Ați încercat vreodată să îi ințelegeți pe investitorii străini?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Am auzit multe persoane sustinand in ultima vreme ca in lunile ce urmeaza piata imobiliara locala va merge din nou pe un trend ascendent. Imi stiti obiectiile legate de acest subiect, dar nu despre asta discutam acum. Sunt doua categorii diferite de investitori, cei romani si cei straini. Chiar daca cei romani vor fi mai activi pe parcursul acestui an (permiteti-mi sa ma indoiesc de acest lucru), cei straini nu vor reveni in tara cu miile, creand cererea necesara care sa faca preturile sa creasca din nou. De ce ?

Investitorii straini nu gandesc precum cei romani

Pentru ca acestia nu au aceeasi modalitate de gandire ca si cei romani. Au preocupari, sentimente, prioritati, optiuni diferite… Unii ar putea sa ii injure din aceasta cauza si sa le spuna "daca asa gandesti, intoarce-te in tara ta, nu iti impui tu regulile la noi, facem ce vrem in tara noastra". Dar cei care sunt capabili sa poarte o discutie serioasa despre investitii si progresul real al acestei tari binecuvantate ar trebui sa tina cont de faptul ca strainii au asteptaridiferite fata de cele ale romanilor.

Investitorii straini au fost pusi in aceeasi categorie cu "admiratorii de vitrine ", escrocii si "practicantii turismului sexual "

Foarte putini romani au luat in considerare varianta de a face investitii in afara si sunt chiar  si mai putini cei care au dus la bun sfarsit o tranzactie. De aceea nu multi sunt pregatiti pentru a impartasi si explica si altora prin ce au trebuit sa treaca inainte de a finaliza o tranzactie inafara tarii lor. Dimpotriva, sunt sute de mii care au intalnit investitori straini de toate felurile. Dar s-a creat o confuzie, asa cum se intampla de obicei. Investitorii seriosi au fost pusi in aceeasi categorie cu  "admiratorii de vitrine", escrocii si "practicantii turismului sexual", astfel ca in final milioane de romani (nu toti) si-au creat o impresie gresita despre toata lumea.

Cum sunt perceputi strainii de catre o parte a societatii romanesti

Au incercat romanii vreodata sa intelelaga un investitor strain, modul lui de gandire, grijile si temerile sale? Sau pentru majoritatea dintre ei totul este simplu ? "Strainii vin in Romania pentru ca noi avem cele mai bune proprietati. Iar cum ei vor beneficia oricum de profituri uriase" (o perceptie comuna), "trebuie sa plateasca sume uriase si sa nu se astepte sa auda adevarul. In cele din urma, au bani, deci ar trebui sa ii intelelaga si pe cei care au mai mare nevoie de acesti bani!"

Imi pare rau sa va dezamagesc pe unii dintre dumneavoastra, dar acest lucru nici nu corespunde realitatii dupa cum in aceeasi masura nici nu reprezinta o abordare sanatoasa. Chiar daca a functionat cativa ani. (Multumesc Domnului ca nu toti cei de aici gandesc astfel.  Acest lucru a salvat tara de la cea mai dificila "barfa").

Cel putin 30% dintre investitorii straini au ramas blocati sau au pierdut bani

Cel putin 30% dintre investitorii care au venit in Romania au avut parte de o poveste nefericita. Isi doreau ceva clar iar uneori li s-au promis multe lucruri. Dar au ajuns sa fie pacaliti, pierzand nu doar profiturile, ci si capitalul investit. Aufost blocati intr-o investitie gresita.  Si-au pus increderea in niste consultanti care nu o meritau si au ajuns sa aiba probleme. Unii au gasit o solutie la problema lor, cu ajutorul unor consultanti mai seriosi. Altii au dat de probleme si mai mari si astazi nu fac decat sa astepte ca piata sa isi revina.

  • Evident, fiecare este raspunzator pentru actiunile sale.
  • Evident, multi investitori au pierdut bani pentru ca au incercat sa fie "destepti" sau au vrut sa ii pacaleasca pe ceilalti.
  • Evident, printre acestia veti putea gasi un numar important de persoane care au creat probleme si romanilor.

Ce isi doresc investitorii straini?

Dar daca ne dorim ca Romania sa se ridice din nou, avem nevoie ca investitori seriosi sa investeasca aici. Unii care vin cu un plan, il implementeaza facand investitii si asteapta sa obtina profituri. Profituri suficiente care sa le sustina decizia de a veni aici. Acestea persoane nu inteleg toate minciunile "dulci", amanarile si povestile inventate. Ei isi doresc :

  • Un cadru legal clar.
  • Documente si reguli ale jocului clare.
  • Persoane serioase cu care sa faca afaceri.
  • Proprietari, consultanti, arhitecti, avocati, contabili (etc) care sa isi respecte cuvantul dat.
  • Preturi bune si oportunitati. "daca trebuie sa cumpar scump, pot sa o fac si la mine in tara, nu am nevoie sa zbor pana aici" spun ei.
  • (Gresesc acestia cu ceva? Dumneavoastra ati calatori intr-o alta tara pentru a cumpara ceva mai scump decat in Romania?)

Nimeni nu forteaza pe nimeni sa isi vanda proprietatea la un pret redus. Dar daca acesta doreste sa vanda, ar trebui sa urmeze standardele de astazi ale pietei. Intre timp, de la toti ceilalti "factori" implicati intr-o tranzactie (incepand cu brokerii si consultantii imobiliari pana la ultima persoana implicata) se asteapta sa respecte investitorii mult mai mult decat au facut-o pana acum.

Are motivele lui sa fie suspicios, dovediti-i ca se inseala

Am stat de vorba cu multi dintre prietenii mei romani pe aceasta tema. Cu majoritatea dintre ei, de obicei ajungem la urmatoarea concluzie: ei se opresc la exemplul de comportament nepotrivit al unor "investitori" straini si in opinia lor acest lucru justifica faptul ca acel strain a ajuns sa aiba cine stie ce probleme. Dar adevarul este unul singur: ne asteptam ca acesti straini sa investesca banii LOR in Romania. Si nu invers.

Puteti intodeauna sa aveti o retinere fata de un strain, mai ales daca ati avut experiente neplacute in trecut. Dar dovediti-i ca nu are niciciun motiv pentru care sa va perceapa ca pe dusmanul lui. Aratati-i ca se inseala si ca dumneavoastra puteti fi colaboratorul lui serios, de incredere, indiferent de care este gradul dumneavoastra de implicare intr-o tranzactie. Veti fi mai apreciat decat va asteptati. Dar daca sunteti de parere ca dumneavoastra sunteti regele iar el trebuie sa va prezinte omagiile, jocul e ca si pierdut.

Clientul este Regele. Aceasta tara are nevoie de investitorii straini si asa cum acestia ar trebui sa respecte Romania, pe romani si regulile acestei societati, cer si ei la randul lor sa fie respectati. Este chiar atat de dificil?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

3 Comentarii

  1. Alex Avensis 09 Mar 2010
    Răspunde

    Din prisma mea toti investitorii vor profit cat mai mult si cat mai sigur. Insa tind sa cred ca macar investitorii din strainate au macar o tenta de moralitate

  2. Scippio 09 Mar 2010
    Răspunde

    Dear Ilias,

    I think you must make a distinction between investor and speculator.
    In my opinion an investor is the one who brings added value. For example a company that comes into Romania and builds from „green grass” a residential or commercial complex.
    While a speculator is for example a so called „investment vehicle” that comes into Romania and buys an real estate asset with the only ideea of reselling it after a short time at a higher price. There is no added value in this and the final effect will be an artificial increase of the final prices in a poor country like Romania. Although some will tell that this „investor” is injecting money into the market I ‘m telling you that the final effect for the end-user is nothing but higher prices.

    Many of these „investors” that came into Romania lately were pure speculators therefore why should we see them better than for example the „investment funds” that put under pressure the currency of a country, hurting the entire economy of that country only for their profits?

  3. Camelia M. 26 Sep 2011
    Răspunde

    Dear Ilias,

    You said:
    „Are motivele lui sa fie suspicios, dovediti-i ca se inseala… Aratati-i ca se inseala si ca dumneavoastra puteti fi colaboratorul lui serios, de incredere, indiferent de care este gradul dumneavoastra de implicare intr-o tranzactie. Veti fi mai apreciat decat va asteptati.”

    It depends very much on how we are able to do it, the possibilities we have at hand. We both know very clearly an example where someone’s trying to demonstrate that it can be a serious contributor did not work, turning into an excess of zeal. Also this example, has shown that it is sometimes better to let the investor or its advisers to discover you. Maybe sometimes it is better to let themselves to distinguish the seriousness of frivolity.

    Like I said … the line between seriousness and overzealous demonstration is very subtle. The situation that I’m talking about has showed me at least, that is not always necessary for us to take these steps. If the investor is interested to do it, surely he does it himself. After all, is still in its interest …

    Camelia

Ce părere aveţi?