Cumpărați? Închiriați? Măsurați cu grijă suprafața utilă și cea construită! 80% din toți oamenii serioși în afacerile imobiliare fac greșeli ”nevinovate”!

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Nu este doar o denaturare profesională, chiar caut în această perioadă birouri în care să ne mutăm. Este mereu o sarcină dificilă și verificăm cu grijă toate ofertele disponibile încercând să identificăm acele oferte care ni se potrivesc. Suntem deschiși să colaborăm cu alte firme (plătind desigur comision) atunci când acestea au oferte pe care noi nu le avem. În acest caz devenim clienți și credeți-mă când spun că este foarte bine ca din când în când să putem vedea piața imobiliară prin ochii clienților.

 

Marea majoritate a agenților imobiliari rămân neprofesioniști

În ultimii 5 ani am auzit destule despre ”schimbarea oamenilor” ce primesc tot felul de training-uri, principii, valori, etc. Nu este însă din păcate și ceea ce experimentează clienții… Majoritatea agenților imobiliari continuă să fie neprofesioniști, interesați doar în obținerea de câștiguri rapide și facile fără a depune un minim de efort, cu o atitudine arogantă și zero respect pentru client în ciuda greșelilor ridicole pe care le fac.

 

Ce ar trebui să faceți când dați peste un asemenea ”profesionist”? Încetați să-l mai băgați în seamă! Nu aveți decât de pierdut și nimic de câștigat.

 

Măsurați atent suprafețele

Nu credeți anunțurile imobiliare! Din păcate, în 80% din situații, cineva minte. Poate proprietarul, poate agentul sau poate ambii. Când vizitați o proprietate, măsurați singuri suprafețele chiar dacă o faceți prin măsurarea cu pasul a camerelor. Nu este nepoliticos ci doar vă asigurați că sunteți în cunoștință de cauză. Dacă îmi veți urma sfatul și veți proceda la măsurarea suprafețelor, pregătiți-vă să auziți expresii de genul ”Ăăăă… N-am știut!”, ”Ăăăă… Nu este vina mea!” sau ”Ăăăă… Haideți să mai măsurăm o dată!”.

 

Desigur că ar fi și mai bine dacă ați obține o schiță a proprietății înainte de vizită și vă recomand să cereți o schiță înainte de vizită sau să vă fie înmânată o schiță la prima vizită. Dacă nu veți primi o schiță, probabil ceva nu este în regulă.

 

Suprafața construită și cea utilă

Când cumpărați, cumpărați suprafața construită iar când închiriați, închiriați suprafața utilă. Este de aceea o bună măsură de precauție în cazul în care închiriați o proprietate să verificați suprafața pe care o închiriați în acord cu documentele și cu calculele făcute de dumneavoastră.

 

Cel puțin 80% din suprafețele pe care le-am verificat aveau suprafețe diferite față de cele declarate. Într-un caz, un spațiu de birou situat în centrul Bucureștiului și promovat destul de mult în ultima perioadă, avea declarată o suprafață utilă de 240 de m2. Agentul ne-a spus că ne va înmâna o copie a schiței la fața locului însă la momentul vizitei ne-a spus că ne-a trimis schița pe email. Mai este nevoie să precizez că acea schiță nu a ajuns în email?

 

Am măsurat suprafața celor două niveluri de închiriat (aproximativ 70 m2 pe nivel). Inițial, ”expertul imobiliar” de la o ”firmă cu multe filiale” era sigur că totul este în regulă. I-am arătat însă că 8 x 9 m2 fac 72 m2 și nu 120 m2 așa cum era proprietatea descrisă, moment la care agentul a devenit agresiv și m-a întrebat direct ”atunci care este prețul pe care îl oferi pentru că n-am timp de pierdut?”. I-am răspuns că nu doresc să fac o ofertă înainte ca proprietarul să accepte că discutăm despre 140-150 m2. ”Expertul imobiliar” a decis în acel moment că este mai bine să o șteargă și a dispărut înainte să apucăm să lămurim problema.

 

Această proprietate este promovată de cel puțin 7 agenții și toate menționează suprafața de 240 m2 ceea ce mă face să mă întreb: oare au vizitat proprietatea înainte de a o promova? Dacă da, ar trebui să ajutăm agenții care au făcut această vizită și au constatat cu ochii lor suprafața de 240 de m2 cu o programare la un medic oculist.

 

Dacă veți continua să faceți afaceri cu neprofesioniștii, veți pierde dreptul de a vă plânge

Mulți dintre voi vor gândi că ”nu contează, vreau doar să-mi ating scopul”… Nimic mai greșit! Dacă aceasta este atitudinea clienților, de ce ar trebui agenții neprofesioniști să-și schimbe atitudinea și modul de lucru? Până la urmă vor găsi pe cineva care să închirieze în ciuda minciunilor cu care promovează proprietățile și vor vedea ei de unde își scot comisionul. Acceptând acest mode de lucru nu faceți altceva decât să îi încurajați. Pe lângă faptul că riscați să fiți înșelați, trebuie să înțelegeți că nu mai aveți dreptul de a vă plânge de situație.

 

Sunt foarte mulți oameni serioși în acest segment de piață. Da, sunt o minoritate, însă există și sunt acolo pentru a vă servi cu profesionalism. Sfatul meu este ca, atunci când închiriați sau cumpărați o proprietate, măsurați cu grijă suprafețele și încercați să lucrați doar cu profesioniști.

 

Puteți ignora acest sfat dar în acest caz vă dau altul: cumpărați o rezervă de batiste. Șansele să plângeți după banii pierduți sunt foarte mari…

 

Voi ce credeți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

  1. Casa Nobel 17 Sep 2013
    Răspunde

    Aceasta practica exista si in randul unor dezvoltatori imobiliari, care declara in mod voit pe pliante suprafata construita si nu cea utila. Mi se pare destul de aiurea si degeaba in acelasi timp, pentru ca o persoana interesata de achizitonarea unui apartament nou cu siguranta se va intersa temeinic despre suprafetele declarate si probabil va cere si o schita pentru a face niste calcule inainte de a realiza achizitia.

Ce părere aveţi?