Care este “atmosfera” în Europa în ceea ce privește investițiile imobiliare în România?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Septembrie este pe cale să „își ia la revedere” și ne apropiem de luna octombrie. Asta pentru mine (deja de mulți ani) înseamnă „EXPO REAL”. Imediat după terminarea faimosului „Oktober Fest”, își va deschide porțile unul dintre cele mai importante târguri de imobiliare din Europa. Puteți afla mai multe despre acest eveniment aici

Ținând cont de faptul că particip la acest târg de foarte mulți ani, pot face o comparație a situației de la an la an. Și diferența a fost vizibilă în trecut: de la sute de investitori interesați pe care i-am întâlnit în 2007, cifra a scăzut la 30 în 2008 și la … 5 în 2009 (!). 2010 a fost un an mai bun, dar nu cu mult.

Un semn clar al direcției de piață în iarna următoare

Eu folosesc EXPO REAL și MIPIM (eveniment din martie) ca instrumente de evaluare a atmosferei din Europa și lume în ceea ce privește investițiile imobiliare din România. EXPO REAL anunță începutul de sezon de după sărbători și de obicei ne ajută să vedem viitorul piețelor din Europa, inclusiv a celei din România. Și în acest an aștept să primesc un semn clar legat de direcția segmentului, ținând cont de faptul  că economia globală se îndreaptă spre o nouă recesiune și există foarte multe semne de întrebare pentru perioada următoare.

Este de precizat că EXPO REAL este un târg axat, în principal, pe segmentul imobiliar comercial. Există mai multe posibilități de a găsi investitori interesați de acest sector (decât pentru sectorul rezidențial, spre exemplu). Vom afla mai multe despre abordarea lor actulă pe piață și cât de mult i-a influențat criza mondială. (Îmi amintesc și acum anul 2008 când bursele se prăbușeau în timpul târgului și moralul participanților era la pământ …)

Ce s-a întâmplat la MIPIM

În martie am fost la Cannes, la MIPIM, conferința imobiliară nr.1 din lume. Acest eveniment este trend setter și, la momentul respectiv, v-am descris în linii mari situația și așteptările legate de România. În plus am postat întrebarea la care mi-a raspuns faimosu economist, Dl. Nouriel Roubini, și predicțiile sale favorabile legate de România.

Dacă vreți să vă amintiți ce s-a întâmplat la MIPIM, click aici:

Nouriel Roubini despre România 1

Nouriel Roubini despre România 2

MIPIM buzz, cu 10 povești despre diferite piețe din lume 1

MIPIM buzz, cu 10 povești despre diferite piețe din lume 2

5 experiențe legate de România și proprietățile sale

Încă un an, promovând România

Până acum, impresia mea este că interesul pentru investiții în România a crescut față de trecut, însă investitorii nu se avântă și se vor finaliza foarte puține tranzacții comparativ cu numărul discuțiilor. Așa va sta situația și în iarnă?

Vă voi spune săptămâna viitoare. Voi fi la EXPO REAL împreună cu doi dintre colegii mei, promovând România și în acest an. Și, bineînțeles, vă voi ține la curent cu tot ce se va întâmpla acolo și cu orice informație care poate fi importantă pentru voi. Pe curând!

Mâine, vineri – 30.09.2011: Clientul trebuie respectat, chiar dacă e rrom …

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ce părere aveţi?