Nu vă mai jucați cu investitorii! Nu există nici un motiv ca prețurile apartamentelor să crească din cauza programului „Prima Casa III”

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Buna ziua si o saptamana frumoasa tuturor!

Saptamana trecuta am ascultat stirile cu privire la "Prima Casa III" si am aflat faptul ca fondurile sale sunt aproape terminate. S-a anuntat ca numarul zilnic de cereri a crescut de la 40 la 70 – 80 si ca suma disponibila este de 200 de milioane de euro si se va termina in saptamanile urmatoare.

Ceea ce este interesant este faptul cu aceasta veste este combinata cu "analizele unor experti", care pretind ca "acest fapt va ridica preturile apartamentelor". Nimic mai fals!

Unii oameni continua sa incerce sa se joace cu investitorii!

Eu personal nu am nici o problema, cu nivelul preturilor. Ele pot creste sau scadea, atata timp cat aceasta schimbare va fi rezultatul cererii si ofertei. Am analizat acest mecanism, de multe ori pana acum.

Am observat ca exista o multime de oameni care continua sa ignore acest mecanism. Ei par a fi intotdeauna gata sa se joace cu investitorii. Atunci cand nu exista nici un interes pentru proprietati, ei incearca sa blocheze evolutia preturilor, practic blocandu-se pe ei si ducand la inghetarea pietei. Si cand investitorii apar din nou, ei incearca imediat sa creeze un mediu propice pentru ca preturile sa creasca, si astfel "cursa" sa inceapa.

 Cine sunt investitorii de la "Prima Casa"? Ei sunt investitorii carora ar trebui sa le acordam o atentie speciala

Ar trebui sa respectam toti investitorii, acest lucru este evident! Ei au adus bani in economie si au pus in miscare intregul sistem. Dar exista o categorie de investitori carora ar trebui sa li se acorde o atentie speciala. Eu vorbesc despre investitorii de la "Prima Casa". Cine sunt ei?

 • Ei sunt tineri,
 • De obicei, aceasta este prima lor investitie,
 • Ei nu sunt foarte familiarizati cu "mecanismele" de Real Estate, pentru ca au de obicei alte profesii,
 • Ei sunt "utilizatorii finali", de proprietate. Aceasta este o diferenta uriasa fata de un investitor care cumpara o proprietate in alte scopuri decat pentru a locui in ea, Ei sunt gata sa faca unele compromisuri / sacrificii, in scopul de a gasi ceea ce cauta sau ceea ce isi pot permite.

Gestul tinerilor care doresc sa-si inceapa viata lor, investind intr-o proprietate face parte din ceea ce eu numesc "viitorul sanatos al acestei tari". Noi putem sa impiedicam incercarea lor, pur si simplu putem sa “rupem genunchii tarii” pentru anii care vor veni.

Sfarsitul pentru "Prima Casa" nu inseamna "sfarsitul lumii".

Am vazut ca unii oameni incearca sa-si convinga investitorii sa se grabeasca sa  cumpere "orice proprietate", pentru a se incadra in timpul pentru "Prima Casa". Dar de ce?

 • "Prima Casa" va fi din nou anul viitor, daca nu urmeaza sa fie extins programul chiar in acest an,
 • Multe banci pregatesc programe similare, in scopul de a absorbi cererea de credite pentru locuinte.

Acest lucru nu este "sfarsitul lumii". Si niciodata nu ar trebui sa se faca investitii in proprietati , in graba.

Preturile au nici un motiv sa creasca din cauza programului "Prima Casa".

In ultima vreme am auzit o multime de povesti si "analize" cu privire la aceasta problema. Asa ca haideti sa punem lucrurile in ordine …

     "Preturile cresc pe masura ce mii de oamenii alearga sa cumpere proprietati prin programul “Prima Casa”. Este gresit. Exista mii de persoane care sunt interesate, dar, doar o mica parte din ele pot incheia o tranzactie cu adevarat.  

 •   "Preturile cresc, deoarece programul “Prima Casa” se va termina in curand si oamenii doresc sa beneficieze de acest prgram. Nu cred asta. In cazul in care acest lucru este corect, atunci inseamna ca din momentul in care programul "Prima Casa" se incheie, preturile se vor prabusi. (Ah, imi pare rau, am uitat, mecanismul de piata ar trebui sa functioneze numai in sus …)

Programul "Prima Casa", ne arata contrariul: Cererea este slaba fara ajutorul statului. In loc sa ne mintim unii pe altii, incercand sa inventam argumente in scopul de a pacali potentialii investitori (si bloca piata pentru mai mult timp), de ce sa nu incercam sa fim sinceri?

Cererea in Romania este inca slaba. Fara "Prima Casa", preturile ar fi  la  jumatate fata de cele din prezent.

Deci, "Prima Casa", sustine pur si simplu existenta pietei si un nivel al preturilor, care permite proprietarilor sa ajunga la un pret semnificativ, si sa ajute  cumparatorii sa poata plati.

Aceasta este opinia mea si, pentru moment nu am auzit argumente solide care sa justifice contrariul. Care este abordarea Dumneavoastra?

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

1 Comentariu

 1. Dan 21 Jul 2011
  Răspunde

  Eu vad programul "Prima Casa" (toate episoadele) ca o masura de politica macroeconomica. Prabusirea completa a pietei imobiliare in 2009-2010 ar fi insemnat blocarea pe termen nedeterminat a oricaror investitii imobiliare, ar fi creat o problema de incredere pentru sistemul bancar si ar fi generat o reactie in lant incluzand inchideri de firme, somaj, explozia cursului leu-euro, fuga completa a capitalului peste granita si posibil si falimente bancare – cu potential inclusiv de a impinge statul roman catre incetarea de plati. Ce mai, reeditarea anilor 1997-1999….

Ce părere aveţi?