Imigranții ilegali: „Arma secretă” neortodoxă a Greciei ce-i permite să rămână în zona Euro

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

 

Acum câteva lui v-am prezentat 5 probleme majore cu care se confruntă Grecia și pe care jurnaliștii străini nu le cunosc. Puteți citi acest text aici.

O problemă majoră ce trece neobservată

Zilnic, media elenă este ocupată cu știri legate de imigranții ilegali care au ucis/cauzat probleme/au furat. Există mai mult de 1.000.000 de oameni doar în Atena însă nimeni nu cunoaște numărul cu exactitate. Totalul este estimat la 2.000.000. Vin din Africa (Somalia, Etiopia, etc.) și din Asia (Pakistan, Afganistan, Bangladesh, Sri Lanka, etc.) și au plătit mii de dolari traficanților pentru a-și aranja transferul. Sunt abandonați (sau reușesc să supraviețuiască) pe teritoriul Greciei și, conform pactului Dublin II, Grecia trebuie să se asigure că:

·         Nu își vor continua călătoria spre Europa de Vest;

·         Sunt recunoscuți drept cetățeni ai unei anumite țări (mulți refuză să spună de unde sunt pentru a nu fi identificați și deportați);

·         Sunt tratați cu respect, conform tututror tratatelor pentru drepturile oamenilor;

·         Sunt trimiși înapoi în țara de origine;

Chiar dacă un imigrant ilegal reușește să iasă din Grecia, ajungând în Suedia (spre exemplu) și este prins acolo, va fi deportat în Grecia, nu în țara de origine. Este problema Greciei să îl trimită înapoi acasă.

Această problemă cauzează pierderi de miliarde din bugetul de stat.

Dificila Realitate

Grecia are mii de kilometrii de frontieră maritimă de supravegheat, în timp ce există mii de turci „specializați în acest tip de operațiune” care utilizează toate mijloacele pentru această afacere foarte profitabilă. (În pofida faptului că 95% din aceste persoane intră în Grecia pe la granițele cu Turcia, țara refuză să-i primească înapoi).

În ultima vreme, Uniunea Europeană a oferit resurse financiare Greciei pentru a crea „tabere de refugiați” unde imigranții ilegali arestați sunt ținuți până în momentul deportării. S-au deschis câteva astfel de locații în timp ce multe altele sunt în curs de dezvoltare. Deci câteva mii de imigranți vor fi tratați într-un mod civilizat și trimiși acasă. Dar ce se întâmplă cu restul de 2.000.000 blocați în Grecia?

Trebuie să supraviețuiască, trăind în condiții deplorabile. Planul lor este să plece din Grecia dar nu pot și nu au documente sau locuințe legale. Deci vă puteți imagina ce se întâmplă în mai multe cartiere din Atena, Patra sau alte orașe elene …

În timpul verii, societatea elenă a fost zdruncinată de un incident legat de agresarea și violarea unei fete de 15 ani de către un imigrant pakistanez. Chiar și acum, fata se află în spital, în stare critică. Însă acum se pare că și imigranții au probleme. În ultima vreme media elenă a început să prezinte povești despre imigranți bătuți sau omorâți în „circumstanțe neelucidate”.

Nu este o coincidență că partidul extrem de dreapta a devenit unul dintre cele mai puternice din Grecia în cursul acestui an. Reprezentanții partidului sunt în favoarea acțiunilor violente împotriva imigranților și o parte importană din societatea elenă este de acord cu ei. Anul trecut, în septembrie, aveau 0,2% în sondaje. În mai și iunie au intrat în Parlament cu 7% și acum am devenit cel de-al treilea partid ca importanță în sondaje, cu 9-10%.

2 probleme europene …

Noul guvern elen este primul care pare să acționeze în această chestiune. Poliția nu mai stă degeaba, legea a început să se aplice și Statul încearcă să controleze situația.

Însă problema este complicată, scumpă și dificil de rezolvat. Europenii se tem de 2 consecințe posibile, mai ales dacă Grecia va fi exclusă din zona Euro:

1.      Fără sprijin financiar, Statul Elen va intra în picaj și din moment ce Grecia va ieși din zona Euro, imigranții nu vor mai putea fi opriți să nu intre în Germania, Franța sau alte destinații finale.

2.      Dacă Grecia va fi lăsată pe cont propriu și Statul nu va mai avea resurse, găștile ilegale vor da „o mare petrecere”. Riscul este că partidele extreme de dreapta și stânga vor deveni majoritare în societate (să ne amintim de Germania în anii 30, înainte ca Hitler să câștige alegerile).

Grecia: o problemă complicată

Nu putem spune că grecii nu au făcut mii de greșeli. Poate au făcut milioane, nu mii. Însă acum majoritate societății elene suferă mult mai mult decât orice altă țară vestică. Până acum Germania și alți factori de decizie se gândeau la impactul avut de o eventuală ieșire a Greciei din zona Euro asupra economiei europene și mondiale. Acum imigranții ilegali sunt încă un element ce trebuie luat în considerare. Până la urmă cine vrea sute de somalezi sau pakistanezi înfometați la el în țară? Este trist, dar mai ieftin,  dar soluția este ca Grecia să rămână în viață pentru a-și putea rezolva problemele singură, nu?

De aceea problema elenă este foarte complicată. Nu mai este vorba de bani, ci de politică, în principal. Poate că a fost întotdeauna așa …

Voi ce părere aveți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

2 Comentarii

  1. Amalia buiculescu 03 Sep 2015
    Răspunde

    Acum cativa ani am citit articolul Dvs. Parea doar foarte bine scris.
    Acum cateva zile, imaginile cu imigranti mi-au amintit direct acest articol. Acum pare genial de onest.
    De ce nu faceti buton de share catre retele sociale sub fiecare articol? Oamenii abereaza in Ro, in necunostinta de cauza.
    Multumesc

  2. Ilias Papageorgiadis 06 Sep 2015
    Răspunde

    Mulțumim pentru feedback Amalia! Am rectificat neajunsul și acum toate articolele au meniu de publicare pe rețelele de Social Media.

    Toate cele bune,
    Ilias

Ce părere aveţi?