Start-up-uri profitabile fără prea multă muncă. Este oare posibil?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

– ”Îmi pare bine să te cunosc! Numele meu este …, probabil ai auzit despre mine. ”

– ”Salut! Numele meu este Ilias Papageorgiadis. ”

– ”Cu ce te ocupi Ilias? ”

– ”Ca familie, suntem activi în imobiliare, consultanță și comerț. Eu personal sunt mai activ în afacerile imobiliare și consultanță și am ca hobby energia regenerabilă… ”

– ”Frumos! Și eu sunt consultant și un îndrumător. După marele meu succes îi învăț pe alții cum să facă bani. ”

– ”Super! Care a fost marele succes de care vorbești? ”

– ”Am pornit un start-up de consultanță… ”

– ”Și ce inovație ai adus? ”

– ”Aveam relații și am găsit proprietarii unui proiect de energie regenerabilă, am găsit clienți, i-am adus împreună, clienții au cumpărat și am câștigat mulți bani fără prea multă muncă. ”

– ”Deci te pricepi la domeniul energiei regenerabile? ”

– ”Nu, dar am relații și am făcut bani. Toate site-urile mari vorbesc despre mine” (a menționat 10 website-uri din care 2 foarte cunoscute ceea ce m-a făcut să-mi fac griji referitoare la calitatea informațiilor pe care le oferă)

– ”Felicitări, dar ce faci tu se numește intermediere…”

– ”Nu, nu, desigur că nu! Este consultanță și acum ofer șansa la cât mai mulți să intre în această franciză pe care am creat-o și să înceapă să facă bani la fel ca mine, fără prea multe griji. Uite, aici este …. consultanta mea și partener în această franciză.”

– ”A creat înainte structuri de francize de succes?”

– ”Nu, dar a lucrat 3 ani într-o multinațională.”

– ”Făcând ce anume?”

– ”Consultanță.”

– ”Ce vârstă are?”

– ”26 de ani”

– ”Ok, așa să fie… Ce anume oferi francizaților?”

– ”Experiența mea și secretul despre cum  să faci bani.”

– ”Ai participat în zeci de negocieri? Ai structurat cumva înțelegeri? Ai urmat vreo procedură ce duce la profit în mod repetat?”

– ”Nu, dar sunt inteligent și totul este în creierul meu.” spuse el arătând cu degetul spre cap.

– ”Deci îți vei clona creierul și-l vei oferi acestor oameni? Pentru că, în afară de faptul că ți-ai folosit relațiile și ai încheiat o tranzacție nu văd altceva.”

– ”Despre ce vorbești? Jurnaliștii au scris despre mine! Am apărut în mai multe articole (spuse el înșirând media în care  apăruse) și chiar în web tv!”

– ”Deci dacă ai apărut în media, asta te face inteligent?”

– ”Nu te face?”

(Acesta este unul din momentele în viață în care știința nu mai are nimic de oferit cuiva ci doar Dumnezeu îl poate salva așa că mi-am văzut de treabă…)

Cea mai mare minciună: Promisiunea unor bani ce vin fără muncă

Fiecare eră are valorile și modelele sale. Din păcate, în această parte a lumii ideea universal valabilă a banilor obținuți cu ușurință se întâlnește cu problemele mentalităților trecutului. Majoritatea mediei a împământenit o explicație total greșită a valorilor care trebuie apreciate în viață: ”Ești bun dacă faci bani ușor și cu cât mai puțină muncă”. Dacă muncești din greu sau ai eșecuri în afaceri, dacă nu ești bogat sau nu cheltui mulți bani, poți părea prost în fața majorității. Pe de altă parte, a avea bani (chiar și furați) te poate promova în elita celor ”cool”…

Această abordare este vizibilă și în modul în care 80% din media prezintă ”fenomenul start-up-urilor”.

1. Majoritatea dintre ele nu fac diferența dintre o nouă afacere și un start-up și le prezintă ca și cum ar fi același lucru.

O nouă măcelărie care vinde carne este o încercare de a face afaceri. Un start-up poate fi numită o măcelărie unde se implementează o inovație în afaceri precum cea a unor greci care îți permit să vorbești online direct cu măcelarul, să-l privești cum îți pregătește comanda și ți-o expediază pentru a ajunge la tine în câteva ore. (Videoclipul este destul de ”diferit” dar acesta este marketingul lor…)

2. Promovează și laudă pe aceia care găsesc soluții în care nu investesc mai nimic, muncesc fără stres și fac o grămadă de bani.

Desigur, și eu am auzit despre un imigrant din Franța care și-a înregistrat un website cu numele său ca domeniu și după câțiva ani o companie multinațională a cumpărat website-ul cu 2 milioane de euro. Este acesta un om de afaceri? Procesul normal și sănătos al unei afaceri de succes sau a unui start-up poate fi găsit în povestea despre Saladbox a lui Dan Isai. ”Am muncit zi și noapte alături de soția mea” este prima lui propoziție. Altfel, aș adăuga eu, nu ar fi putut stabili baze solide pentru succesul său.

3. O nouă afacere sau start-up înseamnă inovație, planificare, multă muncă și probabil unul sau mai multe eșecuri anterioare. Majoritatea mediei pomenește doar poveștile de succes ce ”se întâmplă ușor cu o idee magică a fondatorului ce a știut de la bun început că va avea succes”

În loc să explice că toți acei oameni de succes au muncit nenumărate ore, zile și luni și au avut mai multe eșecuri decât succese, citim că ar fi găsit soluții fără multă muncă sau că ar fi avut ideea fără a munci din greu ca ceilalți. NIMENI nu știe 100% sigur că un nou proiect va avea succes dar majoritatea jurnaliștilor (mulțumesc lui Dumnezeu că nu toți!) vorbesc despre oamenii de afaceri care ar fi știut de la bun început că au dreptate.

4. Nu toate ideile pot fi multiplicate

Dacă o familie a plantat fasole (în Botoșani de exemplu) mulți jurnaliști prezintă ca și cum familia sa ar fi găsit secretul magic al înavuțirii, adăugând apoi detalii despre cât de mică a fost investiția și prezentând detalii despre venitul curent al acelei familii (uitând de obicei să menționeze că acea familie a muncit ani buni până să ajungă la acel nivel). Totul este gata! ”Și tu poți avea la fel!” Desigur, ar fi un detaliu minor să menționezi că, dacă ai un teren în Călărași, Oradea, Craiova sau Brașov și climatul nu este bun pentru cultivarea de fasole, toată munca poate fi în zadar…

Deci în loc să explici detalii referitoare la procesul de alegere al legumelor corecte pentru climatul local, terenul necesar sau obstacolele și provocările pe care au trebuit să le depășească, jurnaliștii prezintă povestea ca și cum totul ar fost ușor și dacă ei au făcut-o și tu o poți face!

Toate de mai sus sunt reproduse de mulți ”experți” care de obicei nu prea știu despre ce vorbesc și din cauza cărora ne trezim cu noi afaceri create de oameni care au impresia că este ușor. ”Da, dar românii au nevoie să fie încurajați altfel sunt speriați.” mi-au spus unii. Eu propun însă să-i încurajăm, nu să-i mințim!

Banii ușor obținuți fără muncă nu există în viața reală. Poate fi doar o coincidență, o excepție sau cineva acționează doar ca un paravan pentru altcineva. Nu există rețetă de a te îmbogăți fără muncă, mai ales în Europa și chiar și mai mult în România sau în regiune. M-ați putea contrazice dându-mi exemple despre oameni din SUA ce s-au îmbogățit rapid… SUA sunt o altă poveste unde lucrurile pot într-adevăr să se multiplice rapid. Însă pentru fiecare american ce cunoaște succesul sunt cel puțin alți 100 care se chinuie în ciuda ideilor mari pe care le au sau a muncii pe care o depun.

Deci ce este rău cu banii ușor obținuți? Poate voi reuși în viață și-ți voi demonstra că greșești!

Corect! Sunteți mereu bineveniți să căutați noi modalități de a obține ușor bani, să jucați la loto sau să faceți orice altceva în viață cu condiția să nu influențați negativ viețile altora. Aduceți-vă aminte însă că 99,99% din cei care promit bani ușor de obținut se referă de obicei la banii ușori obținuți de ei de la VOI, aceia care-i cred…

Substanță nu doar suprafață

Într-o lume care iubește să aprecieze și să judece doar după aparențe oamenii și lucrurile, dacă dorești să-ți pornești propria afacere sau să creezi un start-up, poate ar trebui să-ți amintești acest citat din Tommy Hilfiger: ”Nu este ușor de navigat pe drumul spre succes. Numai cu multă muncă, efort și pasiune este posibil să obții visul american”.

 

Voi ce credeți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

2 Comentarii

 1. Mihai 21 Sep 2015
  Răspunde

  Interesant articol. Ma regasesc si eu intr-o buna parte. Nu cred in banii facuti peste noapte, fara munca. Imi doresc si eu sa vin pe piata cu un start-up, cu ceva nou, insa mi-e teama de esec! Sunt un om care mereu am gasit solutie oricarei situatii, insa cand ma gandesc la bani investiti iar apoi rezultatul sa nu fie cum vreau, ma infioara. 

  • Ilias Papageorgiadis 22 Sep 2015
   Răspunde

   Mihai,

   Cunosc problema, am consultat zeci de oameni cu aceeași frică. Îmi pare rău să văd atât de mulți „consultanți” care promit „lapte și miere” numai să le dea cineva niște bani înainte de a se trezi la realitate.

   Dar până la urmă, cum voi analiza în saptamaniile viitoare, încearcă să stabilești dacă:

   – Te-ai gândit la cine ești tu, ce ți se potrivește, care sunt avantajele tale și cum le poți folosi cu idea respectivă (proiectul meu „Teoria Oglinzii, vine în curând);
   – Ai respect de sine și respect pentru alții;
   – Vii cu o idee bună / interesantă;
   – Faci o analiză de piață foarte bună (o poți face tu singur, nu ai nevoie de altcineva. Totul este să nu îți fie lene);
   – Nu te grăbești și creezi înainte un plan și răspunzi la întrebăriile cheie;
   – Decizi să muncești eficient (mult nu spune totul).

   Deja ai făcut ce nu au făcut 95% din noii antreprenori din piață și începi corect proiectul tău. Dacă nu încerci, cu siguranță vei fi pe pierdere chiar dacă ai bifat cele 6 condiții de mai sus. Ar fi păcat să pierzi atât de ușor…

   Ilias

Ce părere aveţi?