Breaking news: Prima bancă grecească naționalizată. Nici o problemă pentru depozite, acționarii pierd aproape tot.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Această dimineață de luni va intra în istoria financiară a Greciei. La 8:00 ministrul economiei a anunțat că banca „Proton” a fost naționalizată. Aceasta este o bancă privată mică implicată în diverse scenarii și zvonuri apărute în ultimele luni.

Banca centrală a Greciei a activat un fond de salvare în cadrul unei subvenții EU din mai 2010 pentru a salva Proton Bank SA (PRO), astfel că Fondul Financiar Elen de Stabilitate Economică devine unicul acționar.

Proton, cu sediul în Atena, se va reorganiza în New Proton Bank și va avea un procent de 10.6 capital de adecvare a raportului, conform unei declarații trimise pe email de la Ministerul de Finanțe elene. O altă declarație din partea Bank of Greece (TELL) arată că acest capital de adecvare este peste pragul de reglementare.

„Fondul de Stabilitate Financiară a oferit capitalul pentru ‘banca bună’ și a devenit singurul acționar,”, a declarat banca centrală. „Depozitele tuturor clienților sunt securizate și continuitatea este asigurată de noua bancă.”

Fondul elen a primit 10 miliarde de euro (13.5$ miliarde) pentru capital și pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar. Proton Bank, cu active de 3.5 miliarde de euro, a fost doborâtă de criza creditelor, combinată cu o investigație a posibilității existenței unui sistem de spălare de bani.

Vechea bancă este în proces de lichidare cu toate venituri urmând a fi folosite pentru a acoperi pierderile terțelor părți, conform băncii centrale. Acționarii sunt ultimii pe lista de reclamanți.

Confrom analiștilor din Grecia și Europa, această știre arată că:

·         Depozitele băncilor grecești sunt în siguranță

·         Acționarii vor pierde cea mai mare parte din valoarea acțiunilor

Rețineți această dată. Totul a început astăzi …

 

Surse:

www.capital.gr

www.bloomberg.com

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?