Dacă Marea Britanie ar fi Grecia…

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Noul pachet de măsuri de austeritate menit să „salveze economia Greciei” nu își va atinge scopul, precum a fost și cazul celor din-nainte. Vă voi explica pe larg de ce în următoarele zile, dar pentru moment mă voi limita la a spune că problema Greciei nu se află în sectorul privat, ci în cel public. Cu cât Grecia este forțată să stoarcă sectorul privat, cu atât de improbabilă devine ieșirea țării din cercul vicios al recesiunii. Avem nevoie urgent de reforme structurale și de o „revoluție” în sectorul public. Și din moment ce asta nu se va întâmpla, vă puteți aștepta la noi măsuri „necesare” în iunie-iulie.

În același timp, BBC a pregătit o comparație foarte interesantă prin care se testează aceleași măsuri de austeriate pe care Grecia a fost forțată să le accepte dar aplicate pe Marea Britanie. Rezultatul este clar: nici o soluție economică, doar probleme mai mari pentru populație.

Un articol foarte interesant:

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17202274

Voi ce părere aveți? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

4 Comentarii

  1. abdrei 02 Mar 2012
    Răspunde

    Ilias , am observat si eu valul de articole bbc pe tema asta. Parerea mea de neinitiat e ca BBC face politica tarii sale. UK a fost contrarian pachetului de masuri propus de germania si franta. BBC gaseste justificari.
    Raspunde-mi te rog la altceva – e normal ca pensia medie in Grecia sa fie mai mare decat in Germania?

    • Ilias Papageorgiadis 02 Mar 2012
      Răspunde

      Bună ziua Andrei!
      Îți mulțumesc pentru comentariul tău! Voi încerca să răspund întrebării tale referitoare la pensia medie în Grecia și Germania:
      – 20% din pensionarii greci primesc intr-adevăr pensii foarte mari și mă număr printre cei care au criticat acest fenomen. Dacă vei căta mai multe informații vei afla că aceste persoane au muncit pentru Statul Grec sau o companie în proprietatea Statului Grec;
      -20-30% dintre pensionarii greci primesc pensii mai mici de 400 de Euro / lună. Aceștia sunt în majoritatea lor fermieri și reprezintă o parte mai puțin vocală a societății;
      – în prezent pensia medie în Grecia este de aproximativ 600-800 de Euro pe lună;
      – știu că în România chiar și 300 de Euro reprezintă o sumă "decentă" însă în Grecia, o țară cu cele mai mari prețuri din Europa la produsele din supermarketuri, nu poți supraviețui cu atâția bani…
      – știu de asemenea că SUTE de greci ce au muncit în Germania, primesc de la statul german pensii desi traiesc acum in Grecia. Pensiile le permit un bun nivel de viață întrucât vorbim de pensii ce nu sunt mai mici de 1500-2000 de Euro/lună. Nu discutăm aici de pensiile foarte mari ci numai de pensiile normale pentru oameni obișnuiți ca noi;
      – nu cunosc pe nimeni care să primească o pensie de la statul grec și să poată supraviețui cu ea în Germania… Aș fi fericit să descopăr asemenea oameni!
      – nu știu ce ți-au spus jurnaliștii dar concluzia mea este că pensia medie în Grecia este mai mică decât în Germania.
      Sunt primul care am scris despre greșelile grecilor și fac acest lucru din 2008 chiar înainte de criză. ESte însă un lucru a scrie despre probleme reale și cu totul altceva să acuzi o țară pentru lucruri imaginare.
      Cu stimă,
      Ilias Papageorgiadis

      • Cristian 30 Mar 2012
        Răspunde

        Ilias, ma bucur ca pot discuta cu un grec in limba romana: eu nu stiu o boaba greceste!
        Am citit ce se spune despre Grecia, este clar ca acolo lucrurile au mers prost! La fel de clar este ca acolo, ca si aici, politicienii nu stiu decat sa fure si sa minta: suntem cu totii balcanici, nu-i asa?
        Totusi: cine sunt cei ce afirma ca pensia medie in Grecia este de 1600 EUR iar in Germania de sub 800 EUR? Iata link-ul http://www.certitudinea.ro/articole/societate/view/pensia-medie-lunarA-in-europa
        Sa fie o harta mincinoasa?
        Grecia nu publica statistici ca toate tarile europene din care sa deducem realitatea? 
        Daca poti da un link catre site-ul oficial grecesc ar fi de mare ajutor sa vedem unde este minciuna!
        Cu bine

        • Ilias Papageorgiadis 31 Mar 2012
          Răspunde

          Bună ziua Cristian! Îți mulțumesc pentru comentariu!
          Personal nu știu ce fel de oameni retardați au făcut legătura dintre cuvântul Grecia și pensia medie de 1600 de euro. Ceea ce știu însă sigur este că această legătură este complet falsă.
          Pensia respectivă era într-adevăr reală dar doar pentru bugetari și înainte de criză. Dar chiar și atunci circa 800.000 de greci primeau pensii de 3 – 400 de euro / lună ca "pensie pentru cei care au lucrat în agricultură" (lista aceasta nu include și emigranții greci din fosta Uniune Sovietică ce au primit o sumă similară fără a contribui însă în vreun fel la sistemul de pensii).
          În același timp aproximativ 600.000 de greci primeau pensii între 500 și 800 de Euro / lună și Statul grec îi ajuta să supraviețuiască adăugând un procent din sumă la pensia lor (asa numita "ekas").
          Zilele acestea însă, după 2 ani de măsuri de austeritate, pensia minimă începe de la 200 de Euro/lună și pensiile mari din trecut au fost reduse cu 25%. Dacă ar fi să estimez acum pensia cuantumul pensiei medii aș spune că ea se situează undeva la 650 – 700 de euro/lună sau chiar mai puțin.
          P.S.1 Faimoasa "tundere" a datoriilor Greciei a cauzat o pierdere de aproximativ 20 de miliarde de euro Fondului de pensii a Greciei așa că este foarte probabil ca pensiile să fie din nou reduse după alegeriule din Iunie.
          P.S.2 Unii dintre prietenii mei români, cunoscând realitatea lor, ar putea considera mare o pensie de 700 de euro / lună și într-adevăr aceasta ar fi destul de mare în România. Dar în Grecia, cu un cost al vieții aproape dublu decât aici este destul de greu să supraviețuiești cu acest buget.
          Cu stimă,
          Ilias Papageorgiadis

Ce părere aveţi?