5 răni majore ale Greciei (despre care jurnaliștii nu vorbesc în general)

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Grecia nu a fost salvată de al doilea „pachet de salvare”, ce însumează 130 miliarde de Euro. Cea mai veche civilizație din Europa, pur și simplu, a mai câștigat timp.

Nu sunt singurul care critică grecii pentru greșelile ce au dus la criza țării. Sunt sigur că de-a lungul timpului ați citit diferite analize despre Grecia și problemele sale financiare. În acest articol, însă, abordarea mea va fi ușor diferită, în încercarea de a identifica 5 probleme, răni majore precum le numesc eu, care deși duc la cheltuieli de miliarde de Euro din bugetul elen, nu sunt discutate foarte des și străinii nu sunt informați de existența lor.

1. Singura țară europeană ale cărei granițe sunt amenințate

În ochii cetățenilor greci și diplomației, Grecia este singurul stat membru al Uniunii Europene al cărui teritoriu este amenințat. Turcia este considerată o amenințare clară pentru Grecia. De fapt, atât în 1987 și 1996, cele două țări au fost aproape de un război (deși Grecia era deja stat membru al Uniunii Europene și NATO).

Probabil că sunteți la curent cu problemele vechi dintre Grecia și Turcia. Însă mai există două țări pe care Grecia le consideră amenințări:

·         Mii de Albanezi susțin că Nordul Greciei ar trebui să devină parte din „Marea Națiune Albaneză”

·         Republica Macedonia susține pe toate canalele disponibile că Nordul Greciei (regiunea numită Macedonia) nu a fost câștigată încă „de la greci”.

 

Nu contează dacă argumentele de mai sus sunt reale sau corecte. Ce contează este că acești factori rezultă în costuri și fonduri disproporționat de mari pentru îmbunătățirea apărării Greciei.

2. Grecia: Una dintre cele mai bine înarmate țări din lume

Amenințările enunțate mai sus, fie ele reale sau imaginare, au determinat Grecia să devină una dintre cele mai bine înarmate țări din lume. Zeci de miliarde de Euro s-au cheltuit (nu investit) pe parcursul ultimilor 35 de ani. O comparație a bugetului de apărare vs. PIB arată că armata elenă cheltuie mai mult decât Germania și Franța combinat (!).

Mai mult, modalitatea în care acești bani au fost cheltuiți nu este transparent și mulți dintre factorii de decizie au fost implicați în scandaluri legate de „valoarea” relativă și necesitatea actuală a echipamentului militar scump cumpărat. (Este, totuși, de notat că unele dintre țările care dau vina pe Grecia pentru problemele sale fiscale sunt aceleași care au încurajat autoritățile elene să le cumpere armele).

3. Intercepțiile aeriene dintre Grecia și Turcia costă între 200-300 milioane $ (de 38 de ani)

Un număr de tratate internaționale au stabilit regulile de bază ale aviației printre care și FIR (Flight Information Region) pentru toate țările (Chicago, 1944; Paris, 1952; Geneva, 1958). În urma acestor acorduri, Grecia are un acord internațional FIR pe teritoriul său, și avioanele care intră în spațiul aerian al Greciei trebuie să ceară un permis de la Atena.

Cetățenii eleni (informați de media din Grecia) consideră că forțele aeriene militare turcești încalcă acest acord, refuzând să recunoască autoritatea Greciei. Probabil că pentru turci povestea stă exact la fel, doar că părțile inculpate sunt inversate. Indiferent de adevăr, avioanele militare turcești intră în spațiul aerian elen fără permisiune și sunt interceptate de avioane grecești.

Din punct de vedere economic, asta rezultă în cheltuieli de 200-300 milioane $ pentru combustibil, echipament etc. în fiecare an, din 1974. (Aici aș vrea să amintesc costurile mari ale Greciei pentru a-și proteja granițele de o amenințare reală sau imaginară din partea Turciei).

4. De ce Uniunea Europeană nu consideră granițele Greciei la fel de importante precum cele ale Europei și nu asistă/contribuie la protejarea lor?

Există o întrebare pe care o au toți grecii: „De ce Uniunea Europeană nu asistă/ajută/contribuie la soluționarea acestei probleme și permite ca țara să cheltuie miliarde de Euro pe armată în fiecare an?”

Granițele Greciei ar trebui tratate precum cele ale Europei de Est. După Al Doilea Război Mondial, lumea a garantat granițele Germaniei ceea ce i-a permis să economisească bani pe care i-a investit în economie. De ce este atât de dificil pentru Uniunea Europeană să facă același lucru pentru Grecia acum, mai ales dacă știu că este o amenințare imaginară și nu una reală?

5. Grecia: punctul de intrare a imigranților ilegali în Europa. În timp ce Europa se face că nu vede…

Milioane de Asiatici încearcă să intre în Europa prin Grecia, via Turcia în căutarea unui viitor mai bun. Grecia este forțată să plătească sute de milioane în fiecare an pentru a proteja granițele europene și pentru a preveni intrarea imigranților ilegali. Însă, în pofida eforturilor poliției de frontieră elenă și „Frontex-ului” european care ajută (cu un număr insuficient de oameni), există zeci de mii de imigranți care reușesc să intre în fiecare an.

Pe lângă eforturile poliției, regulile europene spun că imigranții ilegali prinși în UE (ex: Germania sau Danemarca) trebuie să fie deportați în pima țară europeană în care aceștia au intrat pentru ca apoi, de acolo, să fie repatriați în țara de origine: Puteți ghici că Grecia este prima pe listă. Pe lângă tragedia umanitară, există și un proces de administrare scump, caracterizat de întârzieri, ceea ce duce la alte costuri mari pentru Grecia care trebuie să se conformeze cu angajamentul asumat. În plus această situație creează diferite probleme sociale și economice, care au multiple implicații pentru economia locală.

Per ansamblu, Grecia se confruntă cu multe probleme „unice” care blochează efortul țării de a atinge stabilitatea economică. Cele cinci „răni” menționate mai sus sunt doar o mică parte a problemelor cu impact foarte mare. Se poate observa că toate pot fi rezolvate cu ușurință, dacă aliații Greciei dau dovadă de adevărată solidarietate. Întrebarea rămâne însă: O vor face? 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

15 Comentarii

 1. Babu 01 Mar 2012
  Răspunde

  Un comentariu pur subiectiv!
  Fiecare tara, fiecare om are o suma de probleme pe care numai ei le stiu…
  Cand te crezi buricul pamantului, ai impresia ca problemele tale sunt cele mai grave, cele mai cele …etc.!

 2. Tin_Tin 01 Mar 2012
  Răspunde

  Exceptionalismul grec loveste din nou…
  1.Singura tara europeana ale carei granite sunt amenintate: este ca si cum ai incerca sa-i explici unui paranoic ca amenintarea perceputa nu-i de fapt reala.
  Albania si Macedonia nu au bani nici cat sa-i calce autobuzul, cred ca au fost adaugate pe lista pentru efect.
  Turcia este singurul inamic cert al Greciei (care are si mijloacele necesare) dar la modul real nici macar ei nu au amenintat partea continentala a Greciei.
  Se poate accepta o nevoie de protejare a spatiului aerian si maritim dar de aici pana la a ajunge unul dintre cei mai mari importatori de arme din Europa, e cale lunga.
  Ce sa mai zica sarbii, conform logicii de mai sus ei ar fi trebuit sa fie lejer pe primul loc.
  2.Grecia: Una dintre cele mai bine înarmate țări din lume: din nou Grecia nu e singura, aceeasi producatori care au incurajat-o sa cumpere ii incurajeaza si pe altii, la fel de puternic dar ceilalti stau in banca lor si nu cumpara daca nu isi permit.
  As zice ca in cazul Greciei rolul major nu a fost perceptia pericolului cat obisnuinta de a cumpara usor, pe credit.
  3. Intercepțiile aeriene dintre Grecia și Turcia costă între 200-300 milioane $ (de 38 de ani): si pe ei ii costa cam tot atat. Pe de alta parte suma asta include (cred) si o parte care s-ar cheltui indiferent de prezenta Turciei, pana la urma patrularea intr-un spatiu atat de intins are si niste costuri.
  4. De ce Uniunea Europeană nu consideră granițele Greciei la fel de importante precum cele ale Europei și nu asistă/contribuie la protejarea lor? Nu cred ca spre exemplu Spania sau Italia sau Danemarca sunt asistate in vreun fel. In cazul Germaniei de dupa razboi, protejarea ei a insemnat de fapt ocupatia militara a aliatilor, nu stiu daca grecii isi doresc sa aiba parte de acelasi program.
  5. Grecia: punctul de intrare a imigranților ilegali în Europa. În timp ce Europa se face că nu vede… Deci politia greaca este ineficienta in oprirea migrantilor si chestia asta trebuie rezolvata de UE? Daca Grecia ar fi un model de eficienta in toate celelalte domenii, am putea accepta ca problema depaseste de fapt resursele Greciei si nu este un caz de incompetenta.

 3. vasile ciorap 01 Mar 2012
  Răspunde

  In privinta problemelor cu Turcia e ok. Dar afirmatiile privind Macedoonia si Albania necesita analiza. Nu ar trebui uitat ca in Grecia exista minoritati iar statul grec NU recunoaste minoritatile! Ori acest lucru este o sursa de tensiune! Pe de alta parte privind cheltuielile militare care este raportul intre acestea si cheltuielile facute pe consum? Banca nationala a Greciei a afirmat ca exista depozite in bancile grecesti in jur de 180 miliarde euro asta la o populatie de 8 mil. oameni adica 22 500 euro de om! Ce procent reprezinta aceste depozite din datoria Greciei? Are Grecia armata echipata de, sa zicem 100 miliarde euro? Ar fi bine dar ma indoiesc.

 4. Mihaela Jackson 01 Mar 2012
  Răspunde

  Asa este, in Grecia sunt zone ca teritoriile palestiniene din Israel, este interzis sa intri, drumurile sunt pazite de armata. In zonele respective locuiesc "dusmanii", adica sunt sate de turci sau albanezi. Istoria Grecie este plina de razboaie, grecii insisi sunt invadatori (dorienii) care au cucerit Elada de la locuitorii ei originari.
  Numai ca economiei nu-i pasa de aceste chestii. Economia Greciei moare, ca un bolnava de cancer.

 5. Cristian 01 Mar 2012
  Răspunde

  Interesant, nu stiam aceste lucruri care pot schimba o anumita perceptie despre problemele Greciei.

 6. nistor 01 Mar 2012
  Răspunde

  Sint Roman ,dar am trait in Atena o mare parte din viata mea,pot sa te anunt ca ai perfecta dreptate in tot ce ai scris ,cunosc foarte bine situatia si sper din suflet ca Grecia sa treaca peste acest pericol (falimentul ).In momente  de criza si situatii dificile se vad si se creeaza caracterele adevarate . Cred ca europa va lua hotarirea cea corecta si vom esi cu toti mai uniti mai puternici si mai intelepti . 
   

 7. Ioan Vlahos 02 Mar 2012
  Răspunde

  "albanezii" de care se face vorbire sunt aromanii din sudul Albaniei si nordul Greciei, peste 1 milion. O sursa de risipire a banului public grecesc, de care probabil putini greci stiu (altfel ar fi scris si autorul ilie papageorge), sunt zecile de mii de pensii de 370 euro/luna platite de statul grec aromanilor albanezi pt a se declara "greci " sau "vlaho-eleni" ! O forma de mita pentru a cumpara noi etnici cu care sa te protejezi de propria paranoia. Pindul nici in antichitate nu era considerat grecesc! Grecia "amenintata" e isterica si fascistoida cand e vorba de alte etnii, nu recunoaste minoritatile etnice si grecii sunt precum criminalii de razboi sarbi in Timoc, sustin ca "vlahii" sunt doar niste "greci de limba latina", asa cum extremistii sarbi sustin ca "vlahii" sunt niste "sarbi care vorbesc romaneste". Nu e de mirare ca Turcia, Albania sau Bulgaria nu au nici un fel de simpatie pt Grecia, nici Romania nu are. Eu am respect pt grecii antici, legatura lor cu grecii actuali fiind doar una lingvistica, nu una de genotip sau fenotip (vezi "cetele blonde de ahei" si "roscatul agamemnos" din Homer). Cei antici scoteau genii pe banda rulanta, cei de azi se ocupa de falimente nationale si evaziune fiscala, in pauza dintre represiunile si asimilarile fortate ale vlahilor, aromanilor, turcilor sau albanezilor.

 8. ecou 02 Mar 2012
  Răspunde

  Pana la urma Grecia se confrunta cu problemele care au dus si la destramarea URSS: o obsesie militarista care secatuieste  de resurse o tara care are nevoie de investitii in dezvoltare. Din nefericire realitatea nu este in favoarea Greciei in acest moment. Ciprul este un punct vulnerabil si o sursa de tensiuni majore. Incurajarea fatisa a politicii anti Turcia din Cipru contamineaza relatiile greco-turce, politica cel putin dubioasa in conditiile in care daca te uiti pe harta Turcia e la o aruncatura de bat de Cipru iar Grecia e…. departe. Grecia a ratat oportunitatea de a forta politic mana Turciei in perioada in care aceasta avea aspiratii spre Europa. A preferat varianta fortei brute, mult mai costisitoare dar probabil mult mai benefica pentru epoletii unor militari de cariera. Acum e prea tarziu pentru ca Turcia tinde sa se integreze in zona islamica (miscarea laica pierde teren ca si armata turca pastratoare a valorilor lui Ataturk) iar Grecia are o grava problema de credibilitate in UE.
  Tensiunile din zona Albaniei si Macedoniei sunt cauzate tocmai de situatia economica precara a Greciei, ba mai mult, Grecia se implica in conflicte diplomatice dubioase cum ar fi cazul Macedoniei in care mi se pare exagerata reactia Atenei legata de denumirea Macedoniei. Mai ales ca aceste tari nu sunt izolate si cel putin in problema Macedoniei sigur aceasta are sustinatori in zona occidentala a Europei
  Grecia este, desi nu se recunoaste oficial, sub ocupatie straina. Nu a unei natiuni in mod special ci a celor care o cumpara bucata cu bucata in perioada asta cand se cauta cu disperare resurse financiare. Pretentiile asupra unor insule sunt doar varful icebergului, insa mai grave sunt problemele leata de santierele navale samd. Deci problema suveranitatii cand tu iti vinzi tara pe bucatele mi se pare in acest moment comparabila cu problema violului pentru o prostituata:teoretic corecta, practic fara justificare.
  Ce se mai poate face? Nu stiu, dar sentimentul e ca pompieristic nu se mai poate merge

 9. Dica 02 Mar 2012
  Răspunde

  Scuzati-ma, dar Grecia nu este membra NATO? Cine sa-i mai garanteze granitele? Deasemenea, imi amintesc ca au avut si baze americane si au demonstrat la fel de pasnic ca acum sa scape de ele, desi primisera ajutor american prin planul Marshall, in timp ce alte tari ca Romania au avut doar de platit despagubiri de razboi. Nu credeti ca acele baze le "ieftineau" apararea? Sau se prefera "contractele" care se cam stie cum se fac. Despre minoritati precum cuto-vlahii nu mai pomenesc, c-au facut-o altii mai sus. Desigur ellenismul si olimpiadele costa si ele. Altfel, sunteti un popor simpatic si perioada cand am avut un manager grec cu pauzele si nap-ul de rigoare e una din cele mai placute din viata mea..

 10. Ilias Papageorgiadis 02 Mar 2012
  Răspunde

  Dragi prieteni ce ați contribuit cu comentariile voastre la acest subiect,
  Chiar dacă nu sunt de acord cu majoritatea comentariilor, vă mulțumesc tuturor pentru ideile pe care le-ați împărtășit pe blogul meu! Istoria a fost unul dintre materiile mele preferate încă de mic și de aceea mă pricep destul de bine. Am zeci de argumente pentru a răspunde tuturor însă mi-am propus ca blogul meu să nu fie despre politica grecească sau politică în general. Încerc numai prin articolele mele să explic cititorilor mei (cărora le mulțumesc pe această cale că îmi vizitează blogul și participă cu comentarii) unele probleme ascunse cu care se confruntă Grecia și care nu prea sunt cunoscute publicului larg, probleme ce cauzează problemele financiare ale Greciei în prezent.
  Respect opiniile tuturor pe această temă însă inacuratețile exprimate nu fac bine unei bune informări a publicului. Aici în România, în cadrul discuțiilor pe teme istorice am auzit foarte multe abordări ce țin mai mult de latura sentimentală și care se bazează mai mult pe "Am auzit că…". Dacă răspunzi cu argumente concrete, oamenii în general se supără (precum un bine cunoscut om de afaceri român care a insistat fără niciun argument că Alexandru cel Mare era… vlah).
  Celor care doresc să comunice cu mine și să afle argumentele mele, voi fi fericit să răspund întrebărilor voastre în mod privat.
  Cu stimă,
  Ilias Papageorgiadis

 11. ecou 02 Mar 2012
  Răspunde

  Domnule Ilias,
  Romanii au o vorba: nu poti face omleta fara sa spargi niste oua.Asa si cu subiectele legate de Grecia: nu poti discuta despre ele fara sa discuti despre politica, istorie, economie
  Deci orice parere mi se pare ca, atata timp cat este dezbatuta pe un ton decent si coerent, nu poate fi decat constructiva. Din nefericire sursele noastre de informatie sunt limitate: istorie (aia scrisa de invingatori si persoane care au interese in a interpreta faptele din trecut in diferite forme), mass-media (care in goana dupa scandal va cauta doar spectaculosul si va deforma realitatea in aceasta directie), propriile experiente (limitate la mediul in care traim si deci nu foarte relevante), povestile altora (si ele subiective si limitate).
  Comparat cu ce istorie am invatat eu la scoala, lucrarile domnului Djuvara ar parea adevarate blasfemii. Si totusi sunt probabil mai bine documentate decat multe povesti care apar in cartile de istorie. Sunt corecte? Nu stiu. Insa stiu ca arata clar cum aceleasi fapte pot fi interpretate in foarte multe feluri.
  Nu beneficiez de un blog care sa se poata lauda cu macar 1% din cititorii dumneavoastra. Insa pretentia mea unica fata de orice cititor/comentator al unui blog este sa poata dialoga fara a jigni. Pana la urma orice blog permite moderarea comentariilor si sunt convins ca un mesaj de genul "comentariu refuzat pe motiv de exprimare inadecvata" ar fi rezonabil.
  In concluzie, daca piata imobiliara imi este un subiect care in secunda asta nu ma mai intereseaza decat ca si cancan, sa stiti ca istoria, faptele, interpretarile ar fi unul din motivele pentru care sigur v-as citi in continuare. Cel putin cat timp nu veti poza in detinatorul adevarului suprem.

 12. c3 05 Mar 2012
  Răspunde

  "Agenturilii straine" (invinovatirea unor factori externi) este metoda clasica de a atrage suportul unei populatii frustrate/sarace/needucate si a fost  folosita in special de regimuri dictatoriale (daca iti place istoria, vezi Ro, Coreea de N etc), inclusiv de catre nazisti.
  Oamenilor nu le place sa li se spuna in fata ca responsabilitatea le apartine, le place sa fie mintiti ca ei sunt buni, frumosi, inteligenti si drepti si ca mizeriile prin care trec sunt exclusiv vina altora (turci, albanezi, europeni, americani, evrei, unguri, musulmani, homosexuali etc etc etc in functie de zona/tara).
  Realitatea e ca grecii s-au bagat singuri in rahat cu atitia ani de huzureala, pensionari prea rapide, aparat birocratic supra-dimensionat si, mai ales, EVAZIUNE FISCALA MASIVA.
  Restul sunt povesti cu bau-bau, bune de speriat prostimea. La fel cum Iraq, Saddam, Ossama si acum musulmanii/teroristii (nu se face o demarcatie prea clara intre ei) sunt sperietorile folosite de republicani pt a-i speria pe americani in a vota candidatii republicani.

 13. ana 08 Oct 2012
  Răspunde

  ati cam inchis comentariile in site, recitind comentariul dv. de aici imi cam dau seama de ce

  voiam sa comentez la articolul din septembrie, despre imigranti. L-am citit inainte de a ajunge la Atena, am stat cateva zile acolo si fata de situatia de acum cativa ani, cand invadau semafoarele, nu mai erau deloc vizibili. 

  apropos de piata imobiliara de acolo, mi se par foarte interesante preturile din zonele mai putin turistice,  chiar din Atena, la nivel de Berceni. Ne puteti scrie ceva pe tema asta? 

  • Ilias Papageorgiadis 08 Oct 2012
   Răspunde

   Ana,

   Comentariile au fost închise din motive tehnice. Chiar dacă nu sunt de acord cu toate comentariile, blogul meu este deschis celor care doresc să discute pe marginea subiectelor zilei sau a articolelor mele. Puține comentarii nu au fost publicate și acest lucru se datorează cititorilor care au decis să folosească în comentariile lor expresii licențioase sau agresive către alți comentatori.

   Vom verifica în zilele următoare toate articolele ce au avut comentariile blocate și le vom deschide din nou pentru ca cei care vizitează blogul meu să poată să-și exprime opinia chiar și pe subiecte mai vechi.

   Cu mulțumiri pentru vizite și comentarii,

   Ilias Papageorgiadis

   • Dimu 29 Sep 2016
    Răspunde

    Domnule Ilias ,

    De ce vlahilor din Grcia le este frica sa vorbeasca in limba lor , vlaha ?

    Am constata personal acest lucru intr-o excursie in Grecia .

    De ce in Grecia nu sunt recunoscute minoritatle nationale.

    In Romania minoritatile ( inclusiv grecii)  au reprezentanti in Parlament .

    Sunt un admirator al vechii Elade !

    Cu stima !

    Dimu

Ce părere aveţi?