4 minciuni și 4 adevăruri despre sectorul de Energie Fotovoltaică din România

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Dacă piața de energie regenerabilă din România are un sector în care oamenii maschează adevărul, acesta este, fără îndoială, cel fotovoltaic. Am să vă prezint 4 minciuni comune și 4 adevăruri pe care le auzim în fiecare zi:

1. „România are 1.400 – 1.700 ore de radiație anuală”

O minciună. Toți jucătorii serioși își pregătesc planurile de afaceri estimând o producție maximă de1.400 de ore cel mult. De obicei calculează o producție redusă cu 5-10%. Hărțile solare care prezintă România ca un stat localizat … în sudul … Greciei nu au nici o legătură cu realitatea. Cereți hărțile pe care băncile le folosesc pentru a calcula.

2. „Potențialul energiei fotovoltaice din România este excelent”

Adevărat. Asta dacă ascultăm experții care au verificat mai multe avantaje pe care le au investitorii care produc energie fotovoltaică în România. Dar această stare de fapt nu va dura la infinit. Este o piață viabilă pentru următorii 2 ani, maxim 3.

3. „Nu spuneți mai departe, dar puteți cumpăra proiecte fotovoltaice care au Fonduri Europene aprobate și ce beneficiază și de 6 certificate verzi pe MW.”

O minciună. Dacă primiți fonduri, veți primi mai puține certificate verzi. Deci dacă beneficiați de fonduri ce acoperă 50%, veți primi cu 50% mai puține certificate verzi. În plus, aceste fonduri au fost date pentru diferite tehnologii și costuri. Personal, aș căuta alte soluții înainte să verific aceste proiecte.

4. „În România puteți dezvolta un proiect fotovoltaic greenfield in 6 luni.”

Adevărat. Mai mult sau mai puțin. Doar dacă aveți consultanți și experți foarte buni. Mie mi-au trebuit 2 ani să-i găsesc. Nu trebuie să aveți încredere în soluții facile.

5. „Este mai iefitin să conectați 10 MW de energie fotovoltaică la rețea decât 10 MW de energie eoliană.”

O minciună. Dacă produceți 10 MW pe oră și trebuie evacuată spre rețea, nu puteți evita costul, indiferent dacă energie produsă este eoliană sau fotovoltaică. Cel mai probabil veți cumpăra același transformator. (În legătură cu aceasta, există „capacități optime” pentru proiectele de energie fotovoltaică, pentru a reduce costul per MW instalat.)

6. „Energie fotovoltaică este mai ușor de conectat la rețea”

Adevărat. Din diferite motive. Spre exemplu, capacitatea proiectelor fotovoltaice este mai mică, și astfel sunt mai ușor de construit aproape oriunde și mai aproape de consumatorii mari de energie. Însă mai există mulți alți parametrii tehnici ce confirmă această afirmație.

7. „Investind în producția de Energie Fotovoltaică din România, beneficiați de prețuri mari și profitabilitate.”

O minciună. Producția de energie fotovoltaică din România primește 6 certificate verzi per MW. Asta înseamnă că aproape 85% din venitul total este legat de volatilitatea prețului certificatelor verzi. Venitul estimat/MW pe care un investitor îl poate avea este foarte mare. Dar nu trebuie să ne așteptăm la miracole, decât dacă suntem dispuși să riscăm. Dacă alegem calea sigură (spre exemplu folosind contracte PPA în calculele noastre) rezultatul va fi „atractiv” dar nu „incredibil”.

8. „Prețurile pentru proiectele noi de energie fotovoltaică din România pot fi mai mari decât cele din majoritatea țărilor europene”

Adevărat. Majoritatea țărilor eueropene fie au stopat schema de subvenții în cazul proiectelor fotovoltaice noi sau oferă un feeding tariff, redus odată la 6 luni. Schema din România oferă un IRR bun în scenariul prețului minim, ce s-ar putea să crească dacă prețul certificatelor verzi rămâne mare.

Energia fotovoltaică din România este un domeniu promițător din punct de vedere investițional dar vă sugerez să calculați „fără speranțe și așteptări nefondate”. Astfel veți fi mulțumiți de rezultatul final.

PS: La cerere, vă pot trimite un memo ce detailează schema de subvenții aplicabilă pentru toate proiectele de energie regenerabilă din România, incluzând cele fotovoltaice. 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

3 Comentarii

  1. Gigi Gavrila 30 Dec 2012
    Răspunde

    Buna ziua

    Sa inteleg ca legea energiei regenerabile este facuta sa ,,stopeze,, orice initiativa privata? si aici ma refer pentru dezvoltatorii mici,la cei care au niste proiecte si vor sa intre pe piata, de exemplu implementarea Concentratoarelor Solare Sarabolice 

    Va multumesc

    • Ilias Papageorgiadis 30 Dec 2012
      Răspunde

      Îți mulțumesc pentru întrebare Gigi! Răspunsul meu este că legea nu încearcă să blocheze inițiativa privată. Toți acești MW construiți deja sunt făcuți de firme private până la urmă. Lgea setează niște limite intr-adevăr (dar asta nu înseamnă neapărat ceva rău). Vom avea în câteva zile sau săptămâni o nouă versiune a legii plus clarificările necesare. Să așteptăm până atunci și vom putea spune mai multe.

      Cu stimă,

      Ilias

       

  2. viorel 15 Jan 2013
    Răspunde

    Buna seara vad ca sunteti faorte bine informat in domeniu puteti sa-mi spuneti si mie daca construirea unui parc eolian de 1mw e mai profitabila ,in arcul de 15 ani, daca e facuta cu fonduri europene sau daca e facuta cu fonduri personale si de ce?Eu sunt un cetatean roman cu domiciliul in Italia si as vrea sa ma intorc in tara.Ar putea fi o solutie viabila dupa parerea dvs?Multumesc

Ce părere aveţi?