2011 va fi mai dificil decat 2012(cu exceptia faptului ca….)

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

(partea 1)

Saptamana trecuta v-am descris argumentele principale ale optimistilor si ale pesimistilor pentru 2011. Puteti gasi opiniile acestora aici si aici. Intre acestia vom gasi o multime de oameni care considera ca suntem de fapt, la „ineputul sfarsitului” crizei, in vreme ce o multime de alti oameni considera ca suntem doar „la sfarsitul inceputului”.

Eu sunt „mai putin pesimist”, mai mult „sceptic” dar nu chiar optimist pentru 2011
Opinia mea personala pentru 2011 nu este foarte deslusita. Am primit o multime de semne contradictorii, amestecate cu interese politice si dorinte personale, ganduri si credinte. Am incercat din rasputeri sa vad lucrurile pe cat de obiectiv posibil, evitand orice fel de sentimente, dar, de asemenea, adaugand toti factorii posibili.

Acesta este motivul pentru care ma consider „mai putin pesimist”pentru acest an. Vad unele (putine) semne pozitive care incalca „ fundalul intunecat” ale ultimilor 2 ani, dar sunt de asemenea si foarte „sceptic”. Prea multe lucruri depind de prea multi factori si parametrii instabili. Sa incercam sa analizam toate acestea mai detaliat…

2011: Inca un an foarte dificil pentru majoritatea oamenilor, probabil cel mai dificil dintre toti
Acest an este cu siguranta cel mai dificil dintre toti. Economia a continuat declinul pe durata lui 2010 si orice imbunatatire in acest an va fi mica, daca nu nesemnificativa. Exista deja prea multi oameni care si-au vazut deja viata deteriorandu-se in ultimii 2 ani. Acum criza ii va „urmari” chiar si pe aceia care au supravietuit pana in prezent. Nu ii va „cuprinde” pe toti, dar provocarea este clara si este in fata noastra. Trebuie sa trecem cel mai dificil an dintre toti, avand cel putin rezerve (comparativ cu trecutul).

Acest lucru este ceva ce va afecta mai ales clasa de jos si de mijloc a acestei tarii. Vor exista de asemenea si o multime de „asa-zisi bogati” care isi vor pierde statutul deopotriva, dar in general orice persoana cu bani si minimum de creier are mai multe solutii sa se protejeze pe sine insusi fata de  cineva fara bani.

2012: Alegerile urmeaza, banii sunt necesari = Psihologia TREBUIE  sa se imbunatatesca
Imi pare rau daca par a fi cinic, dar acesta este adevarul pe care il stim cu totii. Pe parcursul anului 2012 avem doua scrutine diferite: Cele pentru municipalitate si prefectura si cele parlamentare. Cu oamneni care sunt mai dezinteresati ca niciodata, care este cea mai simpla solutie pentru un politician sa raspandeasca acest mesaj? Sa cheltuie chiar si mai multi bani, pentru a incerca sa ajunga la toti aceia care nu au raspuns modurilor de abordare „traditionale”.

Experienta ultimilor ani ne-a invatat ceva: Aceste alegeri vor fi foarte urate, din nefericire. Oamenii vor lupta folosing toate mijloacele, folosing bugete uriase, spunanad orice este posibil pentru a castiga. Exceptiile vor confirma pur si simlu aceasta realitate. Dar de ce au nevoie politicienii pentru a se concentra pe propriile lupte? B A N I…(nu ai lor, suporterii lor ar trebui sa contribuie).

Acum, sa gandim cu totii cu atentie. Cum poti merge la sponsorii si sustinatorii tai politici, cand psihologia acestei economii este inca foarte negativa? Cum poti cere bani de la oameni care incearca din greu sa evite falimentul? De ce ai nevoie? Semne pozitive, o psihologie mai buna, sperante pentru viitoare profituri. Si cum creezi asta?

Ma astept ca pe parcursul ultimului semestru al acestui an si pe de-a lungul  lui 2012 vom incepe sa auzim mai multe „vesti bune”. In ciuda faptului ca aceste stiri nu vor influenta (inca) viata noastra zilnica, va exista o incercare majora de a „re – inspira” dorinta maselor, de la cei mai mici la cei mai mari antreprenori si oameni de afaceri. In acest fel vor fi convinsi sa contribuie la uriasele bugete de publicitate a anului viitor.

Rezultat: Lucrurile vor arata mai bine la sfarsitul anului, decat la inceput.

„Cum poate fi transformat acest lucru in ceva mai concret „
Lucrurile vor incepe sa se imbunatatesca in jurul sfarsitului de an, dar acest lucru nu este suficient pentru oameni sa iasa din problemele lor curente. Asa cum tara nu a facut niciun fel de  reforme serioase si inca duce in viitor problemele trecututui, principalii 4 factori care pot transforma „psihologia buna” in ceva efectiv pentru toata lumea sunt:

  • Absorbtia Subventiilor Europene. Daca politicienii decid sa opreasca dezbaterea acestora pentru o vreme, am putea vedea nivelul de absorbtie marcat. Acest lucru va aduce o crestere reala a tarii, in special in cazul in care banii vor fi investiti in proiecte care pot insasi genera mai multi bani. (Fiecare Euro investit intr-o fabrica noua, de exemplu, genereaza inca 2-10 Euro pe an, pentru decenii intregi).
  • O „miscare serioasa” in sectorul bancar. Aceasta va insemna mai multe executari silite? Sau mai multe credite, cu rate ale dobanzii accesibile? Sau finantarea societatilor sanatoase? Tu alegi varianta. Dar, daca bancile din Romania isi cresc activitatea in acest an, chiar si cu 10%, impactul in economia reala va fi multiplicat, dupa 2 ani „seci”.
  • Europa iese din criza. Aceasta este cea mai importanta speranta pentru Romania. Daca Europa iese din criza, curand urmeaza sa fie trasa si Romania. Asadar daca Europa iese din criza in cursul anului 2011, Romania va urma pe parcursul lui 2012 si artificiala „psihologie buna” va fi transformata in ceva concret.
  • Dl Isarescu sa-si mentina pozitia. Nu cred ca Romania poate iesi din criza fara implicarea domniei sale si mentinerea posturii de „sofer”.

Dar ce se intampla daca…

„Dar ce se intampla daca Europa nu iese din criza, sau Subventiile Europene nu vor fi absorbite sau bancile raman inactive?” multi dintre voi vor cere… Eu v-as ruga politicos sa imi permiteti sa nu raspund. Doar sa spunem ca lucrurile „nu vor fi foarte pozitive”.

Maine:

Care sunt asteptarile mele de la piata imobiliara din Romania pe parcursul anului 2011


FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?