Sfaturi privind achiziționarea unei locuințe noi: 5. Cine sunt toţi aceşti ”dezvoltatori” care vă vând „o casă super pentru un chilipir”?
Investiţia într-o casa nouă (unii o numesc și vilă ) este mult mai dificilă decât într-un apartament în oraş. Necesită implicare personală şi presupune rezolvarea multor probleme care la prima vedere par "uşoare". După primul "val " de investitori din acest sector (2000 -2004) şi al doilea (2005 – 2008), în 2010 vedem clar că piaţa se îndreaptă intr-o direcție nouă. Oamenii sunt mult mai atenţi şi "oportunităţile" sunt analizate în detaliu de toată lumea. În timp ce criza se adânceşte, auzim tot mai des "vorbindu-se" despre "super case la prețuri extrem de mici", în plus există o discuție foarte serioasă în ceea ce priveşte capacitatea unor oameni de a construii case la preţuri foarte foarte mici. Care este adevărul din spatele acestor vorbe?
Oamenii "inteligenti" care au reusit să construiască cu "aproape 0 costuri"
Prima dată când am auzit despre "ideea de bani ușori " a fost în 2006. Un coleg îmi explica cât de uşor se pot face bani. " Cumperi un teren în apropierea Bucureștiului, construiești două case la roșu " și vinzi la un preț dublu față de cât ai investit ". "Și nimeni nu va verifica calitatea construcției, proiectarea, racordarea corespunzătoare la utilități?" "Șefu eşti nebun, romantic si naiv. Oamenii vor să cumpere ieftin şi ieftin ar trebui să vindem, astăzi aproape toată lumea face acest lucru ".
Sute dacă nu cumva mii de "băieți deștepti" a făcut acest tip de afacere în toată țara. 80% au livrat case "la rosu" sau finisate foarte prost, fără a respecta regulile de bază pentru construirea locuințelor unde să poată stea oamenii în condiții decente. Totul trebuia sa fie construit repede, prețul materialelor folosite trebuia să fie foarte scăzut și forța de muncă folosită trebuia să fie una dintre cele mai ieftina şi control al calității 0 ca acestea să poată să fie vândute la cel mai mic preţ posibil. Oare căţi dintre aceștia i-au respectat pe utilizatorii finali ai acestor case? Nu mă întrebați deoarece răspunsul meu nu o să vă placă …
De ce majoritatea dintre aceste case nu sunt bune pentru dumneavoastră
Cu câteva luni în urmă, m-am implicat într-o "misiune", adică să ajut un prieten să-și cumpere o casă (puteți s-o numiți și "vila", este același lucru), în partea de nord a Bucureștiului, incepand cu zona Pipera până la Corbeanca. Cu un buget de la 80.000 până 200.000 euro. Am verificat aproximativ 70 de proprietăţi, 50 dintre ele au fost " la cheie". Potrivit spuselor, prietenul meu, acesta a găsit:
- Prea multe case urâte. Designul acestora a fost …
- Preţuri foarte ridicate. Prețul acestora nu reflecta o afacere corectă "bani versus valoarea acestora".
- Prea multă "tigănie" în construcţie. Stiți, toate acele greşeli făcute de muncitorii cărora pur și simplu nu le pasă, lăsând în urmă probleme ridicole care necesită prea mult timp, efort (şi bani) pentru a fi reparate.
- Materiale foarte ieftine.
- Finisaje interioare extrem de proaste. Compartimentarea neadecvată a spațiului, multe lucruri care "nu sunt posibil de înţeles de ce au fost făcute în felul acesta".
- Nu erau suficient de izolate.
- Foarte scumpe, având în vedere că acele case erau "cum ar fi trebuit să fie".
- Locații combinate cu tot felul de probleme. De la străzi înguste până la probleme cu electricitatea, etc.
- 90% dintre casele "la rosu" au fost construite atât de prost, având cărămizile distribuite inadecvat, incăt la un simplu cutremur acestea s-ar face țândări. Și-a pus întrebări serioase privind calitatea structurii pentru casele terminate în aceea zonă.
Excepții rare, care confirmă regula
A identificat doar 4 proprietăți bune (din aproximativ 70) care ar putea fi o opţiune pentru el. Aceste excepţii rare confirmă regula. În cazul acestora costul de construcţie, a fost mult mai mare decât în cazul celorlalte case, dezvoltatorul supraveghea îndeaproape fiecare etapă a construcţiei în plus îi păsa de rezultatul final, având fotografii în acest sens, etc.
Ce este de bază, este de obicei, descris ca fiind "avansat"
Sunt prea multi oameni care susțin că "Dacă doriţi să construiți o casă, prețul este de 300 – 350 Euro / mp". Dar se uită la tine ca la un extraterestru, atunci când le ceri:
- Calitate corespunzătoare a materialelor
- Finisaje interioare corespunzătoare,
- Instalaţii și izolație bună.
- Fără "tigănia" lăsată de muncitori (care sunt foarte buni când vor, dar 90% dintre ei, pur si simplu, nu le pasă şi preferă să lase vizibile unele greşeli ridicole doar ca să-și salveze încă 3 – 5 minute pentru o țigara în plus sau o bere)
- Şi toate celelale pe care o casă normala, civilizata ar trebui să le aibă incluse în pachetul "de bază" .
Ei numesc toate aceste "scumpe", "avansate", sau chiar … "de lux"! Acesta este modul în care aceștia ajung la concluzia că "dacă doriţi o construcţie simplă costul acesteia este de 300 – 350 euro / mp. Dacă doriţi ceva "de lux", costul poate urca până la 600 "(!) Printr-o simplă coincidenţă, mai mult de 50% din casele construite în acest interval de preţ (300 – 350 Euro / mp) se prezintă cu o listă mare de probleme chiar în timpul primilor cinci ani de după vânzarea acestora.
Credeţi sau nu, aceste case sunt o excepţie!
Puteţi crede că glumesc sau că încerc să promovez ceva din interes. Ei bine, vă înşelați! Eu am văzut mai multe case prefabricate (nu cele din lemn), care pot fi livrate la un preţ foarte scăzut (350 – 400 Euro / mp) şi au o calitate foarte bună a materialelor, finisajelor etc De ce este așa? Pentru ca sunt făcute într-o fabrică, şi toate costurile și sistemul de construcţie pot fi uşor de controlat.
Fiți sceptici când auziți despre preturi foarte mici …
Eu nu vă spun că este imposibil, dar cu siguranţă este dificil. Şi permiteţi-mi să am îndoielile mele privind norocul dumneavostră de a găsi un dezvoltator cinstit. Ori de câte ori ai auziți despre preţuri foarte scăzute, să fiți foarte sceptici şi să cereți ajutorul unui inginer sau arhitect, pentru a verifica totul legat de construcție.
Sfaturi importante pentru reîmprospătarea memoriei:
V-am explicat deja, căt de importantă este locația, utilitățile și accesul la proprietatea dumneavoastră. Mai multe despre acestea puteți citi aici.
Deasemenea m-am axat pe potenţialul de valoare adăugată pe care îl veți câştiga, investind în apropierea unei păduri, unui deal sau a unui lac. Reîmprospătați-vă memoria aici.
Nu uitaţi că un teren pentru o casă este o investiţie şi trebuie tratat ca atare. Verificati aici de ce.
Și nu în ultimul rând, în cazul în care decideți să cumpărați un teren în afara orașului există prea multe vorbe privind infrastructura publică majoră, facilitățile sportive și școli pentru copii dumneavostră. Verificați cum stau cu adevărat lucrurile aici.
În fiecare luni:
- Calitatea construcţiei: O … poveste "dureroasă" …
- "harta" Bucureştiului: Unde găsim ceva bun și pentru ce
- Putem considera un teren situat pe un teren agricol drept ''un teren în centrul naturii"?