“Între creditul pentru locuință în euro cu 7 % dobândă și RON cu 10%, ce ar trebui să aleg?” “Împrumut în euro cu 5 % dobândă, sau așteptați. Răbdarea este o virtute”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Saptamana trecuta, pe 23.02, un cititor al acestui blog mi-a trimis urmatoarea intrebare:

“Euro la 7 % este periculos, deoarece EURIBOR este de aproximativ 1 %, dar cum ramane cu RON-ul? Acesta se ridica la 10 % cu ROBOR la 6 %. Nu este acest lucru mai periculos?”

La un imprumut pe 20 de ani in RON, cum vor fi creditele si ROBOR-ul convertite in euro?”
Exista un numar mai mare de oameni care imi adreseaza aceeasi intrebare, asteptand un raspuns referitor la ceea ce este mai bine: Credit pentru locuinta in euro sau in RON?

Credit pentru locuinta in RON? Cred ca glumiti, nu-i asa?
Cu tot respectul cuvenit: Ce este aceasta poveste “credit in ron pentru cineva care doreste sa-si cumpere casa”? Vorbim serios? Asa cum v-am spus saptamana trecuta, orice credit cu dobanda de peste 5-6 % este periculos. 10 % este mai mult decat periculos, este letal. Este ca si cum iti sapi propriul mormant, intri si apoi “speri ca nu va ploua, sau nimeni nu va arunca pamant pe tine samd”.

(Puteti citi despre dobanda de interes acceptabila a unui credit pentru locuinta aici.)

ROBOR se situeaza la un nivel minim istoric, dar inca ridicat. E de inteles…
ROBOR, echivalentul EURIBOR-ului pentru Romania, se situeaza la cel mai scazut nivel de pana acum. Acesta este rezultatul unui lant de actiuni atent alese, implementat de guvernatorul BNR, Dl Isarescu. Dar in ciuda nivelului scazut comparativ cu trecutul, ROBOR-ul este costisitor inca. Aceasta are sens, asa cum un nivel foarte scazut al ROBOR-ului ar fi cauzat o multime de probleme economiei. Speculantii ar fi fericiti sa vada acest lucru intamplandu-se, pentru a profita de problemele economiei romanesti si pariaza impotriva leului nou, incercand sa il devalorizeze.

Asadar ROBOR-ul este suficient de scazut pentru a stimula prgresul si cresterea economica, dar totusi insuficient de scazut, aparand tara impotriva fluctuatilor valutare.

In cazul adoptarii monedei euro, toate sumele vor fi convertite la euro.Dobanda va descreste de asemenea.
Sa presupunem ca ( in ciuda bunului simt) aveti un credit in ron, platind o rata mare pe luna. Rata dobanzii este mare, asa cum exprima valoarea imprumutului in ron. In acest caz, odata ce euro este adopat, atunci:

  • Sumele restante ale imprumutului vor fi transformate in euro.
  • Rata dobanzii se va diminua, atingand standardele europene ( plus un extra cost, datorat riscului de tara pe care il are Romania).
  • Foarte curand veti vedea “lupte” ale bancilor, pentru a va oferi un “nou curs” atractiv si pentru a va imbunatati termenul de creditare.
  • (Lupte ale bancilor, da. Dar discutam despre 2015-2018…nu despre prezent. Relaxati-va!)

“Asadar, ma pot increde in RON, ca si moneda de creditare?”
Da, va puteti increde in RON 100 %. Dar dobanda acestuia nu este o optiune sigura pentru a imprumuta bani de la banca.

“In final, ce ar trebui sa fac? Intre creditul pentru locuinta in euro cu 7 % dobanda si RON cu 10 %, ce ar trebui sa aleg?”

Aceasta este o intrebare gresita. Nu exista un asemenea lucru ca “alegerea intre doua greseli”. Puteti intotdeauna respinge ambele optiuni, asteptand zile mai bune si mai sigure. Exista deja produse de creditare care au costuri mai reduse si vor fi si mai multe, dupa cum unele banci vor intra in competitie. Fiti pregatiti sa profitati de avantajele acestei oportunitati.

Concentrati-va pe rata dobanzii la 5 %, sau chiar mai redusa, daca este posibil. Ati putea accepta chiar si 6 %, daca va simtiti mai generosi fata de banca. Dar nu depasiti aceasta limita. Este foarte riscanta.

Stiu ca rabdarea este o virtute rara. De asemenea, sunt constient ca nu multi oameni o poseda, odata ce ne referim la investitii in imobiliare. Dar noi vorbim despre casa voastra, despre viata voastra. Asadar, fiti rabdatori. Va datorati aceasta. Va va ajuta sa obtineti proprietatea pe care v-o doriti, intr-un mod sanatos care va va permite sa platiti pentru aceasta.

Lasati-i pe cei “repeziti” sa-si constientizeze greseala in anii ce vor veni. Si sa plateasca pentru aceasta…

 

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?