Și după Roșia Montană ce urmează? Într-un mediu economic internațional dificil, care este strategia României de atragere de investiții?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

Ok, am priceput! Nu dorim ca investitorii străini să exploateze minele de aur românești. Bine că știm acest lucru acum, cazul trebuie închis.

 

Atunci, ce dorim de la străini? Să plece de tot? Să rămână în România? Să investească aici? În ce sectoare? După ce criterii? Le vom oferi stabilitate sau le vom spune “să investească bani și vom vedea noi ce se întâmplă după aceea”?

 

Un mediu economic internațional dificil

În acest moment situația în Europa și în lume în general este cel puțin dificilă:

  • Se pare că am evitat un conflict major în Siria, dar acest scenariu rămâne să fie confirmat săptămâna viitoare. Războiul însă a fost cât pe ce să devină realitate;
  • Zona Euro are o “creștere” de 0,6%, țările din sudul Europei continuând declinul economic (de la “modestul” -2% al Italiei și Spaniei până la scăderea agresivă a PIB-ului Greciei de 4-5%);
  • Șomajul este în creștere în majoritatea țărilor europene care se confruntă și cu creșterea datoriei publice ca procent din PIB;
  • Costul finanțării în multe părți ale Europei se apropie de 10%, ceea ce înseamnă fie lipsa finanțării, fie scăderea competitivității pentru cei care plătesc aceste costuri;
  • Lucrurile devin dificile chiar și pentru cei care aleg să emigreze. În vreme ce românii și bulgarii sunt subiectul dezbaterilor pro sau contra imigrării, zeci de mii de cetățeni greci, spanioli sau italieni vânează aceleași locuri de muncă în afara granițelor țărilor lor;
  • Raportat la Euro, Yen-ul (¥) este cu 30% mai ieftin decât acum 9 luni, Rupia indiană (INR) a pierdut 25% în ultimele 2 luni iar Real-ul Brazilian (BRL) a pierdut 20%;
  • (acest lucru înseamnă că moneda europeană devine mai scumpă și companiile europene mai puțin competitive și exporturile nu vor putea crește îndeajuns de mult. Exporturile sunt însă oxigen pentru țară în acest moment…).

 

România: Până în acest moment stăm bine (când străinii sunt implicați)

Până în acest moment România este stabilă din punct de vedere macroeconomic. Indiferent de opiniile generale despre politicienii români, România a evitat toate pericolele care au cauzat probleme imense în alte țări.

 

Economia românească exploatează în special 3 sectoare:

  • Agricultura;
  • IT (cu orientare spre export)
  • Industrie cu orientare spre export (producție nedirecționată spre consum local).

 

Am fost încântați să aflăm săptămâna aceasta despre succesul exporturilor românești ce au atins cifre foarte mari în Iulie, ajutând economia românească să rămână competitivă și reducând deficitul de cont curent extern.

 

Din primii 100 de exportatori, 96 nu sunt români

Companiile cu capital străin contribuie la o mare parte din succesul exporturilor românești. Puteți găsi câteva analize aici:

  

În vreme ce antreprenorii români fac progrese mari pentru a deveni competitivi și a-și pune companiile pe harta economiei, orice analiză obiectivă ar scoate în evidență faptul că investitorii străini au adăugat valoare economiei românești.

 

(Desigur puteți oricând să deschideți o discuție pe tema ”ce-ar fi fost România acum dacă românii și-ar fi rezolvat singuri toate problemele și n-ar fi avut nevoie de altcineva, etc.” dar pe mine vă rog să mă excludeți dintr-o astfel de discuție. Economia nu este despre sentimente și dorințe ci despre fapte, cifre, planuri, strategii și foarte multă muncă.)

 

Și după Roșia Montană ce urmează?

România ar trebui să-și facă publică strategia și să explice prioritățile sale investitorilor români și străini

Toate țările din Vest caută investitori străini care să-și investească banii în aceste țări. Dacă ați vedea subvențiile pentru investiții făcute în SUA (unele state), Austria, Germania, Franța, etc., ați fi șocați. Unii au credința că România ”este vândută investitorilor străini” în vreme ce economiile cele mai puternice ale lumii fac tot ce este posibil să aducă investitori străini pentru a-și investii banii acolo. Mai ales acum când economia mondială intră în al șaselea an de criză și avem probleme suplimentare pe care le-am descris mai sus, competiția dintre țări va crește și mai mult.

 

În cursul anului 2013 România a luat câteva decizii în ce privește investițiile străine și nu voi judeca eu acum aceste decizii. Putem însă să lăsăm deoparte populismul și să deschidem o discuție serioasă despre viitorul României informând totodată și investitorii despre prioritățile României pentru anii care vin.

  • În ce sectoare dorește România să atragă investiții?
  • Ce oferă România pentru ca aceste investiții să fie implementate?
  • Cât de stabilă va fi situația pentru firmele care își investesc banii aici?

 

Ajunge cu Roșia Montană! Subiectul este închis. România are multe alte opțiuni pentru investitori și a venit vremea să ne concentrăm pe prioritățile de viitor ale României pentru a-și securiza stabilitatea economică chiar și în scenariile cele mai rele.

 

Insist și spun din nou că aceasta este discuția pe care trebuie să o avem acum. Sau poate preferați să discutăm despre câinii maidanezi…

 

Ce părere aveți?

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmail

2 Comentarii

  1. mamzel jeni 11 Sep 2013
    Răspunde

    urmeaza asa:

  2. asdf 11 Sep 2013
    Răspunde

    1. De ce, sint sectoare in care nu doreste? De ce n-ar dori?

    2. O piata a muncii cu salarii de mizerie.

    3. LOL. Nostradamus e in vacanta.

     

Ce părere aveţi?