Primul seminar „obligatoriu de urmat” despre „Private Equity” și „Venture Capital”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Astazi zbor spre Cannes pentru a participa la MIPIM unde ma voi intalni si voi discuta cu marii investitori internationali precum si cu alti actori ai pietii imobiliare din Romania.

Cititi frecvent in presa scrisa sau online despre “fonduri”, “investitori”, “capital de risc” sau alte tipuri de investitori. Stiti oare si ce inseamna toate aceste lucruri? Mult prea multi vorbesc despre aceste lucruri insa mult prea putini inteleg cu adevarat ce inseamna si inca si mai putini stiu cum sa profite de oportunitatile ce ii asteapta.

Iata deci de ce am decis sa fim parteneri media si sa sustinem primul seminar ce se adreseaza exact acestor subiecte. In ultimul weekend al lunii Martie, unul din expertii de top ai lumii pe aceasta tema, Dl. Gavin Ryan, vine la Bucuresti pentru a sustine un seminar si a ne oferi tot ce avem nevoie sa stim in acest domeniu.

Sunteti un consultat imobiliar? Un bancher ce se ocupa de zona comerciala sau de investitii? Un avocat? Un contabil? Un Director financiar? Un analist financiar? Un consultant de management? Daca da, aceasta este o sansa rara de a va familiariza cu acest domeniu si cred ca ar trebui sa participati la acest seminar. La urma urmei, pentru a beneficia de ceva, mai intai trebuie sa stim despre ce este vorba, nu-i asa?

Dl. Ryan a avut amabilitatea sa-mi acorde un interviu si sa ne explice la ce ar trebui sa ne asteptam sa invatam in timpul acestui seminar.

 

Gavin Ryan: piata este pregatita pentru a beneficia de intrarea noilor jucatori

Ilias Papageorgiadis: Dle. Gavin Ryan, veti sustine luna aceasta primul seminar pe tema „Private Equity” si a „Venture Capital” din Romania. Ce ar trebui sa se astepte ca vor invata cei ce decid sa participe la acest seminar?

Gavin Ryan: Participantul va obtine o vedere de ansamblu asupra industriei de „Private Equity”. Acesta va invata cum sunt organizate fondurile  de „Private Equity” si cum se cauta investitiile. Nu in ultimul rand, participantul va intelege ce structuri de investitie folosesc si cum pot contribui la cresterea firmei.

Ilias Papageorgiadis: De ce considerati aceste cunostinte importante pentru membrii pietei romanesti de „Private Equity si de „Venture Capital”?

Gavin Ryan: Cursul este proiectat sa ofere mai multe cunostinte celor fara multa experienta in activitatea din domeniul de „Private Equity” si „Venture Capital” precum si ca un suport de reimprospatare a cunostintelor pentru cei cu o experienta solida ce pot redeveni invatacei cateva zile pentru a obtine informatii si trend-uri de ultima ora.

Ilias Papageorgiadis: Aveti o experienta de 25 de ani in care ati indeplinit proiecte in mai multe tari ale lumii. Cum ati descrie maturitatea pietei romanesti in aceste segmente?

Gavin Ryan: Piata romaneasca are o mica industrie care exista de mai multi ani. In acest sens, este cumva mai matura decat industria de „Private Equity” din cateva din tarile invecinate. Pe de alta parte, piata este pregatita sa beneficieze din intrarea unor noi jucatori ce pot transforma o piata artizanala intr-o piata dinamica si deschisa. Industria mai
trebuie insa sa se specializeze in segmente diferentiate precum „Venture Capital, expansiune si preluarea de firme. Urmatorul val ar trebui sa fie legat de restructurarea fondurilor dar aceasta va lua ceva mai mult timp intrucat este inca o lipsa de abilitati manageriale necesare.

Ilias Papageorgiadis: Dupa doi ani de criza, considerati ca vor fi mai multe tranzactii in segmentele de Private Equity” si „Venture Capital in comparatie cu 2009 si 2010?

Gavin Ryan: Pot fi mai multe tranzactii insa depinde mult de vointa si abilitatea bancilor de a juca un rol activ in deblocarea multor situatii inghetate si care nu s-a intamplat pana acum din teama.  Este din nou o functie a abilitatilor manageriale din tara.

Ilias Papageorgiadis: In prezent, majoritatea bancilor sunt destul de defensive in ce priveste investitiile in general. Este Private Equity” o solutie alternativa pentru finantarea unei companii sau proiect?

Gavin Ryan: Sunt idei noi si adevarate. Bancile sunt defensive intrucat majoritatea managementului mijlociu au experimentat numai vremurile bune de boom economic si nu stiu cum sa administreze restructurarea. In loc sa fie pasivi in asteptarea trecerii perioadei de criza, ei ar trebui sa lucrezez cu manageri de „Private Equity” care au mai multe abilitati.

Ilias Papageorgiadis: Exista o disputa in acest moment intre experti in ceea ce priveste “pretul real” a unei tranzactii. Care este abordarea „Venture Capital” in aceasta privinta?

Gavin Ryan: Rezervorul de „experti” este mare. Este usor sa ai opinii cand nu banii tai sunt pe masa. Ar trebui sa ascultam mai mult opiniile celor care-si risca proprii bani si sa auzim ce au de spus. Spre deosebire de consultanti, managerii „Private Equity” sunt cei mai buni evaluatori pentru ca ei trebuie sa traiasca cu consecintele evaluarilor lor.

Ilias Papageorgiadis: In „anii de aur” 2006-2008 procesul de ducere la indeplinire a tranzactiilor imobiliare a fost mereu sub presiune intrucat proprietarii cereau ca tranzactiile sa se incheie foarte rapid. Care este situatia in prezent?

Gavin Ryan: Acum este o perioada buna de a face totul fara graba si aceasta va creste calitatea informatiilor. Zilele activitatilor grabite si incomplete s-au dus pentru totdeauna. De fapt, nici n-ar fi trebuit sa existe vreodata.

Ilias Papageorgiadis: Care asteptati sa fie contributia la acest proces a unui avocat? Sunt oare „zone gri” ce trebuie identificate si pentru care trebuie sa existe protectie?

Gavin Ryan: Avocatii sunt o parte a procesului de negociere si de finalizare a tranzactiilor. Ei sunt prestatori de servicii si trebuie sa fie utilizati de managerii fondurilor „Private Equity”. O buna afacere „Private Equity” ar trebui insa condusa de managerii „Private Equity” si nu de avocati.

Ilias Papageorgiadis: Majoritatea tranzactiilor „Private Equity” si „Venture Capital” includ si finantare. Care este relatia unui manager de „Private Equity
si „Venture Capital” cu bancherul sau? Care sunt detaliile importante de care trebuie sa tina cont un bancher in cadrul unei asemenea colaborari?

Gavin Ryan: Private Equity” si „Venture Capital” ar trebui sa lucreze mana in mana cu banca. Fondul „Private Equity” va intelege afacerea mult mai bine decat un bancher pentru ca ei sunt investitorii capitalului. Bancile ar trebui sa faca mai mult pentru a veni in intampinarea fondurilor de „Private Equity”, ceea ce le va aduce beneficii mari. Fondul de„Private Equity” ar trebui sa construiasca parteneriate cu bancile. Este o colaborare din care toata lumea castiga (win-win).

Ilias Papageorgiadis: In ultimii 2 ani, au existat multe incercari pentru a crea un „Venture Capital” pentru investitiile din Romania insa majoritatea incercarilor au esuat. Care credeti ca este motivul acestor esecuri? Aveti vreun sfat pentru aceia care-si pregatesc proiectele pentru acest an?    

Gavin Ryan: Private Equity” in Europa Centrala si de Est se bazeaza pe capitalul de expansiune. Cele mai multe tranzactii sunt de acest tip. Investitiile etapelor initiale, precum „Venture Capital”, sunt mai riscante si depind mai mult de inovatie. Inovatia este puternica in Europa de vest si „Venture Capital” in Europa Centrala si de Est mai are de demonstrat ca nu este o simpla operatiune de copy-paste de idei dezvoltate deja in Silicon Valley.

Ilias Papageorgiadis: Piata de capital din Romania este destul de subdezvoltata. Considerati ca acest statut se va schimba dupa listarea actiunilor Fondului Proprietatea”?

Gavin Ryan: Intrucat acesta este cazul unui nou fond ce trebuie sa investeasca bani, s-ar putea intampla acest lucru pana la un anumit nivel. Insa va trebui sa asteptam si sa vedem.

Ilias Papageorgiadis: Va multumesc!

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?