi pentru toată lumea
2009 a fost primul an în care criză s-a resimțit pe deplin. Nu și pentru Grecia. Guvernul a anunţat o serie de măsuri "lejere"  în scopul de a arăta  Uniunii Europeane că a încercat să facă ceva, iar pe de altă parte, a creat pentru câteva luni o lege specială, reducând taxele mașinilor la jumătate. De asemenea a creat un program pentru a stimula consumul, contribuind cu bani pentru fiecare aparat de aer condiţionat cumpărat. Mii de oameni au fugit să-și cumpere masini noi, sute de mii au cumparat aparate noi de aer condiționat iar statul le-a luat cele vechi si le-a dat o reducere de 35%  la cele noi.

… În timp ce "rănile " au continuat să sângeraze ..
Grecia a continuat să fie surdă atunci când toate organizaţiile internaţionale  argumentau că ţara pierde "râuri de miliarde" dearece:

  • Menţine o societate feroviară (OSE), care a aparţinut statului, cu 100 de milioane de euro venituri anuale, 400 de milioane euro salarii și, aproximativ 1 miliard de euro pierderi anuale şi aproximativ 10 miliarde euro pierderile totale. Prin coincidenta, angajaţii acesteia erau foarte bine plătiți …
  • Permite miilor de oameni să fure statul în cadrul "Sistemului Naţional de Sănătate". Medicii și alţi angajaţi ai spitalelor, farmacişti etc taxau statul cu sume incredibile pentru medicamente false etc creând un deficit lunar de sute de milioane de euro! Era "prea dificil" să se aplice un sistem de control …
  • Permite fiecarui grup social mic sau mare să-și păstreze privilegiile din trecut, păstrând pieţele blocate şi profiturile ridicate. Doar un mic exemplu: licenţele pentru şoferii de taxi sau transportatori se vândeau cu sume cuprinse între 200.000 – 300.000 Euro (la negru), deoarece nu au fost emise nici unele noi. Ultima data licenţele pentru transportatori s-au emis în 1971 (!) de câtre dictatura militară şi de atunci toate guvernele au permis proprietarilor să cumpere şi să vândă licenţe, fără să plătească taxe.
  • Menţine industria turismului cu mii de probleme. evaziunea fiscală a făcut aici regula "de joc", și tot felul de acte ilegale au fost deasemenea "acceptate".
  • Plătea pensii fără a avea bani pentru acest lucru. Câteva milioane de oameni primeau pensii mici, în timp ce câteva sute de mii de oameni au avut condiţii extraordinare şi bonusuri, de obicei fără să plătească pentru toate acestea.
  • Platește funcţionarii publici cu mai mult decăt își putea permite ţara. Grecia a avut aproape de 1,2 milioane de funcţionari publici o cifră mitică … date find nevoile şi bugetul ţării. Aceștia au avut conditii perfecte de lucru, statul, practic, nu putea să-i concedieze și ei încasau un salar aproape dublu față de cineva care lucra în sectorul privat.
  • Blochează majoritatea investiţiilor, folosind tot felul de șiretlicuri. Birocraţia greacă, în combinaţie cu sute de politicieni "mici" sau "mari" au blocat mii de investiţii. Scuzele sunt interminabile … Problema a fost rezolvată numai atunci când "investitorul ştia cum să-i vină de hac".

"Dar de ce problema nu a fost vizibilă înainte?"

Deoarece Grecia:

  • a intrat în zona euro şi a beneficiat de dobânzi foarte mici, care au stimulat o creştere artificială a consumului şi (unele investiţii).
  • a beneficiat de pe urma fondurilor europene, în special ceea de a 2 si 3 a tranșă de fonduri unde controlurile erau mai puţine şi "oportunităţile" mult mai mari, in comparatie cu ceea de a 4 tranșă.
  • a organizat Jocurile Olimpice şi "s-a acceptat" ca ţară să piardă în final, câteva miliarde de euro, pentru că " rezultatele o săă ne ajute pentru totdeauna".

Deci, în timp ce lumea se bucura de mulţi ani de o creştere economică sănătoasă, Grecia a avut o crestere și mai mare dar  care nu a fost bazată pe o fundaţie stabilă și solidă. Când a izbucnit criza economică mondială, problemele Greciei nu mai putea fi ascunse …

Maine:

  • Problema era cunoscută, dar atent "ascunsă sub covor"
  • Alegerile din octombrie 2009
  • "Nu sunt bani disponibili, nu avem nevoie de impozite noi "
  • "Făcând pe surdul " (încă o dată)
  • Confruntarea cu realitatea urâtă
  • Și…. rezultatele

(pentru a doua parte click aici)

Alte articole interesante:

Biata Grecie – Greci bogati si Romania este urmatoarea…partea 1

Biata Grecie – Greci bogati si Romania este urmatoarea…partea a 2 a

Biata Grecie – Greci bogati si Romania este urmatoarea…partea a 3 a

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?