Lumea se îndreaptă spre o dublă recesiune şi România este puternic influenţată. De ce? 5 memento-uri şi 5 semne că nu am văzut încă partea cea mai rea

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Cu șase luni în urmă, v-am reamintit de analiza mea privind economia mondială.  Menționam acolo  că „semnalele pozitive”, au fost false şi vă explicam de ce aştept ca lucrurile să fie mai rele decât anuntase marea majoritatea a oamenilor:
Vestea proasta pentru Economia Mondiala a zilei de ieri si analiza mea din 18.11.2009

5 semne că „nu am vazut încă partea cea mai rea ”

„Statele Unite ale Americii se îndreaptă spre o dublă recesiune
Acest lucru era de aşteptat. Când Obama a oprit pomparea de miliarde de dolari în consumul şi bunăstarea socială, economia ţării sale și-a arătat slăbiciunea. Acum, presedintele american încearcă să amâne partea cea mai gravă a crizei, din cauza alegerilor din noiembrie. Dar chiar şi în scenariul cel mai favorabil pentru el (să ascundă problema un pic mai mult), suntem aproape siguri că în 2011 cea mai mare economie a lumii va atinge cel mai jos nivel.

„China încetineşte”
În timp ce toate economiile mari sunt în pericol, sau să pun în aplicare măsurile de austeritate, era normal ca și China, să încetinească. Exportatorii se confruntă cu dificultăţi, bula din imobiliare este gata să izbucnească, plus multe alte probleme minore sau majore determină o incetinire a economiei chineze. Desigur PIB-ul ţării va rămâne pozitiv (şi încă foarte ridicat, aproximativ 6-8%), dar acest nou mediu de afaceri va forţa companiile chineze să importe mai puţin. Deci … vor exista probleme și pentru altcineva (inclusiv Japonia, care încă nu și-a revenit ).

„Anglia doar acum a intrat în probleme reale …”
Mervin King, guvernatoul Băncii Naţionale a Angliei, s-a exprimat clar: băncile engleze au nevoie de ani ca să-și revină şi până atunci economia se va confrunta cu mai multe provocări (din cauza lipsei de finanţare). Acesta este motivul pentru care Banca a înrăutăţit previziunile sale privind viitorul Angliei. Noul guvern a anunţat deja măsuri de austeritate, care par (după spusele analiştilor) doar primele dintr-o serie de măsuri deoarece deficitul tării este uriaș.

Germania, Franţa, Italia şi Spania au guverne instabile
În Germania, cancelarul Merkel se confruntă cu dificultăţi majore, iar următoarele luni sunt considerate critice pentru viitorul ei. În Franţa, oamenii sunt foarte nemulţumiţi de Sarkozy, care pare a fi implicat în unele scandaluri. Politica italiană poate fi comparată doar cu … o telenovelă iar Berlusconi are prea multe „dureri de cap”, iar în Spania, Zapatero a evitat căderea guvernului său, cu doar un singur vot (dacă nu mă însel). Principalele economii din Europa nu par prea stabile …

România este puternic influenţată …
Statul român împrumută bani la Euribor + o marja de 5%. Aceasta înseamnă că toate companiile locale ar trebui să înceapă de la Euribor + 6% şi, de obicei merg până la +8%, chiar +10% sau chiar mai mult. Ţara are nevoie de reforme serioase, în timp ce are probleme în acordul cu FMI – mulţi oameni vorbesc că ar fi necesar un nou acord de împrumut. În acelaşi timp fondurile europene nu sunt încă absorbite, investiţiile publice sunt extrem de puține şi evaziunea fiscală este ridicată

Când marile economii ale se află în dificultate, România nu poate aştepta nici un ajutor serios din străinătate.

Momentul deciziilor importante se apropie. Mai repede decât preconizează mulți oameni

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

  1. north of 60 13 Aug 2010
    Răspunde

    Lucrurile au inceput din nou sa se agraveze la nivel global si am intrat in zona denumita aici „the bumpy plateau” (podisul accidentat). Urcam lent o panta (crestere economica) dupa care o luam brusc la vale (recesiune economica). Iarasi urcam putin si din nou o luam la vale. Intervalele dintre maxim si minim vor fi tot mai scurte dar problema este alta. Curba acestui platou este una descendenta. Chiar daca urcam din cand in cand, per total suntem in delin adica cu un minus tot mai mare (de aici se acumuleaza datoria externa a statelor). Criza globala nu a fost declansata de boom-ul imobiliar din USA cum se crede. A fost declansata de pretul exorbitant al petrolului din 2008 (145 $ barilul). Multe tari nu si-au mai permis sa cumpere petrol. De acolo a pornit criza, bancile au fost nevoite sa compenseze iar crash-ul imobiliar a fost un efect secundar.
    Nu, lucrurile nu vor intra pe fagas normal, nu atata vreme cat vom continua sa mergem in directia asta. Vor apare crize tot mai dese, tot mai multe state vor intra in incapacitate de plata (Grecia a fost primul exemplu) pentru ca nu-si vor mai permite sa cumpere resurse naturale. Vor fi pur si simplu prea scumpe.
    Intrebare: cum vedeti Romania in primavara anului 2011?

Ce părere aveţi?