Se poate investi în energie „verde” fără a crea o companie?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Acum câteva zile unul dintre cititorii mei mi-a trimis o întrebare legată de energia „verde”. Doamna Valentina m-a întrebat:

„Aș dori detalii privind energie eoliană pentru persoane fizice. Din câte știu, aceasta nu este inclusă (încă?)in lista de „energie verde”; ce vor primi sponsorizări. Se prevăd schimbări?”

Răspunsul meu este valabil pentru toți cei interesați de acest domeniu:

Amendamentele legii 220/2008, republicată la sfârșitul lunii august 2011, conțin referințe legate de sponsorizarea persoanelor fizice pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă care pot fi regăsite în cadrul articolului 12,modificat, alineatul 6.

Articolul 12, alineatul  6, al ordonanței 220/2008 menționează după cum urmează: „Suma rezultată din aplicarea prevederilor alin (5) este utilizată de Administrația Fondului de Mediu în vederea finanțării investițiilor în producerea de energie din surse regenerabile de către persoanele fizice care realizează capacități energetice cu putere instalată de pâna la 100kW.”

Trebuie luat în considerare faptul că alineatul 5 se referă la penalizările pe care anumiți  furnizori/producători trebuie să le plătească în condițiile neachiziționării acelui număr de certificate verzi reglementat de ANRE.

Concluzia ce poate fi extrasă ca urmare a celor enunțate mai sus este următoarea: ordonanța 220/2008 modificată menționează posibilitatea obținerii de către persoanele fizice a unor sponsorizări pentru proiectele de energie regenerabilă(întrucât legea nu specifică o categorie anume putem presupune că se referă la toate categoriile de energie regenerabilă), dar aceste sponsorizări vor fi oferite numai către proiecte de mici capacități  instalate (max 110 kW) și survin ca urmare a  penalizărilor încasate de la companiile obligate prin lege să achiziționeze un anumit număr de certificate verzi și nu sunt în concordanță cu ce stabilește ANRE.

Evident în aceste circumstanțe va interveni o nouă procedură, care nu a fost încă facută publică, din cate știu eu, și nu pot sa fiu decât optimist în a enunța ca până în aprilie 2012 nu o vom putea cunoaște.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?